Sıcakların ağır bir formda hissedildiği bu devirlerde birçok beslenme meseleleriyle karşı zıdda kalmaktayız. Bazıları sıcaktan iştahını kaybedip tam manasıyla beslenemezken bazıları sıcağa aldırmadan birebir tempoda beslenerek metabolizmasını çetine sokmaktadır.
Yaz aylarında en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında su tüketimi gelir. Birden fazla insan gün içerisinde su içmeyi unutur ve vücudun muhtaçlığı olan Yerküre Sıhhat Örgütü’ne nazaran hatunlarda günde 2,7 litre, erkeklerde 3,7 litre olarak belirlenen likit alımı ihmal edilir. Bu da baş dönmesi, bulantı ve bayılma hissine sebep olur. Likit gereksinimimizi yalnızca su içmekle değil; limonata, maden suyu, ayran, bitki çayları ile de karşılayabiliriz. Tabi limonata ve bitki çaylarını tüketirken rafine şeker kullanmamaya ihtimam göstermeliyiz. Şayet şekersiz tüketilemiyorsa doğal tatlandırıcıları da kullanabiliriz.
Bir vesair dikkat edilmesi gereken nokta ise öğünlerin düzenliliğidir. Umumide yaz aylarında iştahta azalma görüldüğünden öğünler gündüz az, gece sık ve ağır olacak biçimde tüketilir. Ancak 3 ana 3 ara öğün kuralını bozmadan devam edilmesi gerekmektedir aksi takdirde kilo artışı kelam konusu olacaktır. Tıpkı devranda öğünler de çok ağır olmamalıdır. Zerzevat yemeklerine, baklagillere, meyveye ve süt eserlerine öğünlerimizde sıklıkla mekan vermeliyiz. Yaz aylarında artış gösteren koroner kalp marazlarını önlemek için katı yağ tasarrufunu azaltmalı likit yağı bile sonlu kullanmalıyız.
Meyve tüketimi değerli olduğu kadar haddini da bilmek gerekir. Örneğin yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuzun 100 gramı 26 kcaldir. Tek başına karpuz tüketimi ara öğünde içerisinde barındırdığı su, vitamin ve minareller açısıdan yararlı olacağı üzere topluluğumuzda vazgeçilmez bir alışkanlık olan karpuz+peynir+ekmek üçlemesi güç açısından çoka kaçıldığında yük artışına ve çokça yağ alımına sebep olmaktadır.
Şanslı olup da tatile gidebilecek olan bireyler için yaz çok büyük bir spor fırsatıdır. Sabahları kahvaltı öncesi yapılacak olan 10 dakikalık jogging yağ yakımını arttırır. Yüzme sonrası açlık durumunda ara öğün tüketilmesi önerilir. Ziyade hareketli bireylerin kan şekerini denetim altına alması gerekmektedir. Aksi taktirde hipoglisemi gözlenebilir.
Son olarak değinmemiz gereken bir gayri mevzu da yaz aylarında tadına doyum olmayan dondurmadır. Münhasıran evlatların bayılarak yediği dondurma tüketme formuna nazaran yararlı da olabilir zararlı da. Sütten yapılması nedeniyle süt ve eserlerini tüketmeyi sevmeyen evlatlar için hafife alınmaz bir kalsiyum kaynağıdır. 100 gr sade dondurma yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Tıpkı devranda lezzeti ve serinleticiliği de gayreti. Lakin yük sorunu olan yahut yük denetimi yapan bireyler dondurma tüketimini haftada 2 olarak kısıtlamalıdırlar. Başkaca sade yahut meyve parçacıklı dondurmayı tercih etmeleri de önerilir. Zira katılan çikolata sosları vs bireyin ekstra kalori almasına sebep olacaktır. Dondurmanın tüketim devranı da çok kıymetlidir. Evlatlar için yemeklerden sonra tüketilmesi iştahı kapatmaması açısından tutarlı görülmüştür. Geç saatlerde tüketilen dondurma alınan kuvvet harcanamayacağı için kilo alımına sebep olabilmektedir. Tabi şerbetli tatlılar mekanına dondurma üzere sütlü tatlıların tüketimi çok değerlidir.
