iltasyazilim
FD Üye
Tansiyon Kontrolünde Tuzun Azaltılması Çok Önemlidir
Kan Basıncı konusunda en çok konuşulan mineral sodyum yani sofra tuzunun esasıdır Keza tansiyonu yüksek birinde tansiyonun düşmesi, keza de tansiyonu sıradan birinin daha düşük değerlere sahip olması veya tansiyonunun yükselmemesi için tuzun kısıtlanması gerektiği bir zamanlar beri bilinmektedir Buna rağmen toplumlar, ihtiyaçlarının fazla çok üstünde, 510 kat daha pozitif tuzlu tüketmektedir Buna biraz da, eskiden yalnızca yüksek tansiyonluların eksik tuzlu yemeleri gerektiği ama adi tansiyonluların dikkat etmelerine gerek olmadığı inancı katkıda bulunuyordu Fakat derhal, bunun herkes için gerekliliği kabul edilmeye başlandı
Bir araştırmada sonradan söz edeceğimiz DASH diyeti yapıp, tuzun kısıtlanmasıyla, yüksek tansiyonlularda 12, tansiyonu bayağı olanlarda 7 mmHg kan basıncı düşüşü sağlandı Fakat aynı diyeti yapıp tuzda kısıtlamaya gitmeyenlerinki yalnızca 23 mmHg düştü
Bu yüzden, günde 24 g'dan daha az sodyum yani 6 gr'dan daha eksik sofra tuzu tüketilmesi salık verilmektedir Bu da takriben bir çay kaşığı kadar tuzlu demektir Fakat yürek yetmezliği varsa, bu benzeri yarıya azaltılır
Tuzu eksilmek için, natürel fakat, en ilk olarak yapmamız gereken şey, yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kaçınılmasıdır
* Bazı hekimler, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya takviye edeceği kanısındadır Özellikle sıcak yenen tahıllarda (pilav, makarna) bu çok işe yarayabilir
* Tuzluğun deliğinin küçük olması da yardımcıdır
* Tuzlu yerine, tatlandırıcı olarak baharat, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir
* Hazırlanmış yiyeceklerde sodyumu (tuzu) azaltılmış ya da tuzsuz ürünler tercih edilebilir
* Et olarak konserve ve tütsülenmiş (füme) ürün tüketiminden kaçınmalı; tazeler yeğlenmelidir
* Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketçap gibi çeşnilerden olabildiğince uzaktan durmalıdır
Oysa cümbür cemaat tuzlu kısıtlamasına aynı ölçüde yanıt vermemektedir Tuzlu kısıtlamasına yeterince yanıt vermeyenler hayli fazladır Bu şart, tuza dayanıklılıkolarak adlandırılır Tuza dayanıklılık, yüksek tansiyonluların %3050'sinde, alışılagelmiş tansiyonu olanların %1525'inde görülmektedir Üstelik bunlarda tuzu artmak da tansiyonda büyüme yapmamaktadır *
Kan Basıncı konusunda en çok konuşulan mineral sodyum yani sofra tuzunun esasıdır Keza tansiyonu yüksek birinde tansiyonun düşmesi, keza de tansiyonu sıradan birinin daha düşük değerlere sahip olması veya tansiyonunun yükselmemesi için tuzun kısıtlanması gerektiği bir zamanlar beri bilinmektedir Buna rağmen toplumlar, ihtiyaçlarının fazla çok üstünde, 510 kat daha pozitif tuzlu tüketmektedir Buna biraz da, eskiden yalnızca yüksek tansiyonluların eksik tuzlu yemeleri gerektiği ama adi tansiyonluların dikkat etmelerine gerek olmadığı inancı katkıda bulunuyordu Fakat derhal, bunun herkes için gerekliliği kabul edilmeye başlandı
Bir araştırmada sonradan söz edeceğimiz DASH diyeti yapıp, tuzun kısıtlanmasıyla, yüksek tansiyonlularda 12, tansiyonu bayağı olanlarda 7 mmHg kan basıncı düşüşü sağlandı Fakat aynı diyeti yapıp tuzda kısıtlamaya gitmeyenlerinki yalnızca 23 mmHg düştü
Bu yüzden, günde 24 g'dan daha az sodyum yani 6 gr'dan daha eksik sofra tuzu tüketilmesi salık verilmektedir Bu da takriben bir çay kaşığı kadar tuzlu demektir Fakat yürek yetmezliği varsa, bu benzeri yarıya azaltılır
Tuzu eksilmek için, natürel fakat, en ilk olarak yapmamız gereken şey, yemeklerin daha az tuzla yapılması ve sofrada yemeklere tuz eklemekten kaçınılmasıdır
* Bazı hekimler, yemeğin tuzsuz yapılıp, sofrada tuz eklemenin daha az tuz almaya takviye edeceği kanısındadır Özellikle sıcak yenen tahıllarda (pilav, makarna) bu çok işe yarayabilir
* Tuzluğun deliğinin küçük olması da yardımcıdır
* Tuzlu yerine, tatlandırıcı olarak baharat, limon, sirke, yoğurt kullanılabilir
* Hazırlanmış yiyeceklerde sodyumu (tuzu) azaltılmış ya da tuzsuz ürünler tercih edilebilir
* Et olarak konserve ve tütsülenmiş (füme) ürün tüketiminden kaçınmalı; tazeler yeğlenmelidir
* Tuzlanarak hazırlanan salam, jambon gibi besinler, konserveler, hazır çorbalar, hazır karışımlar, salamuralar (turşu, zeytin vb), hardal, ketçap gibi çeşnilerden olabildiğince uzaktan durmalıdır
Oysa cümbür cemaat tuzlu kısıtlamasına aynı ölçüde yanıt vermemektedir Tuzlu kısıtlamasına yeterince yanıt vermeyenler hayli fazladır Bu şart, tuza dayanıklılıkolarak adlandırılır Tuza dayanıklılık, yüksek tansiyonluların %3050'sinde, alışılagelmiş tansiyonu olanların %1525'inde görülmektedir Üstelik bunlarda tuzu artmak da tansiyonda büyüme yapmamaktadır *