Bayramla özdeşleşen tatlıdan neden uzak durulması gerektiğini, Hisar Intercontinental Hospital Klinik Laboratuvarlar Birim Başkanı Prof Dr Bekir Sami Kurnaz’la konuştuk… Dinç bir insanda, özellikle sinir sisteminin ve alyuvarların enerji ihtiyacını glikozdan karşıladığını dile getiren Prof Dr Açıkgöz; ‘Dengelenmiş bir beslenmede vücudumuzun esas enerji kaynağı olan dekstroz ihtiyacı, karbonhidratlı doğal besinlerden sağlanır Karaciğer hücrelerinde, karbonhidratlar glikoza dönüşür ve kan şekerinin başlıca kaynağını oluşturur Dolayısıyla çayın içerisine attığımız ve tatlıların yapımında kullanılan arıtılmış haliyle sofra şekerinin mutlaka alınması gerekmez Bir alışılmışlık olarak karbonhidratlar (şekerler) ihtiyaçtan pozitif alındığında vücuda zararlı olur Bilhassa, fruktoz, glikoz gibi rafine şekerlerle hazırlanan tatlıları bayramda çok artı yerseniz; diğer taraftan tatlının yanına çok su veya daha da kötüsü içecek ve meyve suyu gibi, şeker oranı yüksek içecekleri içerseniz, diyabet hastalığınız olmasa bile gözünüzü acil serviste açabilirsiniz Çünkü glisemik indeksi yüksek, çabucak ve hemen kana karışan, saflaştırılmış ve arıtılmış şeker taşıyan besinler, kan şekeri düzeylerinde ani dalgalanmaya niçin olurlar Özellikle kuytu şekeri olanlar, kan şekerinin aşırı yükselmesi (hiperglisemi) gibi acele tedavi gerektiren güvenli olmayan bir şart ile karşı karşıya kalırlar Ayrıca, bazı mide değeri düşme ameliyatları geçiren ve beslenmesine dikkat etmeyen kişilerde ortaya meydana çıkan, Dumping Sendromu’na aynı bir durum gelişebilir Bu olayda, fazla miktarda ve yüksek karbonhidratlı tatlılarla birlikte su ve öteki meşrubat içilmesi, bağırsakta osmolaritesi yüksek, yoğun bir etraf oluşturarak, bağırsak duvarındaki kılcal damarlardan, bağırsak lümenine(boşluğuna) kanın istikrarsız kısmı(plazma) sızarak, şişme ve gerginliğe sebep olur Bağırsak içine geçen bu sıvılardan dolayı, damarlarda kan hacmi azalır, halsizlik, soğuk terleme, çarpıntı başlar, kan basıncı düşer, hatta daha ağırlaşarak bulantı, kusma ve bayılmalar görülebilir Bayramda, bu sevimsiz ve tehlikeli durumların yaşanmaması için, tatlı yenilmesine engel diyabet hastalığınız olmasa bile, tatlı çeşidinde ve miktarında aşırıya kaçmayın Mümkünse tek değişiklik tatlı ile yetinin, yavaş yiyin, pozitif değişken tüketmeyin, sütlaç, muhallebi, güllaç, gibi hafif tatlıları tercih edin’ açıklamasında bulundu id Gad300250