
Yemeklerin vazgeçilmezi olan tuz hakkında merak edilenleri sizler için derledik. Çabucak acilen herkes tuzun zararlı olduğunu biliyor lakin kâfi ölçüde tüketilmesi gereken tuzun insan sıhhatine birçok yararı vardır. Pekala tuzun bilinmeyen yararları nelerdir? Kaç çeşit tuz vardır ve nerelerde kullanılır? Kolay bir kimyasal birleşimden oluşan tuza dair her şeyi haberi detayında bulabilirsiniz.
Tuz, suyun buharlaşması sonucu oluşan beyaz ve kokusuz kristallere denir. Tabiat en yüksek ölçüde sodyum içeren besin tuzdur. Tıpkı vakitte kalsiyum, potasyum, çinko ve bakır barındırır. Sofralar da kullanılan ve bitkisel tedavi de kullanılan tuz farklı yapılara sahiptir. Başkaca her tuz tüketilmez sofralarda yemeklere lezzet katan tuzlar işlenmiş tuzlardır. Zira tuzun içerdiği hususların nispetleri yüksek olduğundan insan vücuduna zarar verebilir. Bu yüzden tuzun yararlarından yararlanmak için tüketim ölçüsüne da dikkat edilmelidir. Eski çağlardan beridir besinleri koruma etmede kullanılır. Tarih boyunca ticarette önemli hakkı olan tuz beşerler dahil tabiatta bulunana öteki tüm canlılar için yarar sağlar. Besin unsuru olarak geçen tuz, dericilikte, hayvan yetiştiriciliğinde ve su yumuşatma sistemlerinin yanı sıra kimya endüstrinde ham husus olarak kullanılır. Memleketimiz tuz bakımından zengindir. Hem deniz hem göllerden elde edilen tuz alternatif tıpta ilaç olarak da yanını alır.

TUZUN BİLİNMEYEN YARARLARI NELERDİR?
- Yapılan araştırmalarda vücuttaki tuz yapısının az olması kronik marazlara neden olabileceği ortaya çıktı. Bu yüzden bireyler vücutlarındaki orantıları bilerek besinleri tüketmeleri gerekir. Örneğin kalp rahatsızlığı olan ve tansiyonu düşük olan bir kişinin tuz tüketmesi gerekir. Lakin yüksek tansiyona sahip insanlar tuzdan uzak durmaları konusunda bilirkişiler uyarır.
- Teneffüs yolu hastaları tuz tüketerek zararlı bakteri sayısını azaltabilir. Ayrıyeten tuz sinüs kanalını açar ve bronş tıkanıklığını giderir.
- Kandaki şekerden ötürü artan insülin kıymetlerini düşürmede yardımcı olan tuz diyabet hastalarının rahatlıkla tüketebileceği besinler arasındadır.

- Sindirimi kolaylaştırmanın en ülkü yolu tükürük bezlerindeki salınımı artırmaktır. Bu salınımı en sağlıklı artıran besin ise tuzdur. Tuz tükürük bezlerindeki likit nispetini artırır ayrıyeten zararlı bakterileri azaltarak tükürüğün saf asidini korur.
-Tuz eksikliği haddinden fazla balgam üretimine neden olur. Bu da uyurken salya akıntısına sebebiyet verir. Yatmadan evvel tuzlu su tüketmek serotinin hormonunu dengeleyerek gerilim üzere ruhsal durumların yaşanma orantısını azaltır. Ayrıyeten uyku sorunu yaşayan insanlarında yatmadan içmesi uykuyu düzenler.

- Anti viral özellikli tuz bağışıklık sistemindeki zararlı bakterileri azaltır. Böylelikle güçlenen bağışıklık sistemi virüslerle daha düzgün savaşır.
- İçerisindeki kalsiyum ölçüsü kemiklerin güçlenmesinde en tesirli besinlerden biridir. Kas ve sondaki asit seviyesini de dengeleyerek ödem üzere rahatsızlıkların riskini azaltır.
- Tuz; egzama göz illetleri, saç dökülmesi, şiddetli terleme üzere kemik illetleri doğal tedavi metotlarında kullanılır.

KAÇ ÇEŞİT TUZ VARDIR VE NERELERDE KULLANILIR?
DENİZ TUZU
Deniz suyunun buharlaşma noktalarının artması sonucu toksinlenmenin kristalleşmesi ile oluşur. Yüksek kademede sodyum içerir. Çok çokça sodyum içerdiğinden insan vücuduna direk alınmaz. Sodyum hormon bozukluğu ve kan basıncında artışa neden olur. Bu tuz tipi çoklukla alternatif tıpta kullanılır. Bazende su ile seyreltilerek tüketilir. Deniz tuzundan banyo suyuna eklediğinizde cildinizdeki tüm gözenekleri açarak kir birikmesini köstekler. Tıpkı devranda birtakım cilt marazlarını da önler. Saç köklerini güçlendirir.

YEMEKLİK TUZ
Bu tuz tipi ekseriyetle göllerden çıkarılan sodyum nispeti az tuzlardır. Bu tuzlar birtakım aşamalardan geçerek kullanılır. İyotlu diye geçen göl tuzları, tiroid bezlerinin daha sağlıklı çalışmasını destekler. İyot tuzu en sağlıklı tuz olarak Sıhhat Bakanlığı tarafından da onaylanmıştır. Limon ve sıcak su ile karıştırıldığında boğazlardaki enfeksiyonu temizlemede tesirlidir.

HİMALAYA TUZU
En saf tuz çeşitlerinden biridir. Mineral bakımından epeyce güçlüdür. Himalaya ekseriyetle masaj yaparken kullanılır. Rahatlatma özelliği olan tuzun, ısı tutma özelliği bulunur. Beyaz, pembe ve açık kahve renkli taşlardan olan bu tuz dekoratif hedefli da yararlanılır.

KAYA TUZU
En iri tuzdur, İçeriğindeki birleşenler başkalarına orantıyla daha ziyadedir. Kaya tuzu münhasıran kemik erimesi üzere marazları önlemede yarar sağlar. Yapılan birtakım araştırmalarda kaya tuzu kanserli hücrelerin sayısını azalttığı gözlemlenmiştir. Kaya tuzu mutfaklarda genelikle salamura turşu prodüksiyonu üzere yollarda kullanılır. Besinlerin uzun müddet koruma edilmesini sağlar.

EPSOM TUZU
Güçlü bir antioksidan olan epsom tuzu yüzyıllardır kullanılan bir tuz çeşididir. Epsom tuzu cilt marazlarının yanı sıra vücutta ödem birikmesini de mahzurlar. İçerdiği sülfat ve magnezyum sayesinde kandaki insülinü istikrarda fiyat. Kan basıncını azaltarak yüksek tansiyonu handikaplar.

ZIYADE TUZUN ZARARLARI NELERDİR?
- Kan basıncını artırır.
- Ehliyetli tüketildiğinde kalp için bir mucize olan tuz çokça tüketildiğinde kalbin durmasına bile neden olur.
- Yüksek tuz haddinden fazla kalsiyum aşınmasına neden olur ve kemik kaybı yaşanır.
- Çokça sodyum hudut sisteminin çökmesine sebebiyet verir.
- Hormonların istikrarını bozar.
- Böbrek üstü bezleri kurutarak, fonksiyonlarını yitirmesine yol açar.
- Ziyade sodyum başkaca vücudun likit orantısını de bozar.