Dünyada en çok sevilen tatlıların başında dondurma gelmektedir. Günümüzde de büyük küçük herkesin damak zevkine uygun çeşit çeşit dondurmalar üretilmektedir. Yapılan araştırmalara nazaran Dünyada en çok sade dondurma üretilmektedir.
Dondurmanın; çikolata, kurabiye, meyve ve meyve parçacıkları, fındık, fıstık ve ceviz üzere kuruyemişlerle çeşitlendirilmiş, yağı azaltılmış yahut büsbütün alınmış sütten yapılmış, süt yağları yerine bitkisel yahut öbür hayvansal yağlardan yararlanarak hazırlanmış, kalp damar ve şeker hastaları için özel formülle edilmiş dondurmalar ve çabucak tüketilmesi gereken yumuşak dondurmalar da çeşit olarak piyasada yer almaktadır. Dondurmayı mükemmel lezzetinin yanı sıra kalsiyum ve protein başta olmak üzere içerdiği B1, B2 ve B12 vitamini, A vitamini, magnezyum ve fosfor üzere pek çok vitamin ile mineraller sayesinde en sağlıklı tatlılardan biri olarak nitelendirebiliriz.
Pekala yediğiniz dondurmanın içeriği nedir?
Dondurmanın üretim etabında; süt, sütün yağsız kuru unsuru, şeker, stabilizatör, emülgatör, bitkisel yağ ve/veya süt yağı, çeşidine nazaran çikolata, kakao, meyve, fındık/fıstık, karamel üzere besinler, sahlep, doğal ve doğala özdeş aromalar kullanılmaktadır.
Haydi gelin çok sevdiğimiz dondurma çeşitlerini karşılaştırıp en sağlıklısına karar verelim!
Bu sıcak günlerde canı dondurma isteyen ancak kalorisi düşük olsun isteyenler için; Meskende de rahatça yapabileceğiniz yağ içermediği için öteki dondurma çeşitlerine nazaran daha hafif ve düşük kalorili bir yaz tatlısı. Neden mi bahsediyorum? Natürel ki “Sorbe”.
Gün içerisinde 1 porsiyon (25g) Sorbe tükettiğinizde alacağınız yalnızca 35 kalori olacaktır.
Ne olursa olsun sütlü dondurmadan vazgeçemem diyenler için ise;
Yediğiniz 1 porsiyon kupta sade dondurma (2 top dondurma) 208 kaloridir.
Benim teklifim dondurmayı dışarıda tüketecekseniz light olarak üretilen sade dondurmaları tercih etmeniz. Böylelikle yağı ve şekeri azaltılmış, çok daha düşük kalorili bir seçim yapmış olursunuz. Ancak nasıl olsa light dondurma tüketiyorum diye, üstüne karamel yahut çikolata sos, krema, fındık ya da fıstık parçacıkları eklettirirseniz. Suçsuz gözüken dondurmanızın kalorisi en az 75- 100 kalori artacaktır!
Gelin bir de çikolata ile kaplanmış dondurmanın kalorisinde nasıl bir değişiklik oluyor bakalım.
Temiz görünen dondurmayı çikolata kaplı olarak tükettiğimizde şayet hazır ve paketli olarak tercih ederseniz bir çubukta alacağınız 325 kalori olacaktır. Lakin almış olduğunuz kalori dışında bedeninize katkı unsurları, ağır yağ, krema ve esirgeyici birçok ziyanlı maddeyi de beraberinde almış oluyorsunuz! Bu yüzden katiyen paketli dondurmaları tüketmemelisiniz. Dondurma seçimi yaparken sahiden süt ile hazırlanmış taze dondurmaları tercih etmelisiniz.
Pekala dondurmayı tükettim vaktiniz ve ölçünüz ne olmalı?
Dondurma yaz aylarında sağlıklı bir orta öğün alternatifi olabilir. Şayet kâfi ve istikrarlı beslenip, antrenmana gereken değeri veriyorsanız dondurma tüketmenizde hiçbir sorun olmayacaktır. Dondurma haftada 2 kere günlük diyete eklenebilir. Burada değerli olan tüketilen besinin sıklığının ve ölçüsünün ayarlanarak günlük diyete konmasıdır.
Şayet orta öğününüz yerine dondurmayı tüketecekseniz:
2 top light dondurma= 1 porsiyon meyveye,
2 top olağan (sade) dondurma= 1 su bardağı süt + 1 porsiyon meyveye muadildir.
Hepinize sağlıklı ve keyifli günler diliyorum..