nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Gebelikte beslenmede püf noktalar … Ilk Önce yazıya ‘Hamilelik bir hastalık durumu değildir ’ demekle açılmak istiyoruz Anne adayının beslenmesi bebeğin ilerleyen dönemdeki yaşamını etkilemektedir Sağlıklı beslenen bir anne adayı, dinç bir bebek demektir
Anne adayı nitelikli ve doğru beslenmezse, doğum, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum, maddesel ve zihinsel özürlü doğumlar gibi tehlikelerle rastlama oranı epeyce yükselir Bebek annenin depolarını kullandığı için de anne adayının kendisinde kansızlık, tansiyon problemleri, vücutta su tutulması, yorgunluk, diş ve kemik problemleri olabilir
Gebelikte beslenmede püf noktalar
Gebelikte beslenmede püf noktalar
KİLO KAZANIMI ÇOK KAYDA DEĞER!!
Vücutta birtakım hormonlarının değişmesi anne adaylarında iştah artmasına veya azalmasına sebep olmaktadır İştahın artmasıyla birlikte kendilerini suçluluk duygusuna sokarak aç bırakan birçok anne adayıyla karşılaşmaktayız Özellikle şunu vurgulamak isteriz Eğer pozitif kiloyla hamile kaldıysanız gebelikboyunca 78 kg almanız yeterli olacaktır Eğer normal bir kiloyla hamile kaldıysanız 912 kg almanız yeterli olacaktır Eğer gebeliğe düşük bir kiloyla başladıysanız 1416 kg arasında kilo almanız gerekir İkiz gebeliklerde ise 1720 kg alımı normaldir
Eğer anne perhiz esnasında gebe kaldıysa, ilk 3 ay diyetine çok saldırgan bir diyet olmamakla birlikte devam edebilir Birincil 3 ay diyetle kilo verimi normaldir Oysa 3 aydan sonradan perhiz yapılmaz Annenin uyumlu kilo alımı ve sağlıklı beslenmesi sağlanır
VİTAMİN –MİNERAL YETERSİZLİĞİ ANNENİN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE SOKABİLİR!
Gebelik süresince bebek annenin depolarından beslenir Bu yüzden annenin çok iyi beslenmesi gerekir Annenin kaliteli enerji alımı hem vitamin ve mineral desteği sağlayacak ayrıca de anne ve bebeği birçok hastalıktan koruyacaktır Hamilelik boyunca anneler bayağı bir kadına kadar daha fazla beslenmeye gereklilik duymaktadır Gebe annenin vücudunda çoğalan su ve oluşan yeni dokular ve yağ önem artışına sebep olmaktadır Bu gayet normaldir ve panik yapmaya gerek yoktur
Gebelerde vitamin ve minerallerin eksizsiz olarak karşılanması epeyce önemlidir Annenin depolarını kullanan bir bebeğe bir şey olmaz oysa yetkisiz beslenen annenin yetersiz beslenmede sağlığı korkutma altına girebilir
HAMILE KALMADAN ÖNCE FOLİK ASİT TAKVİYESİ DURUM!!
