
Zeytinyağlı Yaprak Sarması (Parmak Yedirten) Tarifi İçin Malzemeler
- Asma yaprağı
- Yarım kg osmancık pirinç
- 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 orta boy soğan (Rendelenmiş)
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı domates rendesi (Ya da sos)
- Tuz, pulbiber, karabiber, kimyon, toz kırmızı biber, yenibahar
- 1 çay bardağından 1 parmak eksik zeytinyağı
- Sumak suyu (1 çay bardağı sıcak suya 1 tatlı kaşığı sumak ekleyip 5 dk beklettikten sonra süzüp suyunu kullanıyoruz.)
- Sıcak su
Zeytinyağlı Yaprak Sarması (Parmak Yedirten) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Öncelikle yapraklarımızı sıcak suya basıyoruz. Diğer taraftan ocağa sıvı yağı koyup rendelenmiş soğanı bir tur çeviriyoruz ve rengi dönünce salçaları ekleyip kavuruyoruz.
- Ardından domates sosunu da ekleyip biraz karıştırıp tuz ve baharatları da ilave ediyoruz. Ardından pirincide ekleyip birkaç tur çevirip 1 su bardağı kadar sıcak su ekleyip suyunu çekene kadar kapağı kapalı pişiriyoruz (Yapraklar çok taze olduğundan pirinçle aynı anda pişmesi için)
- İç harcımız tamamlandığında yapraklarımızın içine 1 er tatlı kaşığı kadar iç koyup sararak altına damarlı kalın yaprak ve saplarını koyduğumuz tencereye diziyoruz. En üste limon dilimleri diziyoruz ve yapraklarla kapatıyoruz.
- Daha sonra üzerinde zeytinyağını gezdiriyoruz. Yaprakların seviyesinin biraz altına gelecek kadar sıcak su ekliyoruz. Sumaklı suyu da ekleyip tabak kapatıp ocağa koyuyoruz.
- Başta orta ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pişiriyoruz. Pirinçler yumuşayıp yapraklar da rahat çiğnendiğinde hazırdır. Afiyet olsun.