iltasyazilim
FD Üye
Kefir nasıl yapılır,
kefirin faydaları,
Kefirin yararları,
kefirin yapılışı
Irk kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) yararlı bağırsak mikrobu ile ortak bir hayat sürdürmektedir Yardımsever bağırsak mikropları (probiyotikler) değişik yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması fazla sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar
Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, farklı alanlara yönlendirilmiş salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının eksik tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini daha aşağı üstteki etmiştir
Probiyotik Prebiyotik
Tatmin Edici miktarda yenildiğinde insan veya hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir
Bağırsaktaki bir takım mikroorganizmaların çoğalmasını artıran veveya aktivitesini uyaran ve insan veya hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir
Probiyotikler yardımsever bağırsak mikropları (bakteriler ve mantarlar)
Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) yardımcı bakteri ve mantar bulunur Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır
Sayıları 400ün üstünde olan bu bakteriler ve mantarlar bayağı bağırsak florasını oluştururlar
Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka biçiminde döşer
Probiyotiklerin görevleri
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek
Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak
Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yerine getirmek
Bağırsak duvarını zararlı maddelerden gözetmek ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak
Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek
Besin allerjilerini ve ekzemayı durdurmak
Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu alıkoymak
Kanseri durdurmak
Yaşlanmayı yavaşlatmak
Depresyonu rahatlatmak
Otizm bulgularını rahatlatmak
İshali önlemek ve tedavi etmek
İdrar yolu iltihaplarını önlemek
Kabızlığı çare etmek
Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak
Kefir nasıl yapılır?
Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan sırça) bir kap içinde ılıtılır (süt pak ise kaynatılmayabilir)
Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı değin kefir mayası atılır ve süt adamakıllı karıştırılır
Kabın kapağı kapatılır ve süt 2025 C 'de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır Mayalanacak kab soba veya kalorifer yakınına getirilir Çevre ısısı düşük ise kabın etrafı bezle sarılır Kabın 2030°C' lerde olması sağlanır Kap içindeki süt adi olarak 1824 saat sonra pıhtılaşır Maya miktarı düşük ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir Mayalanmış süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten süzülür Süzgeç üstünde kalan daneler her yerde maya olarak kullanılır Kefir mayası (taneleri) derhal kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir cam kavanoz içinde buzdolabında saklanır Bazıları kefir tanelerini saklamadan önce yıkarlar Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar görmemesi için klorsuz su kullanın Saklanmak istendiği vakit daneleri örtecek dek bardağa su düzenlemek gerekir
Kefir neye benzer?
Kefir yoğurda ya da ayrana aynı Zaten aynı şekilde mayalanır Bekletildikçe tadı ekşir ve çok az olan alkol oranı artar
Kefirin zararı var mı?
Kefirin bilinen bir zararı yoktur Fazla nadir olarak bir takım kişiler yeni başladıklarında fazla kefir içmeye katlanma edemezler Bu kişiler kefir miktarını yavaş yavaş artırmalıdır Bazı kişiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiği dokularda bazı rahatsızlıklar oluşabilir Kısa bir süre daha sonra, toksinler vücut dışına çıkacak ve birey kendini hissedecektir (iyileşme krizi)
Kefir tanelerini nereden temin edebilirim?
Kefir tanelerini, Ege Ziraat fakültesi gibi bazı fakültelerden, aktarlardan veya tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz
Bir Takım firmalar hazır kefir de satmaya başlamıştır
Kefirinizin ucuz ve istediğiniz kıvamda olması için mümkünse kendiniz yapın
Kefir taneleri neye aynı?
Kefir taneleri karnabahar görünümünde ama lastik kıvamındadır Kefir tanelerinin açık havada kefiran denilen bir yapışık bir çeper(f) vardır Yardımsever bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları bu zarın içinde yaşarlar
Kefir taneleri fazla büyümüşse kesilmeli mi?
Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran metalden zarar görebilir En iyisi hafifçe elinizle sıkmadan ayırmaktır
Kefir taneleri sonsuza dek yaşayabilir mi?
Kuru kefir taneleri birkaç mayalamadan daha sonra değil olabilir Lakin ıslak maya eğer iyi bakılırsa sonsuza kadar dinç kalır (şimdiye dek nasıl geldi!) Kefir tanelerini sıkmayın, metal değdirmeyin, pak tutun Uzun süre kullanmayacaksanız soğuk bir yerde (tercihan buzdolabında) tutun Daha uzun süre saklamak istiyenler derin dondurucuya koyabilirler
Kefir tanelerini daha çabuk nasıl büyütebilirim?
