Hoş bir sos varsa yediğiniz şeyin tadı anında değişiyor, kendinizi özel hissetmeye başlıyorsunuz! Bu birbirinden hoş taban soslara sizler de bayılacaksınız! Tecrübelerinizi yorumlarda bekliyoruz!
Enginarlı Ispanaklı Taban Sos Tanımı
Materyaller
Pizza hamuru
1 paket krem peynir
1/2 su bardağı eski kaşar peyniri
1/2 su bardağı taze kaşar peyniri
1/2 su bardağı izmir tulumu
1/4 su bardağı yoğurt
1,5 su bardağı enginar kalbi
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı fesleğen
1/2 tatlı kaşığı pul biber
3/4 su bardağı ıspanak
Zeytinyağı
Peynirleri rendeleyip hepsini uygunca karıştırın. Sonrasında içerisine yoğurt, ıspanak ve enginarı ekleyin. Son olarak sarımsak, fesleğen ve pul biberi ekleyip karıştırın. Pizza hamurundan toplar yapın ve fırına sağlam bir kaba dizin. Ortasına hazırladığınız sosu dökün. Hamurların üzerine zeytinyağı sürün dilerseniz hamurların üzerine biraz sarımsak tozu ve peynir serpiştirerek 190 derecelik fırında 25 dakika pişirin.
2. Gorgonzola Taban Sos
Materyaller
10 ml limon suyu
2 ml tabasco sos
5 ml worcestershire sos
20 ml süt
75 g rokfor/gorgonzola peyniri
50 g krema
Limon suyu, tabasco sos, worcestershire sos, süt, rokfor peyniri ve kremayı rondoya ek edin. Homojen bir karışım elde edene kadar rondodan geçirin. Hazır olan gorgonzola taban sosu, 1 saat kadar buzdolabında dinlendirin akabinde bir servis kasesine alarak servis edin. Dilerseniz ince doğranmış frenk soğanı ek edebilirsiniz.
3. Guacamole
Gereçler
2 adet avokado (olgunlaşmış)
Domates
Tobasco sos yahut her hangi bir acı sos
1 adet misket limonu
Tuz
Karabiber
Avokadoları ezin. Domatesleri küçük küçük doğrayın. Acı sos ve limon suyunu ekleyin. Tuz serpin.
4. Karamelize Soğanlı Taban Sos
Materyaller
3 adet orta uzunluk kuru soğan
75 gram tereyağı
1 diş sarımsak
1 adet defne yaprağı
1 dal taze kekik
1/2 çay kaşığı tuz
1/4 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
1/4 su bardağı üzüm sirkesi
1/4 su bardağı su
1 tatlı kaşığı esmer şeker
300 gram süzme yoğurt
50 gram labne peyniri
Kabuğunu soyduğunuz kuru soğanları, ince ince piyazlık doğrayın. Sarımsakları küçük kesimler halinde doğrayın. Tereyağını büyük uzunluk bir tencerede eritin. Doğranmış kuru soğan, sarımsak, defne yaprağı, taze kekik ve esmer şekeri eriyen tereyağında, kısık ateşte sotelemeye başlayın. 25-30 dakika kadar kısık ateşte, soğanlar uygunca karamelize olana kadar yanmamalarına dikkat ederek karıştırmaya devam edin. İstek ederseniz bir kesim yağlı kağıdı, tencerenizin genişliği kadar daire biçiminde kesin. Düzgünce ıslattığınız yağlı kağıdı doğranmış soğanların üzerine kapatın ve ortada sırada karıştırarak süreci tekrarlayın. Bu soğanların terlemesine yardımcı olacak. Soğanlar güzelce yumuşadıktan sonra orta-yüksek ateşte 4-5 dakika karıştırmaya devam ederek soğanların biraz renklenmesine müsaade verin. Üzüm sirkesi ve suyu karıştırıp ekleyin. Yüksek ateşte, sirkeli suyu çekene ve soğanlar kuruyana kadar kaynatma sürecini sürdürün. Aromalarını soğana veren kuru kekik ve defne yapraklarını tencereden çıkartın. Hazırladığınız karamelize soğanı ılınması için bir kenarda bekletin. Suyunu süzdürdüğünüz süzme yoğurt ve labne peyniri bir çatal ya da çırpıcı yardımıyla karıştırın. Karamelize soğanları yoğurtlu sosla karıştırdıktan sonra sulanmaması için bekletmeden sevdiklerinizle paylaşın.
