Sıcaklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır
Sıcaklarda Beslenme Hakkında Bilgiler
Yaz sıcaklarının kendini tum ağırlığıyla hissettirdiği bu gunlerde beslenme acısından oldukca dikkatli olmak gerekiyor
Kahvaltı gunun en onemli oğunudur Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein iceren icecekler yerine de sut, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki caylar tercih edilmelidir
Tatil mekanlarında ozellikle acık bufe şeklinde sunulan menulerde aşırı yemek yemekten kacınılmalı, acık bufeden yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde besinler secilmelidir Aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır
Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tuketiminden kacınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yontemleri uygulanmalıdır
Vucut direncini artırmak ve vucudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak icin sebze ve meyve ceşitlerinden yararlanılması onemlidir Ayrıca aşırı sıcak yaz gunlerinde mevsimine uygun taze sebze ve meyveler en iyi secenektir Gunde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tuketilmesi gerekir
Kan şekerini hızla yukselten ve hızlı duşuren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tuketilmesine ozen gosterilmelidir
Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının onlenmesi icin yeterli sıvı alımı onemlidir Sıvı alımı, vucutta oluşan toksinlerin (zararlı oğeler) atılmasında, vucut fonksiyonlarının duzenli calışmasında ve metabolizma dengesinin sağlanmasında onemli rol oynamaktadır Bu nedenle, yaz aylarında her gun en az 225 litre (1214 su bardağı) guvenli su icilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, cay ve gazlı icecekler yerine sut, ayran ve meyve suyu gibi icecekler tercih edilmelidir
Sıcaklarda Beslenme Hakkında Bilgiler
Yaz sıcaklarının kendini tum ağırlığıyla hissettirdiği bu gunlerde beslenme acısından oldukca dikkatli olmak gerekiyor
Kahvaltı gunun en onemli oğunudur Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein iceren icecekler yerine de sut, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki caylar tercih edilmelidir
Tatil mekanlarında ozellikle acık bufe şeklinde sunulan menulerde aşırı yemek yemekten kacınılmalı, acık bufeden yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlayacak şekilde besinler secilmelidir Aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli besinlerden uzak durulmalıdır
Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tuketiminden kacınılmalı; yemeklerde bitkisel sıvı yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya az suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yontemleri uygulanmalıdır
Vucut direncini artırmak ve vucudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını sağlamak icin sebze ve meyve ceşitlerinden yararlanılması onemlidir Ayrıca aşırı sıcak yaz gunlerinde mevsimine uygun taze sebze ve meyveler en iyi secenektir Gunde en az 5 porsiyon sebze ve meyve tuketilmesi gerekir
Kan şekerini hızla yukselten ve hızlı duşuren besinlerin tercih edilmemesi, basit karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tuketilmesine ozen gosterilmelidir
Terleme ile artan sıvı ve mineral kaybının onlenmesi icin yeterli sıvı alımı onemlidir Sıvı alımı, vucutta oluşan toksinlerin (zararlı oğeler) atılmasında, vucut fonksiyonlarının duzenli calışmasında ve metabolizma dengesinin sağlanmasında onemli rol oynamaktadır Bu nedenle, yaz aylarında her gun en az 225 litre (1214 su bardağı) guvenli su icilmeli, sıvı alımının karşılanmasında kahve, cay ve gazlı icecekler yerine sut, ayran ve meyve suyu gibi icecekler tercih edilmelidir