Mayanın miktarı ne değin artı ve mayalama süresi ne değin uzunsa kefir taneleri de o kadar büyük olur Ama belirlenmiş bir noktadan sonra üreme yavaşlar Tane ve su ayrılırsa tekrar ekilirse taneler daha çabuk büyür
Kefirin tamamen mayalandığını nasıl anlarım?
Bu çoğunlukla oda sıcaklığında 24 saat içinde gerçekleşir Kefir tanelerine kürdan sokun Ayakta duruyorsa kefir mayalanmıştır Mayaladığınız kefirde taneler (yukarıda) ile peyniraltı suyu (whey) (aşağıda) arasındaki hudut keskinleşmişse kefir olmuştur
Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ne yapayım?
Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız fermantasyon süresini 48 saate dek uzatın Kefir ekşidikçe faydası artar Ayrıca alkol miktarı da artar Tatlı kefir istiyorsanız mayalanma süresin 24 saatten fazla uzatmayın ve kefiri buzdolabında saklayın Kefirinizin daha katı olmasın istiyorsanız ayırdığınız kefir ayranını birkaç saat buzdolabında tutun
Kefir yapmayı bir vakit ertelemek istiyorsam ne yapayım?
Eğer bir süre kefir yapmayacaksanız, mayayı buzdolabının rafına koyun Böylece kefirin üremesi yavaşlayacaktır Birkaç gün bu şekilde fazla değişmeden durabilir Eğer daha uzun süre yetişmek istiyorsanız, kefir tanelerini örtecek dek vahşi süt koyun ve kabı dondurucuya koyun Böylelikle birkaç hafta vakit ile kefir fazla bir üreme göstermez
Kefir için hangi sütü kullanayım?
En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptığı gibi çiğ keçi sütüdür Diğer hayvanların sütü de olabilir Yemlenen değil otlayan hayvanların sütünü tercih edin Market sütleri iyi bir seçim değildir Bunlar içinden jurnal şişe sütlerini tercih edin Kutu sütlerini tercih etmeyin (zaten bazıları da mayalanmıyor)
Ne kadar kefir tüketmeliyim?
Ne değin yoğurt yiyorsanız pek Önce bir çay bardağı için sonra miktar gitgide arttırın Çoğunlukla 2501000 mL kadar tüketilmektedir Müzmin hastalığı olan şahısların asgari bir litre kadar kullanması öğüt edilmektedir
Sıcak yemeklere kefir konulur mu?
Kefir sıcak yemeklerin üstüne eklenebilir ve hatta pişirilebilir de Kefirden maksimal etkiyi sağlayabilmek istiyorsanız ısıya maruz bırakmayın Çünkü bu içindeki yararlı mikropları öldürecektir
Süt dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi?
Evet yapılabilir Fakat bahşedilen sıvının içinde kefir mikroplarının hayatiyetini sürdürebileceği herhangi bir şeker bulunmalıdır Meyve suyu ya da şekerli su ile yapılan kefire su kefiri denmektedir Bu kefirlerin mayalanması genelde daha uzun sürmektedir
Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir?
Her ikisi de sütün fermantasyonu sonucu elde edilir Görünüş olarak birbirlerine fazla benzerler Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarır Kefir probiyotiktir Yani kendisi yardımsever mikroorganizmadır
Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da değil !!) Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için fazla iyidir kefir ise ondan da iyidir
Kefir ve kanser
Kefir tümör oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır
Kefir ve vitaminler
Kefir içindeki mikroorganizmalar çokça vitamin (K vit, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin) sentezi yaparlar Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biyotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artırır
alıntı *
kefirin faydaları,
Kefirin yararları,
kefirin yapılışı
Irk kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) yararlı bağırsak mikrobu ile ortak bir hayat sürdürmektedir Yardımsever bağırsak mikropları (probiyotikler) değişik yararlarının yanında dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar Bağırsaktaki sağlıklı mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki mükemmel dengenin bozulması fazla sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar
Son yıllarda rafine gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, farklı alanlara yönlendirilmiş salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının eksik tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini daha aşağı üstteki etmiştir
Probiyotik Prebiyotik
Tatmin Edici miktarda yenildiğinde insan veya hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen mikroorganizmalara probiyotik denir
Bağırsaktaki bir takım mikroorganizmaların çoğalmasını artıran veveya aktivitesini uyaran ve insan veya hayvan sağlığını olumlu yönde etkileyen maddelere (besinsel lifler gibi) prebiyotik denir
Probiyotikler yardımsever bağırsak mikropları (bakteriler ve mantarlar)
Erişkin bir insan bağırsağında 100 trilyon (1,5 kg) yardımcı bakteri ve mantar bulunur Bu rakam insan hücre sayısının 10 katı kadardır
Sayıları 400ün üstünde olan bu bakteriler ve mantarlar bayağı bağırsak florasını oluştururlar
Bu bakteriler ve mantarlar 300 m2 büyüklüğünde bir yüzey oluşturan bağırsak sümüksü zarını koruyucu bir tabaka biçiminde döşer
Probiyotiklerin görevleri
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek
Yiyeceklerin hazmını kalaylaştırmak
Vitaminlerin (K vit, biyotin, B12, niasin vb) sentezini yerine getirmek
Bağırsak duvarını zararlı maddelerden gözetmek ve bağırsak geçirgenliğini azaltmak
Zararlı maddelerin (toksinler) kan dolaşımına geçmesini engellemek
Besin allerjilerini ve ekzemayı durdurmak
Kronik enflamatuvar (iltihabi) hastalıkların oluşumunu alıkoymak
Kanseri durdurmak
Yaşlanmayı yavaşlatmak
Depresyonu rahatlatmak
Otizm bulgularını rahatlatmak
İshali önlemek ve tedavi etmek
İdrar yolu iltihaplarını önlemek
Kabızlığı çare etmek
Böbrek taşlarının (okzalat) oluşumunu azaltmak
Kefir nasıl yapılır?
Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan sırça) bir kap içinde ılıtılır (süt pak ise kaynatılmayabilir)
Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı değin kefir mayası atılır ve süt adamakıllı karıştırılır
Kabın kapağı kapatılır ve süt 2025 C 'de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır Mayalanacak kab soba veya kalorifer yakınına getirilir Çevre ısısı düşük ise kabın etrafı bezle sarılır Kabın 2030°C' lerde olması sağlanır Kap içindeki süt adi olarak 1824 saat sonra pıhtılaşır Maya miktarı düşük ve ortam soğuk ise pıhtılaşma gecikir Mayalanmış süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten süzülür Süzgeç üstünde kalan daneler her yerde maya olarak kullanılır Kefir mayası (taneleri) derhal kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir cam kavanoz içinde buzdolabında saklanır Bazıları kefir tanelerini saklamadan önce yıkarlar Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin zarar görmemesi için klorsuz su kullanın Saklanmak istendiği vakit daneleri örtecek dek bardağa su düzenlemek gerekir
Kefir neye benzer?
Kefir yoğurda ya da ayrana aynı Zaten aynı şekilde mayalanır Bekletildikçe tadı ekşir ve çok az olan alkol oranı artar
Kefirin zararı var mı?
Kefirin bilinen bir zararı yoktur Fazla nadir olarak bir takım kişiler yeni başladıklarında fazla kefir içmeye katlanma edemezler Bu kişiler kefir miktarını yavaş yavaş artırmalıdır Bazı kişiler toksinlerden temizlenirken toksinlerin geçtiği dokularda bazı rahatsızlıklar oluşabilir Kısa bir süre daha sonra, toksinler vücut dışına çıkacak ve birey kendini hissedecektir (iyileşme krizi)
Kefir tanelerini nereden temin edebilirim?
Kefir tanelerini, Ege Ziraat fakültesi gibi bazı fakültelerden, aktarlardan veya tanıdıklarınızdan temin edebilirsiniz
Bir Takım firmalar hazır kefir de satmaya başlamıştır
Kefirinizin ucuz ve istediğiniz kıvamda olması için mümkünse kendiniz yapın
Kefir taneleri neye aynı?
Kefir taneleri karnabahar görünümünde ama lastik kıvamındadır Kefir tanelerinin açık havada kefiran denilen bir yapışık bir çeper(f) vardır Yardımsever bakteriler ve mantarlar kendi yaptıkları bu zarın içinde yaşarlar
Kefir taneleri fazla büyümüşse kesilmeli mi?
Kefir taneleriniz büyük ise bunu kesmeyin, aksi halde kefiran metalden zarar görebilir En iyisi hafifçe elinizle sıkmadan ayırmaktır
Kefir taneleri sonsuza dek yaşayabilir mi?
Kuru kefir taneleri birkaç mayalamadan daha sonra değil olabilir Lakin ıslak maya eğer iyi bakılırsa sonsuza kadar dinç kalır (şimdiye dek nasıl geldi!) Kefir tanelerini sıkmayın, metal değdirmeyin, pak tutun Uzun süre kullanmayacaksanız soğuk bir yerde (tercihan buzdolabında) tutun Daha uzun süre saklamak istiyenler derin dondurucuya koyabilirler
Kefir tanelerini daha çabuk nasıl büyütebilirim?
