iltasyazilim
FD Üye
Sıcaklarda Beslenme Nasıl Olmalıdır
Sıcaklarda Beslenme Hakkında Bilgiler
Yaz sıcaklarının kendini bütün ağırlığıyla hissettirdiği bu günlerde beslenme açısından epeyce dikkat etmek gerekiyor
Kahvaltı günün en kayda değer öğünüdür Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein taşıyan içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar seçim edilmelidir
Tatil mekânlarında özellikle açık büfe şeklinde sunulan menülerde fazla yemek yemek yemekten kaçınılmalı, açık büfeden tatmin edici ve dengelenmiş beslenmeyi sağlayacak şekilde besinler seçilmelidir Aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli besinlerden uzakta durulmalıdır
Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel değişken yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya eksik suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır
Beden direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını karşılamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir Keza bunaltıcı hava yaz günlerinde mevsimine uygun taze sebze ve meyveler en iyi seçenektir Günde minimum 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir
Kan şekerini hızla yükselten ve süratli düşüren besinlerin tercih edilmemesi, kolay karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir
Terleme ile büyüyen sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli akışkan alımı önemlidir Sıvı alımı, vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılmasında, beden fonksiyonlarının uyumlu çalışmasında ve metabolizma dengesinin sağlanmasında manâlı rol oynamaktadır bu nedenle, yaz aylarında her gün en düşük 225 litre (1214 su bardağı) güvenli su içilmeli, akışkan alımının karşılanmasında kahve, dere ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler seçim edilmelidir *
Sıcaklarda Beslenme Hakkında Bilgiler
Yaz sıcaklarının kendini bütün ağırlığıyla hissettirdiği bu günlerde beslenme açısından epeyce dikkat etmek gerekiyor
Kahvaltı günün en kayda değer öğünüdür Yaz aylarında yapılacak kahvaltıda az yağlı peynirler, zeytin ve taze sebzeler bulunmalı, kafein taşıyan içecekler yerine de süt, meyve suyu, ıhlamur ve kuşburnu gibi bitki çaylar seçim edilmelidir
Tatil mekânlarında özellikle açık büfe şeklinde sunulan menülerde fazla yemek yemek yemekten kaçınılmalı, açık büfeden tatmin edici ve dengelenmiş beslenmeyi sağlayacak şekilde besinler seçilmelidir Aşırı tuzlu, yağlı ve şekerli besinlerden uzakta durulmalıdır
Yağlı besinlerin ve yağda kızartmaların tüketiminden kaçınılmalı; yemeklerde bitkisel değişken yağların kullanımı, yemekleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, kendi suyunda veya eksik suda pişirme gibi sağlıklı pişirme yöntemleri uygulanmalıdır
Beden direncini artırmak ve vücudun yeterli miktarda vitamin ve mineral alınmasını karşılamak için sebze ve meyve çeşitlerinden yararlanılması önemlidir Keza bunaltıcı hava yaz günlerinde mevsimine uygun taze sebze ve meyveler en iyi seçenektir Günde minimum 5 porsiyon sebze ve meyve tüketilmesi gerekir
Kan şekerini hızla yükselten ve süratli düşüren besinlerin tercih edilmemesi, kolay karbonhidrat olan saf şeker ve şekerli besinler yerine kepekli ekmek, makarna, bulgur gibi lifli besinlerin tüketilmesine özen gösterilmelidir
Terleme ile büyüyen sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli akışkan alımı önemlidir Sıvı alımı, vücutta oluşan toksinlerin (zararlı öğeler) atılmasında, beden fonksiyonlarının uyumlu çalışmasında ve metabolizma dengesinin sağlanmasında manâlı rol oynamaktadır bu nedenle, yaz aylarında her gün en düşük 225 litre (1214 su bardağı) güvenli su içilmeli, akışkan alımının karşılanmasında kahve, dere ve gazlı içecekler yerine süt, ayran ve meyve suyu gibi içecekler seçim edilmelidir *