Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kayak yaralanmalarında yapılacak ilk müdahaleler

Hoş geldin! aykut3535 tarafından topluluğumuza katılmaya davet edildiniz. Kaydolmak için lütfen burayı tıklayın.
Kayak yaralanmalarında yapılacak ilk müdahaleler

elektronikci

FD Üye
Etkileşim
3
F-D Coin
69
kayak_yaralanmalarinda_yapilacak_ilk_mudahaleler-0.jpg

Kış mevsiminde sıklıkla yaşanabilen kayak yaralanmalarında birinci müdahalenin değerini vurgulayan uzmanlar, yaralanan kişinin hareket ettirilmemesi gerektiğini belirtiyor. Yaralanan kişinin şuurunun, rahat nefes alıp verdiğinin denetim edilmesi gerektiğini söz eden uzmanlar, "Yaralının baş, boyun, omurga bölgesinde hassasiyet ve hareketlerinde kısıtlanma olup olmadığı gözlemlenmelidir” ihtarında bulunuyor ve kayak kazalarını önlemede uygun bir eğitim almanın, uygun ekipman seçiminin ve kullanımının da değerli olduğunu vurguluyor.

Önemli yaralanmalar ortaya çıkabilir

Kayak sporunun, kış sporlarını sevenler için önemli yaralanmalara açık bir spor kolu olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, "Teleferik ya da taşıyıcı platformdan düşmeler, bariyer, çit ya da ağaç üzere objelere çarpmalar, çığ altında kalma, diğer bir kayakçı ile çarpışmalar ekipman yetersizliğine bağlı kazalar meydana gelebilmektedir.” dedi.

Baş travması ve kırıklar meydana gelebilir

Numan Duman, bu kazalar sonrası baş travması, omurga kırıkları, uzun kemik kırıkları, yaygın yumuşak doku travması, diz, ayak bileği, el bileği ve parmaklarda bağ tendon yaralanmaları üzere kolaydan hayatı tehdit edebilecek halde yaralanmalar görülebildiğini söyledi.

Pist dışında kayılmamalıdır

Kayak sporunu yapan kişinin pist dışında kaymaması gerektiğinin altını çizen Duman, "Kendisi tehlikeye düştüğünde yardımına gelecek şahıslar ile temasını koparmamalıdır.” ihtarında bulundu.

Evvel şuur denetim edilmelidir

Yaralanma sonrasında öncelikle sakin olunması gerektiğini söz eden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, "Mümkünse yaralanan kişi için sıhhat takımlarına bilgi vermek birinci müdahale olmalıdır. Kişi kendisini ve yaralıları emniyetli bir bölgede değerlendirmelidir. Yaralanan kişinin şuurunu denetim etmeli, yaralı rahat nefes alıp veriyor mu, nabız ritmi doğal mı üzere kıymetlendirme yapılmalıdır. Bundan sonra baş, boyun, omurga bölgesinde hassasiyet var mı, hareketlerinde kısıtlanma var mı gözlemlenmelidir.” diye konuştu.

Yaralı hareket ettirilmemeli

Uzunluğunda hassasiyet varsa yaralının hareket ettirmeden evvel boyunluk tedarik edilmesi gerektiğini kaydeden Duman, "Hastanın taşınmasının boyunluk ve travma tahtası üzerinde yapılması gerekmektedir. Hayatı tehdit etmeyen yaralanmalarda ağrılı uzvu korumak hedefli süreksiz atel, breys kullanılarak muhtemel ikincil yaralanmaların önüne geçilmelidir. Yaralı kişi hipotermi ve susuzluktan korunmalı, gerekli ısıtıcı ve su desteği yapılmalıdır.” diye konuştu.

Âlâ eğitim almak kıymetli

Kayak yaparken ya da kızakla kayarken nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda ikazlarda da bulunan Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, "İyi bir kayak eğitimi almak en değerli tedbirdir. Kayak ekipmanlarının uygun gerginlikte bağlanması birinci dikkat gerektiren kuraldır. Ayakkabı uygunluğu, stoper, kayak ve kenar çeliğinin ayarlanması, pistin dikliği, hız, yorgunluk, görüş aralığı, yanılgılı yavaşlama ve duruş tekniğinin farkında olmak, etrafınızdaki atletlerin farkında olmak, kayak yapılan bölgenin yerine hakim olmak, kask, sırt koruyucuları, kayak elbisesi, gözlük, eldiven üzere ekipmanlara sahip olmak kaza sırasında önemli yaralanmaları önleyecektir.” diye konuştu.