DİYET YAPARKEN DONURMA YENİR Mİ?
İyice sıcakların başladığı bu günlerde büyük küçük herkesin sevdiği bu gıda pek çok kişi için olmaz sa olmazlardandır.
ÖNCE DONDURMANIN TARİHİ ne bakalım
Roma imparatoru Neron, savaşçılığıyla olduğu kadar boğazına düşkünlüğüyle de tanınırmış Çeşnibaşlarından biri, dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba doldurmuş. Üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları koyarak, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş.. Romalılardan kalma bu yöntem, Anadolu'nun kimi köylerinde hala kullanılıyor. Tek farkla, onlar karı pekmezle karıştırarak, o lezzeti yakalamaya çalışıyorlar.
Dondurma en sevilen tatlılardan biridir. Özellikle yaz aylarında bolca tüketilir. Sade dondurma, dünyada en fazla üretilen çeşit olsa da çikolatadan kurabiyeye, meyveden yemişlere pek çok çeşidi var. Diyet yapanlar için yağı azaltılmış veya tamamen yağı alınmış sütten ve şekeri azaltılmış olanlar mevcuttur
DONDURMANIN BESİN DEĞERİ
Dondurma, besin değeri yüksek bir tatlıdır. İçeriğinde protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında daha besleyici bir seçimdir. Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içerir. Normal bir külahsa yaklaşık 200 kaloridir.
hAZIRLANMA VE SAKLANMA KOŞULLARI
Dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanıp hazırlanmadığı dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Süt mikroorganizmaların üremesi için iyi bir ortamdır. Bu nedenle dondurmaların mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekmektedir.. Paketlemiş ve etiketlenmiş dondurmaların bulunduğu soğutucuların, yeterli soğuklukta ve çalışıyor olması da göz ardı edilmemelidir., üretim sonrası dağıtımda da soğuk zincire uyulması büyük önem taşımaktadır.
fORMUNA DİKKAT EDENLER
Eğer kilo kontrolüne önem veriyorsanız light olarak üretilen dondurmaları tercih edebilirsiniz. Böylece yağı ve şekeri azaltılmış, düşük kalorili seçim yapmış olursunuz. Fakat "Nasıl olsa light dondurma tüketiyorum" diye, üstüne karamel veya çikolata sos, krema, fındık ya da fıstık parçacıkları ekletmek, masum gözüken dondurmanızı tehlikeli kılacaktır.
MiKTAR VE SIKLIK
2 top light dondurma= 1 porsiyon meyve yani (50-60 kalori) iken
3 top sade dondurma= 1 dilim ekmek+1 su bardağı süt+1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.:200 kaloridir aynı dondurmaya çikolata sosu fındık fıstık vs koyarsak 300-350 kaloriye çıkar.işte fark burada haftada 2-3 kez günlük diyete birtakım düzenleme ile eklenebilirken . Burada önemli olan sıklığının ve miktarının ayarlanmasıdır. Lezzet arttıkça kalori ve yağ oranı da artmaktadır. Dondurma almadan önce etiket bilgilerini okumayı unutmayalım. Meyveli ve sütlü olanları seçersek diyetimiz pek bozulmuş olmaz...
İyice sıcakların başladığı bu günlerde büyük küçük herkesin sevdiği bu gıda pek çok kişi için olmaz sa olmazlardandır.
ÖNCE DONDURMANIN TARİHİ ne bakalım
Roma imparatoru Neron, savaşçılığıyla olduğu kadar boğazına düşkünlüğüyle de tanınırmış Çeşnibaşlarından biri, dağın zirvesinden topladığı karları bir kaba doldurmuş. Üzerine bal ve çeşitli meyve parçaları koyarak, imparatora sunmuş. Neron, o güne kadar hiç tatmadığı bu yiyeceği çok sevmiş.. Romalılardan kalma bu yöntem, Anadolu'nun kimi köylerinde hala kullanılıyor. Tek farkla, onlar karı pekmezle karıştırarak, o lezzeti yakalamaya çalışıyorlar.
Dondurma en sevilen tatlılardan biridir. Özellikle yaz aylarında bolca tüketilir. Sade dondurma, dünyada en fazla üretilen çeşit olsa da çikolatadan kurabiyeye, meyveden yemişlere pek çok çeşidi var. Diyet yapanlar için yağı azaltılmış veya tamamen yağı alınmış sütten ve şekeri azaltılmış olanlar mevcuttur
DONDURMANIN BESİN DEĞERİ
Dondurma, besin değeri yüksek bir tatlıdır. İçeriğinde protein ve karbonhidratın yanı sıra A, B, C, D, E vitaminleriyle kalsiyum, fosfor, magnezyum, sodyum, potasyum, demir ve çinko gibi mineraller bulunur. Diğer tatlılarla karşılaştırıldığında daha besleyici bir seçimdir. Dondurmanın kalori değeri, un ve şekerden yapılan diğer hamurlu tatlılara oranla çok daha düşüktür. 100 gram sütlü dondurma yaklaşık 190 kalori içerir. Normal bir külahsa yaklaşık 200 kaloridir.
hAZIRLANMA VE SAKLANMA KOŞULLARI
Dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanıp hazırlanmadığı dikkat edilmesi gereken en önemli konudur. Süt mikroorganizmaların üremesi için iyi bir ortamdır. Bu nedenle dondurmaların mutlaka pastörize sütten yapılmış olması gerekmektedir.. Paketlemiş ve etiketlenmiş dondurmaların bulunduğu soğutucuların, yeterli soğuklukta ve çalışıyor olması da göz ardı edilmemelidir., üretim sonrası dağıtımda da soğuk zincire uyulması büyük önem taşımaktadır.
fORMUNA DİKKAT EDENLER
Eğer kilo kontrolüne önem veriyorsanız light olarak üretilen dondurmaları tercih edebilirsiniz. Böylece yağı ve şekeri azaltılmış, düşük kalorili seçim yapmış olursunuz. Fakat "Nasıl olsa light dondurma tüketiyorum" diye, üstüne karamel veya çikolata sos, krema, fındık ya da fıstık parçacıkları ekletmek, masum gözüken dondurmanızı tehlikeli kılacaktır.
MiKTAR VE SIKLIK
2 top light dondurma= 1 porsiyon meyve yani (50-60 kalori) iken
3 top sade dondurma= 1 dilim ekmek+1 su bardağı süt+1 porsiyon meyveye eşdeğerdir.:200 kaloridir aynı dondurmaya çikolata sosu fındık fıstık vs koyarsak 300-350 kaloriye çıkar.işte fark burada haftada 2-3 kez günlük diyete birtakım düzenleme ile eklenebilirken . Burada önemli olan sıklığının ve miktarının ayarlanmasıdır. Lezzet arttıkça kalori ve yağ oranı da artmaktadır. Dondurma almadan önce etiket bilgilerini okumayı unutmayalım. Meyveli ve sütlü olanları seçersek diyetimiz pek bozulmuş olmaz...