Hamile kalmayı düşünen anne adaylarının mutlaka 3 ay önceden bir bilirkişi kontrolünde folik asit takviyesine başlamaları gerekmektedirFolik asit bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için epeyce önemlidir Folik asit yetersizliğinde nöral tüp defekti denilen beynin ya da omuriliğin dıştan çıkması ve bebeğin bu şekilde doğması laf konusu olabilirIspanak ilk kez elde etmek üzere koyu yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdır Beslenmeye eklenebilir
GEBELİKTE EN FAZLA GÖRÜLEN SORUNLARDAN BİRİ: MİDE EKŞİMELERİ VE MİDE BULANTILARI
Gebelerin en çok yakındığı konulardan biridir Özellikle ilk trimesterda ( birincil 3 ay ) epeyce fazla görülen mide bulantıları bebek büyüdükçe kendini mide ekşimeleri biçiminde gösterir Böyle durumlarda , anne adaylarının az eksik az ve sık sık beslenmeleri ( ara öğün destekli),fazla sıkı olan kıyafetler giymemeleri, yemek yemek yedikten daha sonra anında yatmamaları, yatarken başlarının mutlaka yüksekte olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir
Bu dönemde su yemeklerle birlikte mide bulantısına sebep olabilir O yüzden ara öğünlerde veya öğün dıştan su tüketimi sağlanabilir Kuru gıdalar ( tuz çubuk kraker,leblebi vb) mide bulantısını azaltan yiyeceklerdendir Bu dönemde tekrar haşlanmış patates ya da yağsız yoğurtlu bir makarna da mide bulantısı ataklarını azaltmada etkili besinlerdirZencefil de mide bulantılarını azaltan bir bitkidir Günde bir bardak zencefilli akarsu size bu konuda yardımcı olabilirBu dönemde gebelerin mideyi uyaran fazla baharatlı, çok soğuk ya da sıcak yiyeceklerden kaçınmaları gerekmektedir
KABIZLIK ÖNEMLI BİR SORUN!
Gebelik döneminde hormonların değişmesiyle sıklıkla görülen kabızlık anne adaylarında kayda değer sıkıntılar yaratmaktadırKuru baklagiller, yulaf ezmesi, tam tahıllı ürünler, meyve ve sebzeler,bilhassa kuru meyvelerden incir veya kuru kayısı sizin kabızlık ile sıkıntılarınıza iyi gelecek yiyeceklerdir Fazla şiddet durumlarda 1 yemek yemek kaşığı tüketilen zeytinyağı ve üstüne içilen ılık bir su da kabızlık sorununuzun çözülmesinde etkin çözümlerdir Kabızlıkta su tüketimi oldukça önemlidir Tüm bu yüyeceklerin üstüne içeceğiniz su ve biraz harekette barsakların hareketliliğini artıracak ve size muavin olacaktırEğer hala bir sorun yaşarsanız mutlaka bir uzmana görünmenizde avantaj var
PROTEİN ALIMI BEBEK İÇİN YAŞAMSALDIR!!
Annenin protein bakımından kaliteli beslenmesi bebeğin artış ve gelişmesinde hayati bir role sahiptir Kaliteli protein denince akla ilk gelen beslenme yumurta olmalıdır Günde 34 porsiyon süt ürünleri (süt,yoğurt,peynir,kefir vb) tüketiyorsanız, 34 köfte büyüklüğünde kırmızı et,tavuk ya da balık tüketiyorsanız yeteri dek protein alıyorsunuz demektir Bebeğinizin beyin gelişimi için omega 3 alımı oldukça önemlidir O yüzden haftada 2 kez balık tüketimi ve her gün tüketilen 12 adet ceviz omega 3 için yeterli desteği sağlar Balık tüketmekte güçlük çeken gebelere bir uzman eşliğinde mutlaka omega 3 takviyeleri sağlanmalıdır
GEBELİKTE DEMİR İLACI KULLANMALI MIYIM?
Gebelikte anne adayının demir ihtiyacı artarDemirden zengin besinlerle beslenmek bu noktada çok önemlidir En ilk olarak kırmızı et, yumurta, tavuk, kurubakliyatlar ,pekmez ,çekirdekli kuru üzüm gibi besinler demirden varlıklı besinlerdir C vitamini , vücutta demir emilimini artırır Bu yüzden sabahleyin kahvaltısında yumurta ile birlikte tüketilen bir mandalina portakal ya da domateste demirin vücutta kullanımını artırmaya tezgâhtar olur Eğer tün bunlara rağmen demir eksikliği anemisi devam ediyorsa doktorunuz eşliğinde bir suplemanı kullanılabilir
KALSİYUM KAYNAKLARINI ASLA UNUTMAMAK GEREKİR!!
