nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 37
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 95
Zeka gelişiminden bağışıklık sistemini güçlendirmeye, hormon dengesini sağlamaktan kemik ve adale gelişimine kadar çoğu faydası bulunuyor Bu doğaüstü besini çocuklara sevdirmenin yollarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Çocuk Nefrolojisi Uzmanı Prof Dr Mahmut Çivilibal, anlattı:
Kefir, yıllar boyu Kafkaslarda sık sık tüketilen ‘uzun yaşama iksiri ’ olarak adlandırılan, uzun zamandır hayatımızda olan, bağırsakta bulunan zararlı bakterileri değil etmeye ve faydalı bakterileri korumaya yönelik de faaliyet gösteren olağanüstü bir besindir
İnek, koyun ve keçi sütüne karnabahar yarı canlı organizma taşıyan kefir granülleri eklenerek elde edilir Eğer yerinde koşullarda saklanırsa yıllardan beri aktivitelerini korurlar Kefir, kefir taneleri ile elde edilen etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu bir süt içeceğidir Kefir tanelerinin boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık ya da buğday parça başına büyüklüğünde beyaz, beyazsarı arası renklerde minik karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir
Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyum deposu
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve farklı alanlara yönlendirilmiş faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir Kefirde bol miktarda yer alan ve esansiyel amino asitlerden bir parça başına olan triptofan, sakinleştirici ve asap sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir
Ayrıca olağanüstü bir biyotin kaynağıdır Biyotin, folik asit, pantothenic asit ve bütün B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir olup karaciğer, böbrekler ve sinir sisteminin düzenlenmesinde etkili rol oynar Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olup sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisinin yanı sıra hücreli gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için vücutta karbonhidrat, yağ ve proteinlerin en iyi şekilde kullanılmasına tezgâhtar olur
İştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi durumlara da iyi kazanç Kefir; B12, B1 ve K vitamini bakımından da zengindir Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda cilt, böbrek, karaciğer ve sinir sistemine sayısız menfaat sağladığı bilinmektedir Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir süt ürünü olduğu için çocuklar, bebekler, hamileler, iyileşme dönemindeki hastalar, kabızlık ve sindirim sistemi problemi çeken insanlar için ideal bir içecektir
Kefiri çocuklara sevdirmenin yolu
Çocuklar için önerilen günlük kefir miktarı bir yaşından sonra bir dere bardağıdır İki yaşından sonradan çocuklarda da tıpatıp yetişkinlerde olduğu gibi ne dek yoğurt tüketiyorsa böylece kefir tüketebilir Kefiri tüketmeyen çocuklar için en iyi yöntem kefiri yemeklerin içine saklayıp vermektir Kefirli sütlaç, çörek veya kek gibi
Kefirin sağlığa faydaları;*
•** *Bebeklikten ergenliğe dek; kemik, kas ve dişlerin gelişimi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar
•** *Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
•** *İştah açar ve beslenmeye enerjik yardım olur
•** *İshale ve kabızlığa iyi kazanç, kansızlığı önler
•** *Görme yeteneğini güçlendirir*
•** *Yaraların hızla iyileşmesini sağlar*
•** *Akıl gelişimine önemli katkı sağlar*
•** *Astım ve allarjiye karşı direnç oluşturur*
•** *Büyümeyi hızlandırır, doruk uzamasına ve sağlıklı gelişime tezgâhtar olur*
•** *Hormon dengesini sağlar, erginlik dönemine pozitif etkinlik katar
Kefirli Sütlaç
Sütü azıcık azaltıp kefiri ekleyerek her türlü sütlü tatlıyı kefirle hazırlayabilirsiniz
Malzemeler:
750 ml süt*
2 su bardağı kefir*
1 su bardağı şeker*
Ufak bir limonun kabuğu
12 su bardağı pirinç*
12 paket vanilya*
2 çorba kaşığı pirinç unu
Yapılışı:
Pirinçler yıkanır, suyunu süzdükten sonradan kısık ateşte 1 su bardağı su ile haşlanır Süt, şeker ve vanilya ekleyip kaynatılır Pirinç ununu 2 çorba kaşığı soğuk su ile karıştırıp, tencereye akıtarak ekleyin Süt miktarı azaltıldığı için daha koyu bir kıvamda olabilir
