Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Yeni Hicrî Yılınız Mübarek Olsun

Yeni Hicrî Yılınız Mübarek Olsun
0
272

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Teberrükenbereket olarak, Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz’in mübârek, pâk, rûhi tayyibelerine, ehli beyt’in, ashâbı kirâmın, enbiyâi izâmın, sâdâtı kirâm hazarâtının rûhi şerîflerine, dînimizin, vatanımızın, milletimizin, bütün İslâm dünyasının selâmetine, şerirlerin şerlerinden muhafazasına, bu niyaz, bu duâ ile bir Fâtihai Şerîfe, üç İhlâs…

Yeni hicrî yılımız mübârek olsun! Cenâbı Hak’tan bu mübârek seneyi, dînimize, vatanımıza, milletimize ve bütün İslâm âlemine, hayırlı, huzurlu, feyizli kılmasını niyâz ederiz Rabbimiz cümlemize ömür takvimimizden düşen yaprakların hikmetinde derinleşerek yaşadığı her ânı en hayırlı amellerle ihyâ edebilmeyi ve sâlih kullardan olabilmeyi, cümlemize nasîb eylesin Hâssaten bu mübârek yeni senemiz, Rabbimiz’in lûtfuyla mazlumların sessiz feryatlarına tesellî olur, imdâd eyler Rabbimiz lûtfuyla…

Ömür takvimimiz hızlı olarak devam ediyor Her dünyaya gelen, bir takvimle geliyor İnsan da öyle, hayvanat da öyle, nebâtat da öyle Her gün takvimden bir yaprak kopuyor Geçen sene aramızda olan bazı dost, akraba, âbilerimiz vardı, onlar bu sene yok

Bir meçhullerin içinde hayatımız devam ediyor Cenâbı Hak son nefesimizi, son ânımızı bildirmiyor Her an hazırlıklı olabilmek…

Cenâbı Hak yine bu mübarek günler için, mübârek geceler için Cenâbı Hak:

??????????? ????????? ??????

(“Fecre ve on geceye andolsun elFecr, 12) buyuruyor

Cenâbı Hak yine bir îkaz; bize her seherde bir îkaz hâlinde… Demek ki her seher, her fecirde uyandığımız zaman; “Yâ Rabbi! diyeceğiz, bir tefekkür içinde; “Bugün bize hayat defterinden bir sayfa daha açtın Takvimden bir yaprak daha açtın Acaba ben bu günü nasıl dolduracağım? Ne kadar kendime, ne kadar kendimin dışında Allah rızâsı için?

Bir muhâsebe hâlinde, hayatımızın, bu senelerin akışı, günlerin akışı, bizi bu idrâke sevk ediyor

Cenâbı Hak “??????????? buyuruyor “Zamana yemin olsun (elAsr, 1) buyuruyor Yine buyruluyor:

????????? ???????????? ?????? ???? ???????????

(Hesaba çekilmeden evvel kendinizi hesaba çekin)

Muhasebeye girmeden evvel, hesap vermeye girmeden evvel, MünkerNekir’le ilk başlayacak, devam edecek…

Demek ki hayatımızı, geçen günlerimizi hesap etmemiz… “Ne kadar Allah için, ne kadar nefsimiz için… Kirâmen Kâtibîn, neler yazıyor? Dosyamızda kıyâmet günü, «???????? ?????????: Kitabını oku, bugün nefsin sana kâfi!» (elİsrâ, 14) denildiği zaman nelerle karşılaşacağız?

Yine buyruluyor:

??????? ?????? ???? ?????????

(“Ölmeden evvel ölünüz)

Nefsânî arzulardan, ölmeden evvel nasıl nefsânî arzulardan vazgeçilecek; zaten istesen de yok, zaten imkânlar da kalmayacak

??????? ?????? ???? ?????????