Yaz aylarında en çok dikkat edilmesi gereken noktaların başında su tüketimi gelir. Birden fazla insan gün içerisinde su içmeyi unutur ve vücudun muhtaçlığı olan Yerküre Sıhhat Örgütü’ne nazaran hatunlarda günde 2,7 litre, erkeklerde 3,7 litre olarak belirlenen likit alımı ihmal edilir. Bu da baş dönmesi, bulantı ve bayılma hissine sebep olur. Likit gereksinimimizi yalnızca su içmekle değil; limonata, maden suyu, ayran, bitki çayları ile de karşılayabiliriz. Tabi limonata ve bitki çaylarını tüketirken rafine şeker kullanmamaya ihtimam göstermeliyiz. Şayet şekersiz tüketilemiyorsa doğal tatlandırıcıları da kullanabiliriz.
Bir vesair dikkat edilmesi gereken nokta ise öğünlerin düzenliliğidir. Umumide yaz aylarında iştahta azalma görüldüğünden öğünler gündüz az, gece sık ve ağır olacak biçimde tüketilir. Ancak 3 ana 3 ara öğün kuralını bozmadan devam edilmesi gerekmektedir aksi takdirde kilo artışı kelam konusu olacaktır. Tıpkı devranda öğünler de çok ağır olmamalıdır. Zerzevat yemeklerine, baklagillere, meyveye ve süt eserlerine öğünlerimizde sıklıkla mekan vermeliyiz. Yaz aylarında artış gösteren koroner kalp marazlarını önlemek için katı yağ tasarrufunu azaltmalı likit yağı bile sonlu kullanmalıyız.
Meyve tüketimi değerli olduğu kadar haddini da bilmek gerekir. Örneğin yaz aylarının vazgeçilmezi olan karpuzun 100 gramı 26 kcaldir. Tek başına karpuz tüketimi ara öğünde içerisinde barındırdığı su, vitamin ve minareller açısıdan yararlı olacağı üzere topluluğumuzda vazgeçilmez bir alışkanlık olan karpuz+peynir+ekmek üçlemesi güç açısından çoka kaçıldığında yük artışına ve çokça yağ alımına sebep olmaktadır.
Şanslı olup da tatile gidebilecek olan bireyler için yaz çok büyük bir spor fırsatıdır. Sabahları kahvaltı öncesi yapılacak olan 10 dakikalık jogging yağ yakımını arttırır. Yüzme sonrası açlık durumunda ara öğün tüketilmesi önerilir. Ziyade hareketli bireylerin kan şekerini denetim altına alması gerekmektedir. Aksi taktirde hipoglisemi gözlenebilir.
Son olarak değinmemiz gereken bir gayri mevzu da yaz aylarında tadına doyum olmayan dondurmadır. Münhasıran evlatların bayılarak yediği dondurma tüketme formuna nazaran yararlı da olabilir zararlı da. Sütten yapılması nedeniyle süt ve eserlerini tüketmeyi sevmeyen evlatlar için hafife alınmaz bir kalsiyum kaynağıdır. 100 gr sade dondurma yaklaşık 1 büyük su bardağı sütün içerdiği kalsiyumu sağlamaktadır. Tıpkı devranda lezzeti ve serinleticiliği de gayreti. Lakin yük sorunu olan yahut yük denetimi yapan bireyler dondurma tüketimini haftada 2 olarak kısıtlamalıdırlar. Başkaca sade yahut meyve parçacıklı dondurmayı tercih etmeleri de önerilir. Zira katılan çikolata sosları vs bireyin ekstra kalori almasına sebep olacaktır. Dondurmanın tüketim devranı da çok kıymetlidir. Evlatlar için yemeklerden sonra tüketilmesi iştahı kapatmaması açısından tutarlı görülmüştür. Geç saatlerde tüketilen dondurma alınan kuvvet harcanamayacağı için kilo alımına sebep olabilmektedir. Tabi şerbetli tatlılar mekanına dondurma üzere sütlü tatlıların tüketimi çok değerlidir.