iltasyazilim
FD Üye
A Vitamini Eksikliğinin Yol Açtığı Hastalıklar
A Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açıyor
A Vitamini Provitamin A Hangi besinlerde bulunur
A Vitamini
Vücudun enfeksiyonlara karşısında direncini arttıran ve hücresel yenilenmesini sağlayan A vitamini yeşil sebzeler, domates, tahıllar, nebati yağlar, havuç, lahana, bal ve kuruyemişlerde bol bulunuyor Eksikliğinde görme bozuklukları, yüksek kan basıncı, saçta ve tırnaklarda kırılmalar, ciltte kuruma, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülebiliyor
A VİTAMİNİ (RETİNOL)
Karaciğerde depo edilir Eksikliği gece körlüğü, yorgunluk, deri döküntüsü ve akneye sebep olur Sağlıklı doku oluşumunu destekler Diş, diş etleri ve saçlar için de manâlı bir vitamindir Yüksek miktarda alınması toksik reaksiyonlara sebep olabilir
Vücudun gelişmesi, göz sağlığı, solunum sistemi ve dinç bir deri için gereklidir Burun, boğaz, akciğerler ve idrar yolları enfeksiyonuna karşısında korunmaya takviye ederek cilt ve mukozanın dinç kalmasını sağlar
Gece görmede rol oynayan bir göz pigmentinin oluşması için gereklidir Ceninin rahim içinde uygun gelişimi için gereklidir, kemik gelişimi sağlığını etkiler
Eksikliğinde:
Şiddetli A vitamini eksikliği gözde çeşitli bozukluklara ve en sonunda da körlüğe yol açar Hafif derecede A vitamini eksikliği ise solunum yolu enfeksiyonları ve cilt problemlerine olan hassasiyetin artmasına neden olur
Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde, havuç, ıspanak, domates, tere, kuru kaysı, patates, lahana ve bezelyede bulunur
Görme, artış ve vücudun enfeksiyonlara aleyhinde dayanıklılık göstermesi için gereklidir Burun, boğaz, akciğerler ve idrar yolları enfeksiyonlarına aleyhinde korur Cilt, saç ve mukozanın sağlığı, ceninin rahim içindeki gelişimi ve bazı kolit türleri ile Chron rahatsızlık riskini en aza indirgemek için gereklidir Kemiklerin sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sisteminin ahenkli işleyişinde kayda değer rol oynar
Hangi besinlerde bulunur?
Karaciğer, kuzu ciğeri, bütün kırmızı etler, balık, tereyağı, süt, süt yağı, peynir, yumurta, yoğurt, portakal, elma, karpuz, kavun, erik, şeftali ve üzümde bulunur
Yetersiz alınırsa nelere yol açar?
Şiddetli A vitamini eksikliği gece körlüğü ve körlüğe yol açabilir Hafif derecede eksiklik ise kuru ve sert deri,diş çürümeleri, mide ve bağırsak mukozalarında zayıflama, ülser ve ishale neden olur
Fazla alınırsa nelere yol açar?
Karaciğerde depolandığı için yüksek dozlar zararlıdır Mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi, bulanık görme, saç dökülmesi, kaşıntı, cilt kuruluğu, sakat doğum ve sebepsiz kemik ağrılarına niçin olabilir
Jurnal doz ne değin olmalı?
Süt bebekleri 350 mcg, minik çocuklar 400500 mcg, kadınlar 600 mcg, hamileler 700 mcg, emziren anneler 950 mcg ve erkekler 600700 mcg almalıdırlar 1 kadeh (200 ml) pastorize sütte 74 mcg, 1 yumurtada 157 mcg ve 50 gr peynirde 120 mcg A vitamini bulunur
Kimler daha fazla almalı?