Gebelikte kalsiyum ihtiyacı artmaktadır Çünkü bebek annenin kalsiyum depolarını kullanır Eğer anne yeteri kadar kalsiyum almazsa annede kemik deformasyonları ( bozulmaları),diş çürükleri veya kırıkları meydana gelebilir Bu yüzden kalsiyum kaynakları olan süt ,yoğurt,peynir, kefir ,kurubakliyatlar ,incir,kayısı ve ham kuruyemişleri beslenmeye eklemek gerekir Ama bitkisel kalsiyumla hayvansal kaynaklı kalsiyumun vücutta emilimi ve kullanımı farklıdır Bu yüzden birincil tercihlerimiz hayvansal kaynaklı kalsiyum kaynaklarını tüketmek olmalıdır
Gebelikte beslenmede püf noktalar
GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİYİM?
Son 3 ayda bebeğin amniyon sıvısı üstüne annenin su tüketimi oldukça önemlidir Bireyden bireye su tüketimi çeşitlilik göstermektedir Ancak bu dönemde 1,5 litrenin aşağıda su tüketmemeye itina gösterilmelidir
GEBELIK DÖNEMİNDE NELER YAPILMAMALIDIR?
Kolay şekerli gıdalardan uzaktan durulmalıdır(tatlı,pasta,börek,beyaz ekmek,makarna, pilav)Bu gıdalar kolay şeker içerdiğinden kan şekerini bir anda yükseltip bir onun yerine posalı gıdalar,bütün tahıllı ekmekler ,kuru baklagiller,sebze ve meyve seçim edilmelidir
Karmakarışık bitki çaylarından uzaktan durulmalıdır, erken doğumu tetikleyebildiği kanıtlanmıştır (çoğu bitki çayının kasları gevşettiği ve doğum kaslarını uyardığı çalışmalarda bildirilmiştir) Günde 1 fincan her gün olmamakla beraber ıhlamur ve kuşburnu çayı kullanılabilir
Gebelikte alınan kafein düzeyi 300 mggünü geçmemelidir Açık ,demli olmayan 12 fincan kahve veya çay dıştan kafein alınmamalıdır
Tatlandırıcıların gebelerde demin iyice güvenilirliği kanıtlanmadığı için bu dönemde tatlandırıcı yerine kuru meyvelerin kullanılması daha sağlıklı olabilir
Bu dönemde hazır ton balıkları ve konserve ürünlerin kullanılmaması gerekirTon balıkları ağır metaller içerebilir Clostridium botulinum adlı bir bakteri ise konserve besinlerde gelişerek besin zehirlenmelerine neden olmaktadır
Sigara ve içki katiyen tüketilmemelidir
Gebe iki karakter yemek yeme psikolojisinden vazgeçmelidir Dengeli ve dinç bir gebelik çok şişmanlamak değildir Içten besinleri tüketerek içten kilo alımı sağlanmalıdır Aşırı kilo alımı adi doğumu da negatif yönde etkileyen bir durumdur Doğum sonrası dönemde de annenin kendi kilosuna ivedi ulaşması gebelik döneminde bilinçli kilo alımına bağlıdır
NE DEK TÜKETMELİYİZ?(GÜNLÜK)
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ : 2 Su Bardağı süt veya yoğurt ya da kefir 1 dilim peynir veya 2 yemek kaşığı lor peyniri
ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİLLER : 1 adet Yumurta
1 porsiyon et, balık, tavuk, hindi (23 köfte büyüklüğünde)
1 porsiyon kuru baklagil yemeği (56 yemek yemek kaşığı)
TAZE SEBZE VE MEYVELER :34 porsiyon taze meyve , 23 porsiyon taze sebze
TAHILLAR 68 İnce dilim bütün tahıllı ekşi maya ekmek
1 porsiyon pilav(bulgur pilavı veya ev eriştesi tercihen) veya tam buğday unlu makarna (3 yemek yemek kaşığı)1 porsiyon çorba (1 ince dilim ekmeğe eşdeğerdir) ( beyaz unsuz bir çorba)
YAĞLAR 34 Silme yemek yemek kaşığı zeytinyağ ya da fındık yağı ( ısıya maruz kalmasın,ham olarak eklenmeli)
ŞEKERLER: 12 Tatlı kaşığı bal, 1 yemek yemek kaşığı pekmez
Dyt Gizem TAŞKIN tarafından yazılmıştır
Anne adayı nitelikli ve doğru beslenmezse, doğum, erken doğum, düşük ağırlıklı doğum, maddesel ve zihinsel özürlü doğumlar gibi tehlikelerle rastlama oranı epeyce yükselir Bebek annenin depolarını kullandığı için de anne adayının kendisinde kansızlık, tansiyon problemleri, vücutta su tutulması, yorgunluk, diş ve kemik problemleri olabilir
Gebelikte beslenmede püf noktalar
Gebelikte beslenmede püf noktalar
KİLO KAZANIMI ÇOK KAYDA DEĞER!!
