Çabucak acilen herkesin severek tükettiği yoğurdun insan sıhhatine inanılmaz yararları vardır. Canlı laktik asit bakterileri içeren yoğurt münhasıran sindirim sıhhatine olumlu ekleri vardır. Pekala yoğurdun yararları nelerdir? Yapılan kimi araştırmalarda da yoğurt suyunun insan sıhhatine yararları olduğu ortaya çıktı. Aç karna yoğur suyu içerseniz ne olur? Yoğurt hakkında merak edilen her şeyi haberin detayında bulabilirsiniz.
Sütün fermantasyonu sonucu ortaya çıkan besin bedeli yüksek yoğurt canlı bakteriler barındırır. Kesin olarak kimler tarafından ne devir üretildiği bilinmese de yoğurdun yüzyıllardır yapılıyor. 6000 yıldır üretildiği iddia edilen yoğurt Osmanlı topraklarından Avrupa'ya yayılmıştır. Kanuni Sultan Süleyman vaktinde yoğurt birtakım Avrupa hükümdarlarına şifa niyeti ile gönderilmiş. Böylelikle tüm yerküreye yayılan yoğurt Anadolu topraklarında ortaya çıkmıştır. Türk yapıtlarından biri olan Divanı Lügatit Türk'te de geçen yoğurdun alternatif tıpta münhasıran sindirim hastalıklarında tüketilirdi. Yıllar geçtikçe yoğurt saf bir formda tüketildiği üzere içerisine birtakım yararlı besinler eklenerek de tüketilmeye başlanmıştır. Örneğin zayıflamak için içerisine sumak ve limon eklenmiş ya da kan yapıcı olsun diye keçiboynuzu pekmezi karıştırılır. Kalsiyum, protein, magnezyum, potasyum, A, E ve B vitamini kümeleri bakımından hayli zengindir. Yapılan kimi araştırmalarda yoğurdun kanser illetlerinin riskini azaltığı tespit edilmiştir. Mahsusen göğüs kanserinin önüne geçen yoğurt, vücudu adeta koruyan bir kalkan oluşturur. Yoğurdun tüketimi yaş, cinsiyete nazaran değişir. 3 yaş kümesindeki evlatların günde 4 porsiyon tüketmesi gerekirken, 6,9 ve 18 yaşındaki kimselerin 3 porsiyon tüketmesi yerinde olur. Gelişme çağı, menopoz, hamilelik ve adet devirlerinde de bol bol tüketilerek değişen hormonların tesirleri azaltılmaya çalışılmalıdır.
AÇ KARNA YOĞURT SUYU İÇERSENİZ NE OLUR?
Bilirkişiler yoğurdun oluşan alt suyunun mutlaka dökülmemesi gerektiğini vurguluyor. Aç karna tüketildiğinde mide asidini istikrarlar. Yemek borusundan başlayıp tüm sindirim sistemindeki organlarda besin atığı bırakmadan dışkılama ya da idrar yolu ile atar. Bağırsakların işlevselliğini artırır. Böbrek üstü bezleri çalıştırır. Tokluk hissi vererek kişinin çok yemek yemesinin önüne makbul. Yani kilo vermede yardımcı olur.
YOĞURDUN YARARLARI NELERDİR?
- Yoğurt, B vitamini kompleksi içerdiğinden kemik gelişimine büyük ek sağlar. Kemik yapısını güçlendirdiğinden mahsusen ileri yaşlarda yaşanma mümkünlüğü olan kemik erimesinin önüne makbul. Bunun yanı sıra kemiklerin hasara uğraması sonucu düzgünleşme sürecini hızlandırır.
- Folik asit vücut sıhhatinde olmazsa olmazdır. Vücuttaki organların gelişmesi ve işlevselliğini artması için vücudun gereksinim duyduğu folik asidi yoğurt bir kase ile yüzde 75'ini rahatlıkla karşılar.
- Peynir ve süt tüketmeyen şahısların tüketilmesi tavsiye edilir. Bu besinlerden alınacak olan yararların birebiri sütten de kolay kolay alınabilir.
- Yoğurt bed kolesterol seviyesini düşürerek kalp ve damar sıhhatini güçlendirir. Birtakım besinlerin damarlarda yol açtığı hasarı düzeltir. Yağ birikimini önler. Doymuş yağ içermesine karşın damar tıkanıklığına neden olmaz. Berbat kolesterolü düşürerek güzelini yükseltir.
- Yalnızca inek değil, manda, keçi ve koyundan da elde edilen sütten de yoğurt yapılabilir. Tüm bu yoğurtlar vücudun kendi kendine üretemediği vitamin ve mineralleri kolaylıkla almasını sağlar.
- Mide bulantısı, üşütmesi ve kusma üzere rahatsızlıkları önlemede en doğal ilaçtır. Yoğurt yalnızca yenildiğinde değil tıpkı devranda cilde sürüldüğünde de burada hasara uğramış sahaları basitçe düzgünleştirir. Sivilce ve akne oluşumunun önüne makbul. Cildin genç kalmasını sağlar.
- Bağışıklık sisteminin en muhtaçlık duyduğu besin yoğurttur. Yoğurt bağışıklığı güçlendirerek zararlı bakterileri vücuttan atar. Vücudun mantar oluşturmasını önler.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.