Hamile kadınlar, emziren anneler, pankreas sorunları ve safra kesesi taşı olan kişilerde gereksinim artar Ayrıca bir takım antibiyotikler ve kortikosteoritli hap kullananların yüksek dozda A vitaminli besinlere ihtiyacı var
A vitaminli besinler nasıl korunmalı?
Isıya, oksidasyona ve asitli maddelere duyarlıdırA vitaminli yağlı besinler serin ve karanlık bir ortamda metalden uzak olarak saklanmalı
BETA KAROTEN (PROVİTAMİN A)
Sebze ve meyvelerden elde edilen beta karoten, vücutta A vitaminine dönüşür A vitamininin bütün fonksiyonlarının yanı sıra hür radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirir, cildi güzelleştirerek güneşin zararlı etkilerinden ve deri kanserinden korur Radyasyon tedavisinin alt etkisini azaltır Sigara dumanı ve hava kirliliğine karşısında vücuda siper olur
Hangi besinlerde bulunur?
Başta havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı almak üzere bütün sarı ve kırmızı ile yeşil renkli meyve ve sebzelerde, lahana, bezelye ve patateste bulunur
Eksik alınırsa nelere yol açar?
Katarakt ve bazı tümörlerin oluşumuna neden olabilir
Artı alınırsa nelere yol açar?
Fazlası zehirlenme yapmaz fakat, cildi turuncu renge boyayabilir
Beta karotenli besinler nasıl korunmalı?
Isı ve ışığa aleyhinde duyarlıdır Mikrodalga fırın dıştan her türlü pişirme yöntemiyle kayba uğrar
Jurnal doz ne kadar olmalı?
Herkes 456 mg almalıdır
Kimler daha fazla almalı?
Sigara içenler, hamileler, pankreas sorunları ve safra kesesi taşlarından yakınanların gereksinimi fazladır Uzun vakit güneşte kalanların ve radyasyon tedavisi alanların bol beta karotenli besin alışkanlığı edinmeleri gerekir
*
A Vitamini Eksikliği Hangi Hastalıklara Yol Açıyor
A Vitamini Provitamin A Hangi besinlerde bulunur
A Vitamini
Vücudun enfeksiyonlara karşısında direncini arttıran ve hücresel yenilenmesini sağlayan A vitamini yeşil sebzeler, domates, tahıllar, nebati yağlar, havuç, lahana, bal ve kuruyemişlerde bol bulunuyor Eksikliğinde görme bozuklukları, yüksek kan basıncı, saçta ve tırnaklarda kırılmalar, ciltte kuruma, halsizlik ve enfeksiyonlara karşı dirençsizlik görülebiliyor
A VİTAMİNİ (RETİNOL)
Karaciğerde depo edilir Eksikliği gece körlüğü, yorgunluk, deri döküntüsü ve akneye sebep olur Sağlıklı doku oluşumunu destekler Diş, diş etleri ve saçlar için de manâlı bir vitamindir Yüksek miktarda alınması toksik reaksiyonlara sebep olabilir
Vücudun gelişmesi, göz sağlığı, solunum sistemi ve dinç bir deri için gereklidir Burun, boğaz, akciğerler ve idrar yolları enfeksiyonuna karşısında korunmaya takviye ederek cilt ve mukozanın dinç kalmasını sağlar
Gece görmede rol oynayan bir göz pigmentinin oluşması için gereklidir Ceninin rahim içinde uygun gelişimi için gereklidir, kemik gelişimi sağlığını etkiler
Eksikliğinde:
Şiddetli A vitamini eksikliği gözde çeşitli bozukluklara ve en sonunda da körlüğe yol açar Hafif derecede A vitamini eksikliği ise solunum yolu enfeksiyonları ve cilt problemlerine olan hassasiyetin artmasına neden olur
Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde, havuç, ıspanak, domates, tere, kuru kaysı, patates, lahana ve bezelyede bulunur
Görme, artış ve vücudun enfeksiyonlara aleyhinde dayanıklılık göstermesi için gereklidir Burun, boğaz, akciğerler ve idrar yolları enfeksiyonlarına aleyhinde korur Cilt, saç ve mukozanın sağlığı, ceninin rahim içindeki gelişimi ve bazı kolit türleri ile Chron rahatsızlık riskini en aza indirgemek için gereklidir Kemiklerin sağlıklı gelişimi ve bağışıklık sisteminin ahenkli işleyişinde kayda değer rol oynar
Hangi besinlerde bulunur?
