Pırasalı Börek Tanımı İçin Gereçler
Hamur için:
- 1,5 su bardağı ılık su
- 1 küp şeker
- 1 paket kuru maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı un
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı tereyağı (Eritilmiş)
- 3 adet pırasa
- 2 kuru soğan
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- Tuz
- Karabiber
- Pul biber (Acı yakışıyor)
- 1 adet yumurta (Şart değil)
- Su bardağı ölçüsü 200 ml
Pırasalı Börek Tanımı Nasıl Yapılır?
Not EkleTanımı Yazdır
- Hamur için ılık su, maya ve şeker karıştırılır, un ve tuz eklenir; ele yapışmayacak formda bir hamur yoğrulur. 1 saat mayalanmaya bırakılır.
- Hamur mayalanırken, tavaya aldığımız sıvı yağda ince doğranan pırasa ve soğan yumuşayana kadar kavrulur.
- Tuz, pul biber ve karabiberi eklenir. Tavanın altını kapattıktan sonra 1 yumurta kırılır, yumurtanın sıcaklık tesiriyle pişmemesi için süratlice karıştırılır.
- Mayalanan hamur 12 bezeye bölünür, birinci beze açılır sıvı yağ ve tereyağı karışımından sürülür; 2. Bezeye de yağ sürülür ve başkasının üzerine kapatılır. 3. Beze de açılır, üzerine kapatılır; bu bezeye yağ sürülmez.
- Öbür bezeler de tıpkı halde üçerli kümeler halinde hazırlanır. Bu süreç bitince birinci 3’lü küme alınır, açılabildiği kadar ince açılır. (Bezeler yağlandığı için çok kolay açılıyor)
- Hamurun uç kısmına iç materyali konur ve rulo yapılır. Yağladığımız fırın kabına (büyük yuvarlak borcam ebatlarında) kol böreği olacak formda orta kısımdan itibaren yerleştirilir.
- Başka bezeler de tıpkı formda hazırlanır, tepsidekilerin etrafına dizilir. Bu süreçler bitince artan yağdan böreğin üzerine sürülür, 180 derecede ısınmış fırında altı, üstü kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.