Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Beslenmede yağlar ve şekerlerin yeri

Beslenmede yağlar ve şekerlerin yeri

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Beslenmemizde Yağ ve Şekerlerin Yeri
Beslenmede maksat, bireyin yaşı, cinsiyeti, maddi aktivitesi ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma tarafından gereksinimi olan enerji ve beslenme öğelerini tatmin edici ve dengelenmiş miktarlarda almasıdır Et, süt, tahıl, sebze ve meyve grubunda bulunan besinler vücudun gereksinim duyduğu 50'ye yakın gıda öğesini içerirken, yağların ve şekerlerin protein, vitamin ve mineral gibi besleyici değeri yoktur O nedenle yağlar ve şekerler sporcu, asker, işçi gibi enerji harcaması fazla olanlara ve kilo almak isteyenlere önerilmektedir

Yemekler zaten yağ ile pişirilmektedir Et, süt, yoğurt, peynir, yumurta ve yağlı tohumların içerisinde de yağ bulunmaktadır Burada dikkat edilmesi gereken nokta; kızartma ve kavurma işlemlerinden kaçınmak, ekmeğe yağ sürmemek, zeytinyağı bile olsa aşırı miktarda kullanmamaktır Şeker açısından durumu değerlendirirsek; bazı şekerler besinlerde doğal olarak bulunurlar (meyvelerde fruktoz, sütte laktoz, tahıllarda nişasta gibi) Bazıları ise sonradan ek edilirler Kaynağı ne olursa olsun, ceset sahiden bu farkı anlamaz Beden, kan şekerinin tümünü aynı anda enerjiye çeviremez Kan şekeri düzeyi normalin üstüne çıktığında; insülin bu artı şekerin depolanması için karaciğer, kas ve diğer hücreleri uyarır Glikozun bir kısmı, kas ve karaciğerde glikojen biçiminde depolanır İhtiyacından fazla enerji tüketimi durumunda karoser, bir kısım glikozu ceset yağına çevirir O halde tatlılardan biraz uzakta durmakta yarar vardır Tatlıların tüketim sıklığına ve miktarına dikkat etmek, lokma ve tulumba gibi ağır tatlılar yerine; sütlü ve meyveli tatlıları tercih etmek daha sağlıklı olacaktır

öte taraftan çabucak ve anında kana karışan, saflaştırılmış ve arıtılmış şeker içeren besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya niçin olurlar Diyabetliler ilk olarak olmak üzere, şeker tadından vazgeçemeyen, iştahını baskılayamayan ve formuna yük veren bireyler ve aileleri için alternatif olarak suni tatlandırıcıların kullanılması daha yerinde görülmektedir İçeceklerde ve tatlıların içerisinde güvenle ve rahatlıkla kullanılabilecek olan bu yapay tatlandırıcıların enerji değeri yok veya göz ardı edilecek değin düşüktür Kan şekeri üzerinde de olumsuz etki yaratmamaları nedeniyle saflaştırılmış ve rafine şeker yerine seçim edilmeleri daha dinç olacaktır

Misal olarak; her gün 2 şekerli olarak içilen 3 adet çay 72 kkal enerji vermektedir Göz ardı edilecek değin eksik görünen bu enerji kişiye senede 35 kg tartma kazandırmaktadır Yük fazla akışkan bir kavramdır, gün içerisinde bile baskülde 1 2 kg farklılıkla karşılaşılmaktadır Ancak 10 yıl süresince bu şekilde içilen dere 35 kg olarak geri dönmektedir İşte size obezite ve beraberinde 40'ı aşkın hastalık için çıkartılan bir davetiye Halbuki o çayların içerisine suni tatlandırıcı atıldığı durumlarda böylesi bir sorun ortaya çıkmamaktadır bu nedenle fazla şeker ve yağ tüketiminden kaçınmakta fayda vardır

seçme parça *
 

Similar threads

Beslenmemizde Yağ ve Şekerlerin Yeri Beslenmede amac, bireyin yaşı, cinsiyeti, fiziksel aktivitesi ve icinde bulunduğu fizyolojik duruma gore gereksinimi olan enerji ve besin oğelerini yeterli ve dengeli miktarlarda almasıdır Et, sut, tahıl, sebze ve meyve grubunda yer alan besinler vucudun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
BESLENMEDE ŞEKER VE YAĞLARIN NOKTASI Beslenmede gaye, bireyin yaşı, cinsiyeti, fizikî aktivitesi ve içinde bulunduğu fizyolojik duruma nazaran gereksinimi olan güç ve besin öğelerini kâfi ve istikrarlı ölçülerde almasıdır. Et, süt, tahıl, zerzevat ve meyve kümesinde mekan alan besinler vücudun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
131
Kış Aylarından Beslenme Nasıldır? Kış mevsiminin etkisini iyice göstermeye başladığı şu günlerde hava sıcaklığının azalmasıyla birlikte grip, soğuk algınlığı, bronşit gibi böylece çok rahatsızlık pusuda beklemektedir Bu durumda kış mevsimini sağlıklı devretmek için bağışıklık sistemini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
83
Gebelikte beslenmede püf noktalar … Ilk Önce yazıya ‘Hamilelik bir hastalık durumu değildir ’ demekle açılmak istiyoruz Anne adayının beslenmesi bebeğin ilerleyen dönemdeki yaşamını etkilemektedir Sağlıklı beslenen bir anne adayı, dinç bir bebek demektir Anne adayı nitelikli ve doğru...
Cevaplar
0
Görüntüleme
86
Bayramla özdeşleşen tatlıdan neden uzak durulması gerektiğini, Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvarlar Birim Başkanı Prof Dr Bekir Sami Kurnaz’la konuştuk… Dinç bir insanda, özellikle sinir sisteminin ve alyuvarların enerji ihtiyacını glikozdan karşıladığını dile getiren Prof Dr...
Cevaplar
0
Görüntüleme
83
858,517Konular
981,081Mesajlar
30,889Kullanıcılar
Üst Alt