Vücutta birtakım hormonlarının değişmesi anne adaylarında iştah artmasına veya azalmasına sebep olmaktadır İştahın artmasıyla birlikte kendilerini suçluluk duygusuna sokarak aç bırakan birçok anne adayıyla karşılaşmaktayız Özellikle şunu vurgulamak isteriz Eğer pozitif kiloyla hamile kaldıysanız gebelikboyunca 78 kg almanız yeterli olacaktır Eğer normal bir kiloyla hamile kaldıysanız 912 kg almanız yeterli olacaktır Eğer gebeliğe düşük bir kiloyla başladıysanız 1416 kg arasında kilo almanız gerekir İkiz gebeliklerde ise 1720 kg alımı normaldir
Eğer anne perhiz esnasında gebe kaldıysa, ilk 3 ay diyetine çok saldırgan bir diyet olmamakla birlikte devam edebilir Birincil 3 ay diyetle kilo verimi normaldir Oysa 3 aydan sonradan perhiz yapılmaz Annenin uyumlu kilo alımı ve sağlıklı beslenmesi sağlanır
VİTAMİN –MİNERAL YETERSİZLİĞİ ANNENİN SAĞLIĞINI TEHLİKEYE SOKABİLİR!
Gebelik süresince bebek annenin depolarından beslenir Bu yüzden annenin çok iyi beslenmesi gerekir Annenin kaliteli enerji alımı hem vitamin ve mineral desteği sağlayacak ayrıca de anne ve bebeği birçok hastalıktan koruyacaktır Hamilelik boyunca anneler bayağı bir kadına kadar daha fazla beslenmeye gereklilik duymaktadır Gebe annenin vücudunda çoğalan su ve oluşan yeni dokular ve yağ önem artışına sebep olmaktadır Bu gayet normaldir ve panik yapmaya gerek yoktur
Gebelerde vitamin ve minerallerin eksizsiz olarak karşılanması epeyce önemlidir Annenin depolarını kullanan bir bebeğe bir şey olmaz oysa yetkisiz beslenen annenin yetersiz beslenmede sağlığı korkutma altına girebilir
HAMILE KALMADAN ÖNCE FOLİK ASİT TAKVİYESİ DURUM!!
Hamile kalmayı düşünen anne adaylarının mutlaka 3 ay önceden bir bilirkişi kontrolünde folik asit takviyesine başlamaları gerekmektedirFolik asit bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimi için epeyce önemlidir Folik asit yetersizliğinde nöral tüp defekti denilen beynin ya da omuriliğin dıştan çıkması ve bebeğin bu şekilde doğması laf konusu olabilirIspanak ilk kez elde etmek üzere koyu yeşil yapraklı sebzeler iyi bir folik asit kaynağıdır Beslenmeye eklenebilir
GEBELİKTE EN FAZLA GÖRÜLEN SORUNLARDAN BİRİ: MİDE EKŞİMELERİ VE MİDE BULANTILARI
Gebelerin en çok yakındığı konulardan biridir Özellikle ilk trimesterda ( birincil 3 ay ) epeyce fazla görülen mide bulantıları bebek büyüdükçe kendini mide ekşimeleri biçiminde gösterir Böyle durumlarda , anne adaylarının az eksik az ve sık sık beslenmeleri ( ara öğün destekli),fazla sıkı olan kıyafetler giymemeleri, yemek yemek yedikten daha sonra anında yatmamaları, yatarken başlarının mutlaka yüksekte olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir
Bu dönemde su yemeklerle birlikte mide bulantısına sebep olabilir O yüzden ara öğünlerde veya öğün dıştan su tüketimi sağlanabilir Kuru gıdalar ( tuz çubuk kraker,leblebi vb) mide bulantısını azaltan yiyeceklerdendir Bu dönemde tekrar haşlanmış patates ya da yağsız yoğurtlu bir makarna da mide bulantısı ataklarını azaltmada etkili besinlerdirZencefil de mide bulantılarını azaltan bir bitkidir Günde bir bardak zencefilli akarsu size bu konuda yardımcı olabilirBu dönemde gebelerin mideyi uyaran fazla baharatlı, çok soğuk ya da sıcak yiyeceklerden kaçınmaları gerekmektedir
KABIZLIK ÖNEMLI BİR SORUN!