(“Ölmeden evvel ölünüz)

Ölmeden evvel bu nefsî arzulardan vazgeçin, onları bertaraf edin, buyruluyor

Velhâsıl hayat ırmağı çok hızlı olarak akıyor İşte bir sene bitti, bir seneye daha girdik

Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz; “…Benim ümmetimin başı da hayırdır, sonu da hayırdır… (Bkz Tirmizî, Edeb, 81)

Cenâbı Hak inşâallah bize hayırlı ümmetten olmamızı, Cenâbı Hak ihsân eyler

Yine Cenâbı Hak buyuruyor âyeti kerîmede:

“Siz, insanlar arasından çıkarılmış hayırlı bir ümmetsiniz… (Âli İmrân, 110) buyuruyor

Bu, ümmeti Muhammed’e âit, Cenâbı Hakk’ın büyük bir lûtfu

Demek ki Cenâbı Hak bizden hayırlı ümmet olmamızı, aziz ümmet olmamızı arzu ediyor Nasıl Efendimiz “???????? ?????????????? (Âlemlere Rahmet), O’nun ümmeti de rahmet taşıracak hâliyle, k?liyle Ve o hâlle; “…Mârufu emreder, münkerden nehyedersiniz… (Âli İmrân, 110) buyruluyor

Böyle bir hayırlı ümmet, bereketli ümmet, aziz ümmet olmamızı Cenâbı Hak arzu ediyor

Tabi bu neye karşılık? Verdiği büyük nîmetlere karşılık

En büyük nîmet; Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem Efendimiz’e ümmet olabilmek Biz bunu kendimiz seçmedik 124 bin peygamber arasından biz kendimiz tercihte bulunmadık Cenâbı Hakk’ı bize çok büyük bir lûtfu

Tabi bunun da bir bedeli var, Efendimiz’e bir ümmet olabilmenin Bir müslüman, devrin akışından mes’ûl Bütün mahlûkat, insan, hayvan, bütün mahlûkat kendisine zimmetli Bir İslâm karakteri, bir İslâm şahsiyeti tevzî edecek ve bir “hayırlı ümmet olacak Mârufu emredecek, kendisini ikmâl edecek, gönül yapısını, mesâfeler katedecek, Cenâbı Hakk’a yakın bir gönül, mârifetullahtan bir nasip alacak, “hayırlı ümmet olacak

Dünyada bir imtihan dershanesindeyiz Toprağın sinesine tevdî edilmek ise hepimizin istikbâli imtihanın sona erdiğinin en bâriz göstergesi… Bu ten plânından çıkacağız, rûhânî plân devam edecek

İki husûsiyetimiz var:

Bir; bedenimiz, türâbî yapı

Topraktan geldik, toprakla gıdalanıyoruz, yine toprakta fânî olacağız Ruh çıkacak, bedenin vazifesi bitmiş olacak Beden geldiği yere, yine toprağa dönecek Yine bizden sonra gelen nesillere, kıyamete kadar o toprak vazifesine devam edecek

İkinci olarak; rûhânî vasfımız…

Onu da Cenâbı Hak:

?????????? ????? ???? ??????

buyuruyor Kendinden bize bir kâbiliyet veriyor, istîdat veriyor:

“…Rûhumdan üfürdüğüm zaman… (elHicr, 29; Sâd, 72) buyuruyor

“Benî Âdem’i mükerrem kıldık… (elİsrâ, 70) buyuruyor

Kul, mükerrem olacak, Dâru’sSelâmCennet davetiyesi, muhteşem olan Cennet’e, mükerrem bir yürekle, bir kalbi selîm ile davet ediliyor

Cenâbı Hak 80 küsur yerde Kur’ânı Kerîm’de “Ey îmân edenler! buyuruyor “??? ???????? ????????? ???????? En mühimi bunlardan;

??? ???????? ????????? ???????? ???????? ??????? ????? ????????? ????? ?????????? ?????? ?????????? ???????????

“Ey îmân edenler! Allâh’ın azametine (Allâh’ın sonsuz gücüne, kudretine, ona) yaraşır şekilde takvâ sahibi olun ve ancak müslümanlar olarak can verin (Âli İmrân, 102) buyruluyor “Ölmeyin buyurmuyor, “????? ??????????: sakın ha ölmeyin! buyuruyor Cenâbı Hak “Sakın ha ölmeyin!

?????? ?????????? ???????????

