Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Tansiyon Kontrolü için Tuzun Azaltılması Önemlidir

Tansiyon Kontrolü için Tuzun Azaltılması Önemlidir

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Tansiyon Kontrolünde Tuzun Azaltılması Çok Önemlidir

Kan Basıncı konusunda en çok konuşulan mineral sodyum yani sofra tuzunun esasıdır Keza tansiyonu yüksek birinde tansiyonun düşmesi, keza de tansiyonu sıradan birinin daha düşük değerlere sahip olması veya tansiyonunun yükselmemesi için tuzun kısıtlanması gerektiği bir zamanlar beri bilinmektedir Buna rağmen toplumlar, ihtiyaçlarının fazla çok üstünde, 510 kat daha pozitif tuzlu tüketmektedir Buna biraz da, eskiden yalnızca yüksek tansiyonluların eksik tuzlu yemeleri gerektiği ama adi tansiyonluların dikkat etmelerine gerek olmadığı inancı katkıda bulunuyordu Fakat derhal, bunun herkes için gerekliliği kabul edilmeye başlandı

Bir araştırmada sonradan söz edeceğimiz DASH diyeti yapıp, tuzun kısıtlanmasıyla, yüksek tansiyonlularda 12, tansiyonu bayağı olanlarda 7 mmHg kan basıncı düşüşü sağlandı Fakat aynı diyeti yapıp tuzda kısıtlamaya gitmeyenlerinki yalnızca 23 mmHg düştü

Bu yüzden, günde 24 g'dan daha az sodyum yani 6 gr'dan daha eksik sofra tuzu tüketilmesi salık verilmektedir Bu da takriben bir çay kaşığı kadar tuzlu demektir Fakat yürek yetmezliği varsa, bu benzeri yarıya azaltılır

Tuzu eksilmek için, natürel fakat, en ilk olarak yapmamız gereken şey, yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kaçınılmasıdır

* Bazı hekimler, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya takviye edeceği kanısındadır Özellikle sıcak yenen tahıllarda (pilav, makarna) bu çok işe yarayabilir
* Tuzluğun deliğinin küçük olması da yardımcıdır
* Tuzlu yerine, tatlandırıcı olarak baharat, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir
* Hazırlanmış yiyeceklerde sodyumu (tuzu) azaltılmış ya da tuzsuz ürünler tercih edilebilir
* Et olarak konserve ve tütsülenmiş (füme) ürün tüketiminden kaçınmalı; tazeler yeğlenmelidir
* Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketçap gibi çeşnilerden olabildiğince uzaktan durmalıdır

Oysa cümbür cemaat tuzlu kısıtlamasına aynı ölçüde yanıt vermemektedir Tuzlu kısıtlamasına yeterince yanıt vermeyenler hayli fazladır Bu şart, tuza dayanıklılıkolarak adlandırılır Tuza dayanıklılık, yüksek tansiyonluların %3050'sinde, alışılagelmiş tansiyonu olanların %1525'inde görülmektedir Üstelik bunlarda tuzu artmak da tansiyonda büyüme yapmamaktadır *
 

Similar threads

Tansiyon Kontrolunde Tuzun Azaltılması Cok Onemlidir Tansiyon konusunda en cok konuşulan mineral sodyum yani sofra tuzunun esasıdır Hem tansiyonu yuksek birinde tansiyonun duşmesi, hem de tansiyonu normal birinin daha duşuk değerlere sahip olması ya da tansiyonunun yukselmemesi icin tuzun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
64
Bilirkişi Diyetisyen Emre Uzun, sağlıklı beslenme de manâlı rol oynayan ‘’tuz’’larla ilgili bilinmeyenleri yapılan bilimsel araştırmaların ışığında açıklıyor Sofra, Himalaya, Kaya ve Deniz Tuz’unun olumlu ve negatif etkilerini ve tüketimde nelere nasıl dikkat edilmesi gerektiğinin altını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
91
Hipertansiyon diyeti yüksek tansiyon besin Yuksek tansiyonda yiyeceklerin tercih ve hazırlanmasında bazı kurallara dikkat etmek gerekiyor: Tuzlu tüketimi kısıtlanmalı, diüretik (idrar söktürücü) etkisi olan bitkisel besinlere öncelik tanınmalı ve kilo almaya yol açabilecek yiyeceklerden...
Cevaplar
0
Görüntüleme
70
Tuz
Sıradan diyetimizdeki aşırı tuz (sodyum) çoğu çalışmanın odak noktası olmuş ve son yıllarda bu konu odak noktası olmuştur Veriler, alışkanlık gereği fazla miktarlarda tuz tüketen insanlarda yüksek tansiyonun (yüksek tansiyon) daha eksik tuzlu kullanan insanlara tarafından daha sık ortaya...
Cevaplar
0
Görüntüleme
95
Tuz ve Yüksek Kan Basıncı Ortalama diyetlerdeki aşırı tuz yani sodyum çoğu çalışmanın odak noktası olmuş ve son yıllarda bu konu çok alaka görmüştür Bulgular, alışılmışlık gereği artı miktarlarda tuz tüketen insanlarda yüksek tansiyonun(yüksek kan basıncı) daha eksik tuzlu kullanan insanlara...
Cevaplar
0
Görüntüleme
70
858,524Konular
981,324Mesajlar
31,179Kullanıcılar
HuziiSon üye
Üst Alt