5. Ballı Hardal
Gereçler
1 yemek kaşığı hardal
1 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı bal
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı toz hardal
Hardal, mayonez, bal, zeytinyağı ve toz hardalı bir kabın içine dökün. Koyduğunuz tüm gereçleri bir çırpıcı yardımı ile düzgünce karıştırın.
6. Marinara
Gereçler
2 yemek kaşığı zeytinyağı
6 diş sarımsak
5 adet orta uzunluk domates
1/2 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı karabiber
1 tutam fesleğen
Büyük bir tencereyi ocağa alın ve ateşi orta dereceye getirin. Rendelediğiniz sarımsağı atın ve 1 dakika kadar karıştırın. Rendelenmiş domatesleri, pul biberi, tuzu, kekiği ve karabiberi ek edip karıştırın. Fesleğeni üstüne ekleyin ve kaşıkla tencerenin içine bastırın. Sosu kaynamaya bırakın. Kaynayınca ocağı kısık ateşe alıp 15 dakika daha kaynatın. Gerekirse tuz ve karabiber ekleyin. Ocaktan alın ve saklama kaplarına dökün. Buzdolabında 5 gün kadar bekletebilirsiniz ya da dondurucuda 30 gün kadar bozulmadan durabilir.
7. Pancarlı Taban Sos
Materyaller
1 kg pancar
1 çay bardağı haşlanmış nohut
3 yemek kaşığı süzme yoğurt
1 yemek kaşığı tahin
2 diş sarımsak
4 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı nar ekşisi
Yarım çay kaşığı tuz
1 çay bardağı nohutu diriliği gidene kadar haşlayın. Kabuklarını soyduğunuz nohutları rondo'da püre haline getirin. Derin bir tencerede kaynayan suyun içinde kabukları düzgünce yıkanmış pancarları bütün olarak haşlayın. Haşlanan pancarlar soğuyunca kabukları elinizle ovalayarak soyun. Pancarları minik minik doğrayın yahut rendeleyin. Derin bir kabın içinde tüm gereçleri karıştırın. İstek ederseniz servis yaparken üzerine zeytinyağı gezdirin.
8. Pesto Taban
Gereçler
2 su bardağı taze fesleğen
2/3 su bardağı zeytinyağı
Tuz
Fesleğen ve zeytinyağının yarısını blender'a koyun ve pürüzsüz bir kıvam alana kadar çalıştırın. Daha sonra kalanları da ekleyip karıştırmaya devam edin. Tuz ekleyip servis edin.
9. Bolonez Taban
Materyaller
300 gr kıyma
1 kavanoz salsa sos
2 paket krem peynir
Kıymayı kavurun daha sonra içerisine salsayı ek edin kaynatın. Sıcak sosun içerisine krem peyniri ekleyip uygunca karıştırın.
10. Caprese Taban
Materyaller
1 su bardağı mozzarella
2 adet domates
3 yemek kaşığı fesleğen
Fırını 175 dereceye ayarlayın. Daha sonra fırın kabına biraz zeytinyağı koyun. Üzerine küp küp doğranmış domatesleri, fesleğenleri ve en üstüne de mozzarellayı ekleyip 15-17 dakika kadar pişirin.
11. Zeytinli Taban
Gereçler
1 paket krem peynir
10 adet yeşil zeytin
1 yemek kaşığı worcestershire sos
Zeytinleri minik minik doğrayın. Daha sonra bütün materyallerle karıştırın.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.