Yılbaşı akşamında çok çeşitli meze ve yemeklerden oluşan sofralarda, sınırsız tüketim kâbusa dönüşebiliyor Yeni Yıl akşamı ve ertesi gün, hazımsızlık, pozitif Alkol tüketimi, ishal ve kan şekeri yüksekliğinden kaynaklanan sıhhat problemleriyle hastanelere başvuruların arttığı gözlemlenmekte Liv Hospital Ankara Bilirkişi Diyetisyeni Müge Özturna uyarıyor Yeni Yıl akşamı pozitif yemek yemek yeneceğifikrinden yola çıkılarak, gündüz aç kalınmasının hatalı olduğuna dikkati çeken Özturna; patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi hafif sebze ağırlıklı mezelerin seçim edilmesi gerektiğini vurguladı “Porsiyonu yinelemezseniz hem tadımlık hem de doyumluk bir keyif yaşarsınız Diyen Özturna, Içki tüketimiyle ilgili de uyarılarda bulundu “Keza yemek hem de alkol artı alındığında kalori çok artar Bu durumda baş ağrısı, dermansızlık, mide ağrıları, bulantı, kusma, yük şehvetli ortaya çıkar Rakı, votka, viski gibi yüksek alkol içerenler yerine, şarap, şampanya gibi düşük alkol içeren içkiler tercih edilebilir Kadınlar için maksimum 2 kadeh, erkekler için de azami 3 bardak gibi bir sınırlama yardımcı olacaktır dedi “Akşam misafir etme var diye gün içinde aç kalmayınYeni Yıl akşamı artı yemek yeneceğifikrinden yola çıkılarak, gündüz aç kalınmasının yanlış ve aç kalan bir vücudun, aldığı besinleri tutuşmak yerine, bir sonraki açlıkta kullanmak üzere depolama eğilimine girdiği unutulmamalıdır Akşamüzeri kan şekeri düşüklüğünün, akşam yemeğinde ise pozitif açlığın engellenmesi nedeniyle düşük kalorili 12 porsiyon meyve tüketilebilir Yılbaşı günü kadar sonrası beslenmenin de manâlı olduğunu vurgulayan Bilirkişi Beslenme Uzmanı Müge Özturna yılbaşı sonrası meyve, sebze ve salata desteğiyle yapılacak birkaç günlük diyetin yardımsever olacağına uyarı çektiHafif yiyecekler tercih edinSofraları cipslerle ve kuruyemişlerle donatmak yerine patlıcan ezmesi, yoğurtlu havuç gibi hafif sebze ağırlıklı mezeler seçim edilmelidir Peynir, salam, pastırma, mayonezli mezeler yüksek kalorili olduğu için ordövr tabağında yer alan şarküteri ürünlerinin yarısını veya üçte birini tüketin Kalsiyum ve protein içeren süt ve yoğurt grubu mutlaka tüketilmelidir Ayran, yoğurtlu salata, yoğurt, yoğurtlu makarna gibi seçenekler tercih edilebilir Çok pozitif değişiklik ve yağlı beslenme tüketimi mide bulantısı, dispepsi, ishal gibi afiyet problemlerine yol açacağından, olası olduğu değin yağsız, eksik çeşitte beslenme tüketmeye itina gösterin Kırmızı etin ızgara, buğulama ya da haşlama şeklinde pişirilmesi sağlık açısından daha doğrudur Menüde vitamin, mineral ve posa içeriği yüksek salata ve zeytinyağlı sebzelerin de yer alması dengeli bir öğün için ağırlık teşkil etmektedir Yeni Yıl akşamı hindi tüketilmesi de kaliteli protein içeriği nedeniyle faydalıdırKarbonhidratı sınırlı tüketinPilav, makarna, çorba, dolma, ekmek, kestane gibi besinler karbonhidrat grubundadır Bu besinlerin enerji içerikleri yüksektir ve kan şekerini şipşak yükseltir Karbonhidrat grubundan beslenme seçilirken mutlaka posa miktarının yüksek olmasına uyarı edilmeli ve bu gruptan azami 1 veya 2 tür gıda seçilmelidir Bulgur pilavı, kepekli ekmek, kepekli makarna gibi glisemik indeksi düşük olanlar seçim edilmeli ve tüketim miktarlarına uyarı edilmelidir Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez yemeği kestaneli pilav tercih edilecekse, ekmek ve çorba yerine tüketilmeli ve 56 kaşıkla sınırlandırılmalıdırHızlı ve büyük lokmalar kalbi sıkıştırabilirYılbaşı gecesi acele servislerde ırk diliyle mide fesadıdenilen, sindirim sorununu yaşamış ve midesi yıkanan bol miktarda hastaya rastlayabilirsiniz ağır ağır ve gitgide yemek sahiden fazla önemlidir Pozitif miktarda, çabuk ve büyük lokmalar halinde beslenme harcamak, tansiyonu artırıp, kalbi sıkıştırabilir Sindirim Güçlüğü ve şişkinliğin engellenmesi için yemek yavaş yenmeli ve iyi çiğnenmelidir Bu usul ivedi doymamıza ve daha az besin tüketimine de sebep olacaktır Doygunluk sağlandıktan daha sonra, sofrada oturmak yemek yemek miktarının artmasına sebep olur Bu yüzden yemek yemek bitiminde sofradan kalkılmalıdır Yatmadan 2 saat önce yemek yemek tüketimi sonlandırılmalıdırTatlı ve kuruyemişe hudut koyunŞekerli besinler yüksek enerji içerir ve kan şekerinin çabuk artmasına sebep olur Tatlıların yemekten sonradan ara öğün olarak tüketilmesi gerektiğine şive yapan Liv Hospital Ankara Uzman Diyetisyeni Müge Özturna, kalorisi ve yağ içeriği yüksek hamurlu tatlılar yerine, tarçın ile fırında pişirilmiş incir tatlısı, kabak tatlısı gibi meyveli ya da sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini söyledi Yemekten sonra ara öğün olarak miktarlarına uyarı edilerek, 23 porsiyon meyve tüketilebileceğini açıklayan Özturna, “kuruyemiş olarak ise azami bir avuç fındık ve ceviz tercih edilmelidir dediAlkol kullanımına uyarı id Gad300250Yeni Yıl akşamı en manâlı konulardan birinin de içki tüketimi olduğunu belirten Özturna, “Hem yemek yemek hem de içki fazla alındığında kalori çok artar Bu durumda baş ağrısı, bitkinlik, mide ağrıları, bulantı, kusma, yük duygusal ortaya çıkar Rakı, votka, viski gibi yüksek içki içerenler yerine, şarap, şampanya veya bira gibi düşük içki taşıyan içkiler tercih edilebilir Kadınlar için en fazla 2 kadeh, erkekler için de azami 3 bardak gibi bir sınırlama yardımsever olacaktır dedi