Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof Dr Ekrem Sezik, bitkilerin keza sıhhat hem de keyif için nehir olarak kullanıldığını belirterek şunları söylüyor: “Seksenli yıllarda ‘tabiata dönüş’ ile bitkilerin şifa amaçlı kullanımı, bitkisel çayların da tüketimini artmıştır Halen bitki ve meyve çayları, keyif için, koruyucu olarak veya şifalı etkilerinden yararlanmak amacı ile tüketilmektedir Birçok kişi günün değişik saatlerinde ayrı bir güzel koku ve lezzet bulmak için kuşburnu, adaçayı, elma, ıhlamur gibi bitkilerden hazır bitki çayları içmektedir Uygulama kolaylığından nedeniyle, poşet çaylar tercih edilmektedir Alıcı okulda, işte, evde sıcak su doldurulmuş kupaya poşet çayı daldırmakta, ağız tadı zevkine kadar 5 dakika kadar tutup, poşeti çıkarıp içmektedir Koruyucu ya da şifalı etkiler Ekrem Sezik, bitkilerin sağlığı koruyucu o kadar fazla madde taşıdığının anlaşılmasının, bu maddeleri tabiattan doğrudan almak isteyenleri bitki çayı içmeye yönlendirdiğini belirtiyor: “Sağlığı korumada en manâlı madde grubu antioksidanlardır Antioksidan etkideki maddeleri nehir içerek olmak gün geçtikçe yaygınlaşmaktadır Öbür antioksidan maddeleri taşıyan bitki kısımlarından hazırlanan poşet bitki çayları piyasada bulunmaktadır Bu yüzden son yıllarda ülkemizde de yeşil dere tüketimi oldukça artmıştır Yeşil çay nasıl elde ediliyor? Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof Dr Ekrem Sezik, yeşil çayın elde edilme yöntemi hakkında da bilgiler veriyor: “Yeşil nehir, çay bitkisinin mayalanma uygulanmamış yapraklarıdır Bitkinin tepesindeki tomurcuk halindeki ve altındaki 23 yaprak toplanır ve kurutulur Kimyasal yapısı siyah çaya benzer fakat antioksidan tesir gösteren polifenoller yeşil çayda daha fazladır Dolayısıyla daha çok bu amaçla kullanılmaktadır Günde 34 kupa yeşil nehir içilmesi, uygun miktarlarda antioksidan madde alınmasına yetmektedir Yeşil çayın taşıdığı kayda değer maddeler Sezik, yeşil çayın taşıdığı kayda değer maddelere dikkat çekiyor: “Polifenol yapısındaki maddeler (kateşinler, flavonoller…), kafein, teanin (amino asit), vd Yeşil çayın sağlık durumu için faydalı kullanımı, bu maddelerin karşılıklı etkileri ve bilhassa kateşinlerden dolayıdır Yeşil çayda, antioksidan etkiyi karşılayan kateşinler yüksek oranda bulunur Yeşil nehir nasıl hazırlanmalı? Yeşil çayın hazırlanışı hakkında ise şu bilgiler veriliyor: “Kateşinlerin önemli bir kısmı demlemenin birincil 5 dakikasında poşetten suya geçer Eğer ortamda limon bulunursa suya geçiş hızı artmaktadır Dolayısıyla, kupaya konan yeşil nehir üstüne, sıcak su ilâve edip 5 dakika civarında tutulur Poşet bu zaman sonunda çıkarıldığında, kupadaki sıvıda tatmin edici antioksidan madde yoğunluğu sağlanmış olur Yeşil çayı kokulandırmak için kupaya 6 – 7 biberiye yaprağını kırıp atılabilir Güzel bir güzel koku sağlamanın yanında, biberiye yaprağının da antioksidan etkisinden adet edinmek mümkün olur Piyasada kokulandırılmış öbür yeşil çaylar da bulunmaktadır Bunları yeşil çayın taşıdığı antioksidan maddelere hiçbir etkisi yoktur Gönül rahatlığı ile kullanılabilir Sağlık ve yeşil dere Prof Dr Ekrem Sezik’in verdiği bilgilere kadar yeşil çayın sağlığa önemli yararları var: “Yapılan yeni çalışmalarda, teanin adlı amino asit ile kafeinin beynin performans artırıcı etkisini desteklediği gösterilmiş Bu sonuca ayrıca deney hayvanlarında keza de insanda yapılan çalışmalarla ulaşılmıştır Daha ileri incelemeler devam etmektedir Öteki çalışmaların kayda değer bir kısmı devamlı yeşil nehir içen Uzak Doğu ülkelerinde yapılmış epidemik çalışmalardır Bu araştırmalardan çıkan sonuçların başlıca hatları şöyledir: Günde 4 5 kupa yeşil nehir içilmesi halinde, 1 Yürekdamar hastalıklarına yakalanma riski azalmış, 2 Kişilerin total kolesterol oranı yeşil çay içmeyenlere göre % 11 civarında düşük çıkmış, 3 Antioksidan etkiden dolayı, kolon, göğüs, küçük hücre akciğer kanseri, prostat kanseri gibi kanserlere aleyhinde koruyucu tesir sağladığı tespit edilmiş id Gad300250