Ocağın altı kapatılarak, soğumaya bırakılır, oda sıcaklığına geldiğinde kefir eklenip ayrıntılarıyla karıştırılır Kaselere boşaltıp soğuduktan sonra afiyetle yedirilir*
*
Kefir, yıllar boyu Kafkaslarda sık sık tüketilen ‘uzun yaşama iksiri ’ olarak adlandırılan, uzun zamandır hayatımızda olan, bağırsakta bulunan zararlı bakterileri değil etmeye ve faydalı bakterileri korumaya yönelik de faaliyet gösteren olağanüstü bir besindir
İnek, koyun ve keçi sütüne karnabahar yarı canlı organizma taşıyan kefir granülleri eklenerek elde edilir Eğer yerinde koşullarda saklanırsa yıllardan beri aktivitelerini korurlar Kefir, kefir taneleri ile elde edilen etilalkol ve laktik asit fermantasyonlarının bir arada oluştuğu bir süt içeceğidir Kefir tanelerinin boyutları 0,53 cm arsasında değişir ve fındık ya da buğday parça başına büyüklüğünde beyaz, beyazsarı arası renklerde minik karnabahar veya patlamış mısır görünümündedir
Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyum deposu
Kefir, vücudun temel fonksiyonlarında ve farklı alanlara yönlendirilmiş faaliyetlerinde kullanılan mineraller ve esansiyel aminoasitler bakımından zengindir Kefirde bol miktarda yer alan ve esansiyel amino asitlerden bir parça başına olan triptofan, sakinleştirici ve asap sistemini düzenleyici bir etkiye sahiptir
Ayrıca olağanüstü bir biyotin kaynağıdır Biyotin, folik asit, pantothenic asit ve bütün B vitaminlerinin emilimini sağlayan bir B vitamini türevidir olup karaciğer, böbrekler ve sinir sisteminin düzenlenmesinde etkili rol oynar Kefir, kalsiyum, fosfor ve magnezyumdan zengin olup sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisinin yanı sıra hücreli gelişimi ve enerji ihtiyacının karşılanması için vücutta karbonhidrat, yağ ve proteinlerin en iyi şekilde kullanılmasına tezgâhtar olur
İştahsızlık, uykusuzluk, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerji gibi durumlara da iyi kazanç Kefir; B12, B1 ve K vitamini bakımından da zengindir Bu vitaminlerin yeterli alınması durumunda cilt, böbrek, karaciğer ve sinir sistemine sayısız menfaat sağladığı bilinmektedir Kolaylıkla sindirilebilen besleyici bir süt ürünü olduğu için çocuklar, bebekler, hamileler, iyileşme dönemindeki hastalar, kabızlık ve sindirim sistemi problemi çeken insanlar için ideal bir içecektir
Kefiri çocuklara sevdirmenin yolu
Çocuklar için önerilen günlük kefir miktarı bir yaşından sonra bir dere bardağıdır İki yaşından sonradan çocuklarda da tıpatıp yetişkinlerde olduğu gibi ne dek yoğurt tüketiyorsa böylece kefir tüketebilir Kefiri tüketmeyen çocuklar için en iyi yöntem kefiri yemeklerin içine saklayıp vermektir Kefirli sütlaç, çörek veya kek gibi
Kefirin sağlığa faydaları;*
•** *Bebeklikten ergenliğe dek; kemik, kas ve dişlerin gelişimi için gerekli olan vitamin, mineral ve protein desteğini sağlar
•** *Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
•** *İştah açar ve beslenmeye enerjik yardım olur
•** *İshale ve kabızlığa iyi kazanç, kansızlığı önler
•** *Görme yeteneğini güçlendirir*
•** *Yaraların hızla iyileşmesini sağlar*
•** *Akıl gelişimine önemli katkı sağlar*
•** *Astım ve allarjiye karşı direnç oluşturur*
•** *Büyümeyi hızlandırır, doruk uzamasına ve sağlıklı gelişime tezgâhtar olur*
•** *Hormon dengesini sağlar, erginlik dönemine pozitif etkinlik katar
Kefirli Sütlaç
Sütü azıcık azaltıp kefiri ekleyerek her türlü sütlü tatlıyı kefirle hazırlayabilirsiniz
Malzemeler:
750 ml süt*
2 su bardağı kefir*
1 su bardağı şeker*
Ufak bir limonun kabuğu
12 su bardağı pirinç*
12 paket vanilya*
2 çorba kaşığı pirinç unu
Yapılışı:
Pirinçler yıkanır, suyunu süzdükten sonradan kısık ateşte 1 su bardağı su ile haşlanır Süt, şeker ve vanilya ekleyip kaynatılır Pirinç ununu 2 çorba kaşığı soğuk su ile karıştırıp, tencereye akıtarak ekleyin Süt miktarı azaltıldığı için daha koyu bir kıvamda olabilir
Ocağın altı kapatılarak, soğumaya bırakılır, oda sıcaklığına geldiğinde kefir eklenip ayrıntılarıyla karıştırılır Kaselere boşaltıp soğuduktan sonra afiyetle yedirilir*
*
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.