iltasyazilim
FD Üye
Kefir Nedir, Kefirin Faydaları, Kefirin Yararları, Kefir Nasıl Yapılır,Kefirin Sağlığa Etkileri
Kefir, kefir taneleriyle elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve süt asiti fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir
Kefir karmakarışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir Boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday adam başına büyüklüğünde beyaz, beyazsarı aralarında renklerde ufak karnabahar veya patlamış darı görünümündedir
Insanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile iki taraflı bir yaşam sürdürmektedir Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanına dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar Bağırsaktaki dinç mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki çok iyi dengenin bozulması çok sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar
Son yıllarda arıtılmış gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, dağıtılmış salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının eksik tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini daha alçak üstteki etmiştir
Kefir nasıl yapılır?
Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan sırça) bir kap içinde ılıtılır (süt pak ise kaynatılmayabilir)
Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve süt ayrıntılarıyla karıştırılır
Kabın kapağı kapatılır ve süt 2025 C de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır Mayalanacak kab soba veya kalorifer yakınına getirilir Çevre ısısı düşük ise kabın etrafı bezle sarılır Kabın 2030°C lerde olması sağlanır Kap içindeki süt sıradan olarak 1824 saat sonra pıhtılaşır Maya miktarı düşük ve etraf soğuk ise pıhtılaşma gecikir Mayalanmış süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten süzülür Kevgir üzerinde kalan daneler her tarafta maya olarak kullanılır Kefir mayası (taneleri) derhal kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir sırça kavanoz içinde buzdolabında saklanır Bazıları kefir tanelerini saklamadan önce yıkarlar Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin hasar görmemesi için klorsuz su kullanın Saklanmak istendiği süre daneleri örtecek dek bardağa su ayarlamak gerekir
Kefirin Faydaları
Mikrobik enfeksiyonlara aleyhinde direnci arttırır,
Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
Gerginlik azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür,
Sinir sistemini güçlendirir,
Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
Damar sertliğini ve adale kasılmalarını önler,
Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler,
Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir,
Egzema ve sanki cilt hastalıklarına iyi gelir,
Bere ve yanıkların çabucak iyileşmesini sağlar,
İdrar yolu iltihaplarını çare eder,
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi kazanç,
Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi kazanç,
Sindirim sistemini çok iyi şekilde düzenler,
Sağlıklı perhiz için önemlidir, kilo almayı önler *
Kefir, kefir taneleriyle elde edilen Kafkas orjinli etilalkol ve süt asiti fermantasyonlarının bir arada oluştuğu tarihi geçmişi olan bir süt içeceğidir
Kefir karmakarışık mikrobiyolojik yapıya sahiptir Boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık yada buğday adam başına büyüklüğünde beyaz, beyazsarı aralarında renklerde ufak karnabahar veya patlamış darı görünümündedir
Insanlar kendi hücrelerinin 10 katı sayıdaki (100 trilyon) faydalı bağırsak mikrobu ile iki taraflı bir yaşam sürdürmektedir Faydalı bağırsak mikropları (probiyotikler) çeşitli yararlarının yanına dış ortamdan gelen zehirli maddelerin kana geçmesini engelleyen koruyucu bir bağırsak tabakası oluştururlar Bağırsaktaki dinç mikrop dengesinin, zararlı mikroplar lehine değişmesi, yani bağırsaktaki çok iyi dengenin bozulması çok sayıda ivegen ve müzmin hastalığa yol açar
Son yıllarda arıtılmış gıdaların tüketimindeki artışa paralel olarak, turşu, kefir, boza, dağıtılmış salamuralar gibi geleneksel fermantasyon gıdalarının eksik tüketilmesi, süt ve yoğurt gibi fazla tüketilenlerin ise ekşimesin ya da kesmesin diye pastörize edilmesi ya da antibiyotik katılması vücudumuzun mükemmel probiyotik dengesini daha alçak üstteki etmiştir
Kefir nasıl yapılır?
Kefir yapılışında kullanılan süt kaynatılır ve metal olmayan (tercihan sırça) bir kap içinde ılıtılır (süt pak ise kaynatılmayabilir)
Üzerindeki kaymak tabakası alınır ve 1 çorba kaşığı kadar kefir mayası atılır ve süt ayrıntılarıyla karıştırılır
Kabın kapağı kapatılır ve süt 2025 C de kalacak şekilde kap bir yere bırakılır Mayalanacak kab soba veya kalorifer yakınına getirilir Çevre ısısı düşük ise kabın etrafı bezle sarılır Kabın 2030°C lerde olması sağlanır Kap içindeki süt sıradan olarak 1824 saat sonra pıhtılaşır Maya miktarı düşük ve etraf soğuk ise pıhtılaşma gecikir Mayalanmış süt madeni olmayan bir tel süzgeçten ya da tülbentten süzülür Kevgir üzerinde kalan daneler her tarafta maya olarak kullanılır Kefir mayası (taneleri) derhal kullanılmayacaksa ağzı kapalı bir sırça kavanoz içinde buzdolabında saklanır Bazıları kefir tanelerini saklamadan önce yıkarlar Eğer yıkama yapacaksanız kefir tanelerinin hasar görmemesi için klorsuz su kullanın Saklanmak istendiği süre daneleri örtecek dek bardağa su ayarlamak gerekir
Kefirin Faydaları
Mikrobik enfeksiyonlara aleyhinde direnci arttırır,
Serinletici aromasıyla kronik yorgunluğu giderir,
Gerginlik azaltır, sakinleştirir ve kolesterolü düşürür,
Sinir sistemini güçlendirir,
Uykusuzluğu ve sinirsel depresyonu ortadan kaldırır,
Damar sertliğini ve adale kasılmalarını önler,
Yüksek tansiyonu düzenler ve dengeler,
Kan bozukluklarını giderir ve kanı temizler,
Karaciğer rahatsızlıklarını iyileştirir,
Cildi güzelleştirir ve parlaklık verir,
Egzema ve sanki cilt hastalıklarına iyi gelir,
Bere ve yanıkların çabucak iyileşmesini sağlar,
İdrar yolu iltihaplarını çare eder,
Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi kazanç,
Safra kesesi ve böbrek hastalıklarına iyi kazanç,
Sindirim sistemini çok iyi şekilde düzenler,
Sağlıklı perhiz için önemlidir, kilo almayı önler *