“…Ancak müslümanlar olarak can verin (Âli İmrân, 102) buyruluyor

Çünkü bir sefere mahsus, tekrarı mümkün değil Tekrarını isteyenler var öbür tarafta Yine Fâtır Sûresi’nde, tekrarını isteyenleri Cenâbı Hak bildiriyor, Cehennem’dekiler:

“…Yâ Rabbi, bizi buradan çıkar, biz o kötü amelleri iyi amellere tebdil edelim (Sana güzel bir kul olalım)… (Fâtır, 37)

Cenâbı Hak da onlara iki şey soruyor:

“…Biz size dünyadayken düşünecek kadar bir zaman vermedik mi? (Fâtır, 37)

Her şeyi düşünüyoruz dünyada Yani niye geldik, kim gönderdi, kimin mülkünde yaşıyoruz, yolculuğumuz nereye?

“…Dünyada düşünecek kadar bir zaman vermedik mi? (Fâtır, 37)

Cenâbı Hakk’ın ikinci sorusu da:

“…İrşâd edici bir peygamber gelmedi mi? (Fâtır, 37)

“Evet yâ Rabbi diyorlar, düşünecek kadar bir zaman, bir ömür de verdin bize, bir peygamber de geldi

Cenâbı Hak:

“…O hâlde azâbı tadın! (Fâtır, 37) buyuruyor

Velhâsıl bir sefere mahsus bir imtihan içindeyiz Tekrarı da yok Cenâbı Hak bizden takvâ hayatı istiyor “…Ancak müslümanlar olarak can verin (Âli İmrân, 102) buyuruyor

Yine Rabbimiz bize îkaz hâlinde, hep îkaz Kur’ânı Kerîm… “Efendim, benim îmânım var… Cenâbı Hak onu kabul etmiyor Ankebut Sûresi’nin ikinci âyetinde:

“İnsanlar imtihandan geçirilmeden, sadece «îmân ettik» demekle kurtulacaklarını mı zannediyorlar? buyruluyor

Yani Cenâbı Hak hayatın her safhasında bir İslâm istiyor bizden Aldığımız nefeslerde istiyor Cenâbı Hak “…Onlar ayaktayken, otururken, yanları üzerindeyken Allâh’ı zikrederler… (Âli İmrân, 191) buyuruyor

Zikrin neticesinde:

“…Göklerin ve yerin yaratılışını derinden derine tefekkür ederler… (Âli İmrân, 191)

İdrak açılıyor

“Yâ Rabbi Sen Sübhan’sın (derler) Boşuna yaratmadın (derler) Bizi Cehennem azâbından koru derler (Bkz Âli İmrân, 191)

Yani gönülkalp, bu hâle gelecek Merhaleler katedecek Allah’tan uzaklaştıran her şeyi kendisinden bertaraf edecek

Yine Rabbimiz buyuruyor:

“Ey îmân edenler! Yine, 80 küsur yerde geliyor

“Eğer siz Allâh’ın dînine yardım ederseniz… (Muhammed, 7)

Nasıl kul Allâh’ın dînini yaşayacak, gönül âlemi rûhâniyetle dolacak, feyzle dolacak ve bu gönül âlemini tevzî edecek Yürek bir dergâh hâline gelecek “Siz eğer Allâh’ın dînine, Allâh’a yardım ederseniz (buyruluyor) Allah da size yardım eder (mukâbil) ve ayaklarınızı kaydırmaz (Muhammed, 7) buyruluyor

Demek ki dâimâ ayaklarımızın kayması muhtemel Cenâbı Hak, ayakları kayanları bildiriyor Meselâ Kur’ânı Kerîm’de, Mûsâ aleyhisselâm’ın yakını var, Tevrat’ı en iyi tefsir eden Kârun var Çok sâlih bir zâttı Tevrat’ı en güzel tefsir edenlerden biriydi Bir mal muhabbeti girdi, hâli değişti, nefsânî hayatına meyletti “Ben kazandım, ben ettim… dedi Mûsâ aleyhisselâm’a tavırlar koymaya başladı İftirâya kadar gitti Cenâbı Hak “ben kazandım, ben, ben ben dediği, benim malım dediği servetiyle beraber yerin dibine gömdü

Osman Nuri Topbaş Sohbetlerinden