Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tuzun Hayatımızdaki Önemi Ve Üretimi

Tuzun Hayatımızdaki Önemi Ve Üretimi
0
169

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Sofra tuzu olarak bildiğimiz sodyum klorür (NaCl), geniş tuzlar sınıfına ait, kimyasal bir bileşikten oluşan mineraldir Doğal tuz, kristalin bir mineral olarak, kaya tuzu olarak bilinir Tuz, ana mineral bileşeni olarak deniz suyunda çok miktarda bulunur Okyanus, litre başına yaklaşık 35 gram tuz içerir ve % 35 tuzluluk derecesine sahiptir
Tuz genel olarak yaşamsal önemdedir ve ayrıca tuzluluk insanın temel damak zevklerinden biridir Hayvan dokuları, bitki dokularından daha fazla miktarda tuz içerir Tuz en eski ve en yaygın gıda çeşnilerinden biridir ve tuzlayarak saklama gıdaların korunmasında önemli bir yöntemdir
Tuz üretiminin en eski izlerinden bazıları yaklaşık sekiz bin yıl öncesine kadar uzanıyor Bugün Romanya olarak bilinen bölgede yaşayan insanlar tuz elde etmek için kaynak sularını kaynatıyorlardı Çin’deki bir tuz atölyesi de yaklaşık olarak aynı döneme aittir Tuz, antik İbraniler, Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Hititler, Mısırlılar açısından da kutsaldı Tuz, önemli bir ticaret ürünü haline de geldi ve Akdeniz’deki özel “tuz rotalarında teknelerle, Büyük Sahra’da deve kervanlarıyla nakledildi Az bulunur olması ve çoğalan nüfusla gittikçe artan tuz ihtiyacı ülkeleri savaşlara sürüklerken, vergi gelirlerini artırma yolu olarak da kullanıldı Tuz, dini törenlerde de öneme sahipti
Tuz, tuz madenlerinden ya da sığ havuzlarda deniz suyunun (deniz tuzu) veya madenler bakımından zengin kaynak sularının buharlaştırılması ile elde edilmektedir Başlıca endüstriyel ürünleri kostik soda ve klordur Ayrıca, polivinil klorürün, plastiğin, kağıt hamurunun ve çok sayıda ürünün imalatında yer almaktadır
Tuz, yani sodyum klorür, NaCl formülü ile eşit oranlarda sodyum ve kloru temsil eden iyonik bir bileşiktir Deniz tuzu ve madenden yeni çıkarılmış tuz (birçoğu, tarih öncesi göllerden ve denizlerden gelen deniz tuzu) az miktarda eser elementler de içerir Sofra tuzu üretimi için suda çözülen, diğer minerallerin çökeltilmesi ve yeniden buharlaştırma ile saflaştırılıp rafine edilen tuzun kristalleri şeffaf ve kübik şekildedir
Tuzun yıllık global üretim toplamı olan yaklaşık iki yüz milyon tonun yalnızca % 6’sı mutfak tüketimi için kullanılmaktadır Diğer kullanım alanları arasında su arıtma işlemleri, yollardaki buzlanmaya müdahaleler ve tarım yer almaktadır Sofra tuzu şeklinde satılan tuz genellikle topaklanmayı önleyici bir madde içermektedir ve iyot eksikliğini önlemek için iyotlanmaktadır
Sodyum, bir elektrolit ve ozmotik çözünen madde olmasıyla insan sağlığı için gereklidir Ancak, aşırı tuz tüketimi, çocuklarda ve yetişkinlerde hipertansiyon gibi kardiyovasküler hastalık riskini artırabilir Tuzun sağlık üzerindeki bu tür etkileri uzun zamandır incelenmektedir Gelişmiş ülkelerdeki sayısız sağlık örgütleri ve uzmanlar, tuzlu hazır gıdaların tüketiminin azaltılmasını öneriyor Dünya Sağlık Örgütü, yetişkinlerin 5 grama eşdeğer 2000 mg’dan daha az sodyum tüketmeye dikkat etmelerini öneriyor
Kaynakça:
G Westphal, G Kristen, W Wegener, P Ambatiello, H Geyer, B Epron, C Bonal, G Steinhauser, F Götzfried, “Sodium Chloride, Ullmann’s Encyclopedia of Industrial Chemistry, (2010)

Mark Kurlansky, “Salt: A World History, New York, Walker & Co, (2002)

Robert Multhauf, “Neptune’s Gift, The Johns Hopkins University Press, (1996)

P Strazzullo, L d’Elia, N B Kandala, F P Cappuccio, “Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: Metaanalysis of prospective studies BMJ, ()
 

Similar threads

Bilirkişi Diyetisyen Emre Uzun, sağlıklı beslenme de manâlı rol oynayan ‘’tuz’’larla ilgili bilinmeyenleri yapılan bilimsel araştırmaların ışığında açıklıyor Sofra, Himalaya, Kaya ve Deniz Tuz’unun olumlu ve negatif etkilerini ve tüketimde nelere nasıl dikkat edilmesi gerektiğinin altını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
100
Yemeklere tat veren tuz sağlık için yararlıdır ancak fazla tuzun zarar verdiği de bir gerçektir Tuz uzak durulması gerektiğine inanılan üç beyazdan biridir deseler de bu hiç alınmayacak anlamına gelmemektedir Aslında zarar veren tuzun kendisi değil içeriğindeki sodyumdur Vücudumuzdaki hücrelerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
128
Tansiyon Kontrolünde Tuzun Azaltılması Çok Önemlidir Kan Basıncı konusunda en çok konuşulan mineral sodyum yani sofra tuzunun esasıdır Keza tansiyonu yüksek birinde tansiyonun düşmesi, keza de tansiyonu sıradan birinin daha düşük değerlere sahip olması veya tansiyonunun yükselmemesi için tuzun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
71
Yemeklerin vazgeçilmezi olan tuz hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Hemen hemen herkes tuzun zararlı olduğunu biliyor ancak yeterli miktarda tüketilmesi gereken tuzun insan sağlığına birçok faydası vardır. Peki tuzun bilinmeyen faydaları nelerdir? Kaç çeşit tuz vardır ve nerelerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
200
Yemeklerin vazgeçilmezi olan tuz hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Çabucak acilen herkes tuzun zararlı olduğunu biliyor lakin kâfi ölçüde tüketilmesi gereken tuzun insan sıhhatine birçok yararı vardır. Pekala tuzun bilinmeyen yararları nelerdir? Kaç çeşit tuz vardır ve nerelerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
202
858,505Konular
982,778Mesajlar
33,072Kullanıcılar
Doutam35Son üye
Üst Alt