Mayanın miktarı ne değin artı ve mayalama süresi ne değin uzunsa kefir taneleri de o kadar büyük olur Ama belirlenmiş bir noktadan sonra üreme yavaşlar Tane ve su ayrılırsa tekrar ekilirse taneler daha çabuk büyür
Kefirin tamamen mayalandığını nasıl anlarım?
Bu çoğunlukla oda sıcaklığında 24 saat içinde gerçekleşir Kefir tanelerine kürdan sokun Ayakta duruyorsa kefir mayalanmıştır Mayaladığınız kefirde taneler (yukarıda) ile peyniraltı suyu (whey) (aşağıda) arasındaki hudut keskinleşmişse kefir olmuştur
Kefirin tadını ve kıvamını ayarlamak için ne yapayım?
Kefiriniz tatlı ise ve ekşi seviyorsanız fermantasyon süresini 48 saate dek uzatın Kefir ekşidikçe faydası artar Ayrıca alkol miktarı da artar Tatlı kefir istiyorsanız mayalanma süresin 24 saatten fazla uzatmayın ve kefiri buzdolabında saklayın Kefirinizin daha katı olmasın istiyorsanız ayırdığınız kefir ayranını birkaç saat buzdolabında tutun
Kefir yapmayı bir vakit ertelemek istiyorsam ne yapayım?
Eğer bir süre kefir yapmayacaksanız, mayayı buzdolabının rafına koyun Böylece kefirin üremesi yavaşlayacaktır Birkaç gün bu şekilde fazla değişmeden durabilir Eğer daha uzun süre yetişmek istiyorsanız, kefir tanelerini örtecek dek vahşi süt koyun ve kabı dondurucuya koyun Böylelikle birkaç hafta vakit ile kefir fazla bir üreme göstermez
Kefir için hangi sütü kullanayım?
En tercih edileni Eski ve Orta Asya Türklerinin yaptığı gibi çiğ keçi sütüdür Diğer hayvanların sütü de olabilir Yemlenen değil otlayan hayvanların sütünü tercih edin Market sütleri iyi bir seçim değildir Bunlar içinden jurnal şişe sütlerini tercih edin Kutu sütlerini tercih etmeyin (zaten bazıları da mayalanmıyor)
Ne kadar kefir tüketmeliyim?
Ne değin yoğurt yiyorsanız pek Önce bir çay bardağı için sonra miktar gitgide arttırın Çoğunlukla 2501000 mL kadar tüketilmektedir Müzmin hastalığı olan şahısların asgari bir litre kadar kullanması öğüt edilmektedir
Sıcak yemeklere kefir konulur mu?
Kefir sıcak yemeklerin üstüne eklenebilir ve hatta pişirilebilir de Kefirden maksimal etkiyi sağlayabilmek istiyorsanız ısıya maruz bırakmayın Çünkü bu içindeki yararlı mikropları öldürecektir
Süt dışı maddelerle de kefir yapılabilir mi?
Evet yapılabilir Fakat bahşedilen sıvının içinde kefir mikroplarının hayatiyetini sürdürebileceği herhangi bir şeker bulunmalıdır Meyve suyu ya da şekerli su ile yapılan kefire su kefiri denmektedir Bu kefirlerin mayalanması genelde daha uzun sürmektedir
Kefir ile yoğurdun farkları nelerdir?
Her ikisi de sütün fermantasyonu sonucu elde edilir Görünüş olarak birbirlerine fazla benzerler Yoğurt prebiyotiktir yani probiyotiklerin üremesini artarır Kefir probiyotiktir Yani kendisi yardımsever mikroorganizmadır
Yoğurtta mikroorganizma olarak sadece bifidobakterler ve laktobasiller bulunur (market yoğurdu ise onlar da değil !!) Kefirde ise bunlara ilaveten Lactobacillus Caucasus, Leuconostoc, asetobacter ve streptokok gibi bakteriler ile Saccharomyces kefir and Torula kefir gibi mantarlar bulunur sonuç olarak evde yapılan yoğurt sağlığınız için fazla iyidir kefir ise ondan da iyidir
Kefir ve kanser
Kefir tümör oluşumunu engellemekte ya da var olanın ilerlemesini azaltmaktadır
Kefir ve vitaminler
Kefir içindeki mikroorganizmalar çokça vitamin (K vit, B1 vitamini, pantotenik asit, niasin, folik asit B12, ve biyotin) sentezi yaparlar Kefir mikroorganizmalarının ürettiği biyotin diğer B kompleks vitaminlerinin emilimini de artırır
alıntı *