Gebelik döneminde hormonların değişmesiyle sıklıkla görülen kabızlık anne adaylarında kayda değer sıkıntılar yaratmaktadırKuru baklagiller, yulaf ezmesi, tam tahıllı ürünler, meyve ve sebzeler,bilhassa kuru meyvelerden incir veya kuru kayısı sizin kabızlık ile sıkıntılarınıza iyi gelecek yiyeceklerdir Fazla şiddet durumlarda 1 yemek yemek kaşığı tüketilen zeytinyağı ve üstüne içilen ılık bir su da kabızlık sorununuzun çözülmesinde etkin çözümlerdir Kabızlıkta su tüketimi oldukça önemlidir Tüm bu yüyeceklerin üstüne içeceğiniz su ve biraz harekette barsakların hareketliliğini artıracak ve size muavin olacaktırEğer hala bir sorun yaşarsanız mutlaka bir uzmana görünmenizde avantaj var
PROTEİN ALIMI BEBEK İÇİN YAŞAMSALDIR!!
Annenin protein bakımından kaliteli beslenmesi bebeğin artış ve gelişmesinde hayati bir role sahiptir Kaliteli protein denince akla ilk gelen beslenme yumurta olmalıdır Günde 34 porsiyon süt ürünleri (süt,yoğurt,peynir,kefir vb) tüketiyorsanız, 34 köfte büyüklüğünde kırmızı et,tavuk ya da balık tüketiyorsanız yeteri dek protein alıyorsunuz demektir Bebeğinizin beyin gelişimi için omega 3 alımı oldukça önemlidir O yüzden haftada 2 kez balık tüketimi ve her gün tüketilen 12 adet ceviz omega 3 için yeterli desteği sağlar Balık tüketmekte güçlük çeken gebelere bir uzman eşliğinde mutlaka omega 3 takviyeleri sağlanmalıdır
GEBELİKTE DEMİR İLACI KULLANMALI MIYIM?
Gebelikte anne adayının demir ihtiyacı artarDemirden zengin besinlerle beslenmek bu noktada çok önemlidir En ilk olarak kırmızı et, yumurta, tavuk, kurubakliyatlar ,pekmez ,çekirdekli kuru üzüm gibi besinler demirden varlıklı besinlerdir C vitamini , vücutta demir emilimini artırır Bu yüzden sabahleyin kahvaltısında yumurta ile birlikte tüketilen bir mandalina portakal ya da domateste demirin vücutta kullanımını artırmaya tezgâhtar olur Eğer tün bunlara rağmen demir eksikliği anemisi devam ediyorsa doktorunuz eşliğinde bir suplemanı kullanılabilir
KALSİYUM KAYNAKLARINI ASLA UNUTMAMAK GEREKİR!!