Karaciğer, kuzu ciğeri, bütün kırmızı etler, balık, tereyağı, süt, süt yağı, peynir, yumurta, yoğurt, portakal, elma, karpuz, kavun, erik, şeftali ve üzümde bulunur
Yetersiz alınırsa nelere yol açar?
Şiddetli A vitamini eksikliği gece körlüğü ve körlüğe yol açabilir Hafif derecede eksiklik ise kuru ve sert deri,diş çürümeleri, mide ve bağırsak mukozalarında zayıflama, ülser ve ishale neden olur
Fazla alınırsa nelere yol açar?
Karaciğerde depolandığı için yüksek dozlar zararlıdır Mide bulantısı, kusma, ishal, baş dönmesi, bulanık görme, saç dökülmesi, kaşıntı, cilt kuruluğu, sakat doğum ve sebepsiz kemik ağrılarına niçin olabilir
Jurnal doz ne değin olmalı?
Süt bebekleri 350 mcg, minik çocuklar 400500 mcg, kadınlar 600 mcg, hamileler 700 mcg, emziren anneler 950 mcg ve erkekler 600700 mcg almalıdırlar 1 kadeh (200 ml) pastorize sütte 74 mcg, 1 yumurtada 157 mcg ve 50 gr peynirde 120 mcg A vitamini bulunur
Kimler daha fazla almalı?
Hamile kadınlar, emziren anneler, pankreas sorunları ve safra kesesi taşı olan kişilerde gereksinim artar Ayrıca bir takım antibiyotikler ve kortikosteoritli hap kullananların yüksek dozda A vitaminli besinlere ihtiyacı var
A vitaminli besinler nasıl korunmalı?
Isıya, oksidasyona ve asitli maddelere duyarlıdırA vitaminli yağlı besinler serin ve karanlık bir ortamda metalden uzak olarak saklanmalı
BETA KAROTEN (PROVİTAMİN A)
Sebze ve meyvelerden elde edilen beta karoten, vücutta A vitaminine dönüşür A vitamininin bütün fonksiyonlarının yanı sıra hür radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirir, cildi güzelleştirerek güneşin zararlı etkilerinden ve deri kanserinden korur Radyasyon tedavisinin alt etkisini azaltır Sigara dumanı ve hava kirliliğine karşısında vücuda siper olur
Hangi besinlerde bulunur?
Başta havuç, kayısı, kavun, böğürtlen, şeftali, balkabağı almak üzere bütün sarı ve kırmızı ile yeşil renkli meyve ve sebzelerde, lahana, bezelye ve patateste bulunur
Eksik alınırsa nelere yol açar?
Katarakt ve bazı tümörlerin oluşumuna neden olabilir
Artı alınırsa nelere yol açar?
Fazlası zehirlenme yapmaz fakat, cildi turuncu renge boyayabilir
Beta karotenli besinler nasıl korunmalı?
Isı ve ışığa aleyhinde duyarlıdır Mikrodalga fırın dıştan her türlü pişirme yöntemiyle kayba uğrar
Jurnal doz ne kadar olmalı?
Herkes 456 mg almalıdır
Kimler daha fazla almalı?
Sigara içenler, hamileler, pankreas sorunları ve safra kesesi taşlarından yakınanların gereksinimi fazladır Uzun vakit güneşte kalanların ve radyasyon tedavisi alanların bol beta karotenli besin alışkanlığı edinmeleri gerekir
*
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.