iltasyazilim
FD Üye
Beslenmemizde Yağ ve Şekerlerin Yeri
Beslenmede maksat, bireyin yaşı, cinsiyeti, maddi aktivitesi ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma tarafından gereksinimi olan enerji ve beslenme öğelerini tatmin edici ve dengelenmiş miktarlarda almasıdır Et, süt, tahıl, sebze ve meyve grubunda bulunan besinler vücudun gereksinim duyduğu 50'ye yakın gıda öğesini içerirken, yağların ve şekerlerin protein, vitamin ve mineral gibi besleyici değeri yoktur O nedenle yağlar ve şekerler sporcu, asker, işçi gibi enerji harcaması fazla olanlara ve kilo almak isteyenlere önerilmektedir
Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların içerisinde de yağ bulunmaktadır Burada dikkat edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçınmak, ekmeğe yağ sürmemek, zeytinyağı bile olsa aşırı miktarda kullanmamaktır Şeker açısından durumu değerlendirirsek; bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunurlar (meyvelerde fruktoz, sütte laktoz, tahıllarda nişasta gibi) Bazıları ise sonradan ek edilirler Kaynağı ne olursa olsun, ceset sahiden bu farkı anlamaz Beden, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremez Kan şekeri düzeyi normalin üstüne çıktığında; insülin bu artı şekerin depolanması için karaciğer, kas ve diğer hücreleri uyarır Glikozun bir kısmı, kas ve karaciğerde glikojen biçiminde depolanır İhtiyacından fazla enerji tüketimi durumunda karoser, bir kısım glikozu ceset yağına çevirir O halde tatlılardan biraz uzakta durmakta yarar vardır Tatlıların tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine; sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır
öte taraftan çabucak ve anında kana karışan, saflaştırılmış ve arıtılmış şeker içeren besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya niçin olurlar Diyabetliler ilk olarak olmak üzere, şeker tadından vazgeçemeyen, iştahını baskılayamayan ve formuna yük veren bireyler ve aileleri için alternatif olarak suni tatlandırıcıların kullanılması daha yerinde görülmektedir İçeceklerde ve tatlıların içerisinde güvenle ve rahatlıkla kullanılabilecek olan bu yapay tatlandırıcıların enerji değeri yok veya göz ardı edilecek değin düşüktür Kan şekeri üzerinde de olumsuz etki yaratmamaları nedeniyle saflaştırılmış ve rafine şeker yerine seçim edilmeleri daha dinç olacaktır
Misal olarak; her gün 2 şekerli olarak içilen 3 adet çay 72 kkal enerji vermektedir Göz ardı edilecek değin eksik görünen bu enerji kişiye senede 35 kg tartma kazandırmaktadır Yük fazla akışkan bir kavramdır, gün içerisinde bile baskülde 1 2 kg farklılıkla karşılaşılmaktadır Ancak 10 yıl süresince bu şekilde içilen dere 35 kg olarak geri dönmektedir İşte size obezite ve beraberinde 40'ı aşkın hastalık için çıkartılan bir davetiye Halbuki o çayların içerisine suni tatlandırıcı atıldığı durumlarda böylesi bir sorun ortaya çıkmamaktadır bu nedenle fazla şeker ve yağ tüketiminden kaçınmakta fayda vardır
seçme parça *
Beslenmede maksat, bireyin yaşı, cinsiyeti, maddi aktivitesi ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma tarafından gereksinimi olan enerji ve beslenme öğelerini tatmin edici ve dengelenmiş miktarlarda almasıdır Et, süt, tahıl, sebze ve meyve grubunda bulunan besinler vücudun gereksinim duyduğu 50'ye yakın gıda öğesini içerirken, yağların ve şekerlerin protein, vitamin ve mineral gibi besleyici değeri yoktur O nedenle yağlar ve şekerler sporcu, asker, işçi gibi enerji harcaması fazla olanlara ve kilo almak isteyenlere önerilmektedir
Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların içerisinde de yağ bulunmaktadır Burada dikkat edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçınmak, ekmeğe yağ sürmemek, zeytinyağı bile olsa aşırı miktarda kullanmamaktır Şeker açısından durumu değerlendirirsek; bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunurlar (meyvelerde fruktoz, sütte laktoz, tahıllarda nişasta gibi) Bazıları ise sonradan ek edilirler Kaynağı ne olursa olsun, ceset sahiden bu farkı anlamaz Beden, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremez Kan şekeri düzeyi normalin üstüne çıktığında; insülin bu artı şekerin depolanması için karaciğer, kas ve diğer hücreleri uyarır Glikozun bir kısmı, kas ve karaciğerde glikojen biçiminde depolanır İhtiyacından fazla enerji tüketimi durumunda karoser, bir kısım glikozu ceset yağına çevirir O halde tatlılardan biraz uzakta durmakta yarar vardır Tatlıların tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine; sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır
öte taraftan çabucak ve anında kana karışan, saflaştırılmış ve arıtılmış şeker içeren besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya niçin olurlar Diyabetliler ilk olarak olmak üzere, şeker tadından vazgeçemeyen, iştahını baskılayamayan ve formuna yük veren bireyler ve aileleri için alternatif olarak suni tatlandırıcıların kullanılması daha yerinde görülmektedir İçeceklerde ve tatlıların içerisinde güvenle ve rahatlıkla kullanılabilecek olan bu yapay tatlandırıcıların enerji değeri yok veya göz ardı edilecek değin düşüktür Kan şekeri üzerinde de olumsuz etki yaratmamaları nedeniyle saflaştırılmış ve rafine şeker yerine seçim edilmeleri daha dinç olacaktır
Misal olarak; her gün 2 şekerli olarak içilen 3 adet çay 72 kkal enerji vermektedir Göz ardı edilecek değin eksik görünen bu enerji kişiye senede 35 kg tartma kazandırmaktadır Yük fazla akışkan bir kavramdır, gün içerisinde bile baskülde 1 2 kg farklılıkla karşılaşılmaktadır Ancak 10 yıl süresince bu şekilde içilen dere 35 kg olarak geri dönmektedir İşte size obezite ve beraberinde 40'ı aşkın hastalık için çıkartılan bir davetiye Halbuki o çayların içerisine suni tatlandırıcı atıldığı durumlarda böylesi bir sorun ortaya çıkmamaktadır bu nedenle fazla şeker ve yağ tüketiminden kaçınmakta fayda vardır
seçme parça *