Gebelikte kalsiyum ihtiyacı artmaktadır Çünkü bebek annenin kalsiyum depolarını kullanır Eğer anne yeteri kadar kalsiyum almazsa annede kemik deformasyonları ( bozulmaları),diş çürükleri veya kırıkları meydana gelebilir Bu yüzden kalsiyum kaynakları olan süt ,yoğurt,peynir, kefir ,kurubakliyatlar ,incir,kayısı ve ham kuruyemişleri beslenmeye eklemek gerekir Ama bitkisel kalsiyumla hayvansal kaynaklı kalsiyumun vücutta emilimi ve kullanımı farklıdır Bu yüzden birincil tercihlerimiz hayvansal kaynaklı kalsiyum kaynaklarını tüketmek olmalıdır
Gebelikte beslenmede püf noktalar
GÜNDE NE KADAR SU İÇMELİYİM?
Son 3 ayda bebeğin amniyon sıvısı üstüne annenin su tüketimi oldukça önemlidir Bireyden bireye su tüketimi çeşitlilik göstermektedir Ancak bu dönemde 1,5 litrenin aşağıda su tüketmemeye itina gösterilmelidir
GEBELIK DÖNEMİNDE NELER YAPILMAMALIDIR?
Kolay şekerli gıdalardan uzaktan durulmalıdır(tatlı,pasta,börek,beyaz ekmek,makarna, pilav)Bu gıdalar kolay şeker içerdiğinden kan şekerini bir anda yükseltip bir onun yerine posalı gıdalar,bütün tahıllı ekmekler ,kuru baklagiller,sebze ve meyve seçim edilmelidir
Karmakarışık bitki çaylarından uzaktan durulmalıdır, erken doğumu tetikleyebildiği kanıtlanmıştır (çoğu bitki çayının kasları gevşettiği ve doğum kaslarını uyardığı çalışmalarda bildirilmiştir) Günde 1 fincan her gün olmamakla beraber ıhlamur ve kuşburnu çayı kullanılabilir
Gebelikte alınan kafein düzeyi 300 mggünü geçmemelidir Açık ,demli olmayan 12 fincan kahve veya çay dıştan kafein alınmamalıdır
Tatlandırıcıların gebelerde demin iyice güvenilirliği kanıtlanmadığı için bu dönemde tatlandırıcı yerine kuru meyvelerin kullanılması daha sağlıklı olabilir
Bu dönemde hazır ton balıkları ve konserve ürünlerin kullanılmaması gerekirTon balıkları ağır metaller içerebilir Clostridium botulinum adlı bir bakteri ise konserve besinlerde gelişerek besin zehirlenmelerine neden olmaktadır
Sigara ve içki katiyen tüketilmemelidir
Gebe iki karakter yemek yeme psikolojisinden vazgeçmelidir Dengeli ve dinç bir gebelik çok şişmanlamak değildir Içten besinleri tüketerek içten kilo alımı sağlanmalıdır Aşırı kilo alımı adi doğumu da negatif yönde etkileyen bir durumdur Doğum sonrası dönemde de annenin kendi kilosuna ivedi ulaşması gebelik döneminde bilinçli kilo alımına bağlıdır
NE DEK TÜKETMELİYİZ?(GÜNLÜK)
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ : 2 Su Bardağı süt veya yoğurt ya da kefir 1 dilim peynir veya 2 yemek kaşığı lor peyniri
ET, YUMURTA, KURUBAKLAGİLLER : 1 adet Yumurta
1 porsiyon et, balık, tavuk, hindi (23 köfte büyüklüğünde)
1 porsiyon kuru baklagil yemeği (56 yemek yemek kaşığı)
TAZE SEBZE VE MEYVELER :34 porsiyon taze meyve , 23 porsiyon taze sebze
TAHILLAR 68 İnce dilim bütün tahıllı ekşi maya ekmek
1 porsiyon pilav(bulgur pilavı veya ev eriştesi tercihen) veya tam buğday unlu makarna (3 yemek yemek kaşığı)1 porsiyon çorba (1 ince dilim ekmeğe eşdeğerdir) ( beyaz unsuz bir çorba)
YAĞLAR 34 Silme yemek yemek kaşığı zeytinyağ ya da fındık yağı ( ısıya maruz kalmasın,ham olarak eklenmeli)
ŞEKERLER: 12 Tatlı kaşığı bal, 1 yemek yemek kaşığı pekmez
Dyt Gizem TAŞKIN tarafından yazılmıştır