Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sporcu Beslenmesinde Proteinin Önemi

Sporcu Beslenmesinde Proteinin Önemi
0
66

morfeus

FD Üye
Katılım
Kas 12, 2021
Mesajlar
3
Etkileşim
4
Puan
38
Yaş
46
Konum
Rusya
F-D Coin
139


Atletin başarısı ile beslenme ortasında değerli bir etkileşim kelam hususudur. Bu nedenle atletin yaşına , cinsiyetine ve yaptığı spor tipine nazaran kâfi güç, macro besin ögeleri, ( karbonhidrat, protein, yağ ) micro besin ögeleri, ( vitamin ve mineraller ) ve sıvı alımı sağlanmalıdır. Her türlü antreman, yoğunluğu ve müddetine nazaran ek güç harcamasına neden olur. Sportmen vücudunu sağlıklı bir formda kondisyonda tutmak için en uygun diyeti tüketmelidir.

Beslenmede karbonhidrat, protein ve yağlar güç veren besin ögeleridir. Fakat primer kaynak karbonhidrattır, protein gerek duyulduğunda güç sağlayan lakin temel güç kaynağı olamayan macro besin ögesidir.Sadece uzun vadeli idmanlarda kollu zincirli amino asitlerin güce katkısı olduğu bilinmektedir.(Kurubaklagil, süt )

Atletin kas gelişimi, kas korunumu ve tamiri için kâfi ölçüde proteine ihtiyacı vardır. Lakin diyetteki fazla protein kas gelişimini etkilemez, tesir kuvvet idmanları ile gerçekleşmektedir.Performansının müspet istikamette arttırılması, doku korunumu ve tamiratı için de protein baş roldedir. Diyetle alınması önerilen protein ölçüsü, toplam gücün % 15- 20 ortasında olmalıdır.

Olağan faal bireylerde önerilen uygun alım protein ölçüsü 0.8 g/kg dır.

Atletler için bu ölçü yaptığı spor koluna nazaran artış göstermektedir.

Maraton, orta-uzun uzaklık koşu üzere dayanıklılık sporlarında 1.2-1.4 g/kg protein alımı kâfi olmaktadır.

Bisiklet, kürek, yüzme üzere dayanıklılık ve kuvvete devamlılık gerektiren spor kısımlarında önerilen alım ölçüsü ise 1.2- 1.8 g/kg dır.

Atletin diyeti önerilen protein ölçüsünden düşük olmadıkça protein suplemanlarının kullanım elzem değildir. Çok protein ve aminoasit kullanımının extra kas gelişimine neden olacağı inanışı yanlıştır. Spora yeni başlayanlar için protein alımının arttırılması, protein tozlarından destek alınması yalnızca 3-4 hafta için yarar sağlamaktadır. Kas fibrillerinin gelişimi için arttırım önerilmektedir. Protein tozlarının birinci bir ay yarar sağladığı bilimsel bir gerçektir.

Önerilenin üzerinde protein tüketimi maddi bir yükün yanında, dehidrasyona ve yağlanmaya neden olacaktır, bu bahiste dikkatli olunmalıdır.

PROTEİN KAYNAĞI BESİNLER

Protein bütün hayvansal ve bitkisel besinlerde bulunmaktadır. İçerdikleri aminoasit oranları açısından hayvansal kaynaklarla bitkisel kaynaklar farklılıklar gösterir. Et, yumurta, süt üzere hayvansal kaynaklardan alınan protein sindirilebilirlikleri ( %100 beden proteinine dönüşüm oranları ) %91-100 olup, tahılların %79-90, kurubaklagillerin ise % 69-90 oranındadır.

Kurubaklagillerden nohut ve mercimek düzgün birer bitkisel protein kaynağıdır. Soya fasulyesinin protein ve yağ bedeli başka kurubaklagillerden üstündür. Bu nedenle bilhassa vejeteryan atletler için değerli ve kıymetli bir besindir. Soya sütü ve tofu denilen soya peyniri teklifler ortasındadır.

Whey- Peynir altı suyu, lösin içeriği ile pahalı protein kaynağıdır.Birleşiminde bulunan besleyici özellik ve sıhhat

üzerindeki olağan üstü olumlu tesir ile atletler için sihirli bir iksirdir.

Yumurta ‘Örnek Protein’ olarak kabul edilen ,anne sütünden sonraki en pahalı protein kaynağıdır.’ Uygun Kalite ‘proteine örnek ise; et, balık, süt ve türevleridir. Kefir yeterli bir atlet içeceği olmayı hak eden bir süt eseridir..

Tavuk eti bu kümeye giren kıymetli protein kaynaklarındandır. 100 gram tavuk etinde 23.2 gram protein bulunur. Bu ölçü 100 gram dana etindeki ölçüden üstündür. ( 18.7 gram ) Doymuş yağ ve kolesterol ölçülerinin kırmızı ete nazaran düşük olması açısından da tavuk eti daha sağlıklıdır. Ayrıyeten B2-B3-B6 ve B12 vitaminleri zenginliği ile atlet beslenmesinde pahalı bir yere sahiptir.

Birtakım yiyeceklerin 100 Gramlarındaki protein ölçüleri: Tavuk eti (derisiz beyaz et )……..23.2 g

Balık…….19.0 g

Dana eti…18.7 g

Beyaz peynir…..16.8 g

Yumurta…..12.1 g

Süt…….3.5 g

Yoğurt…3.0 g

Kefir……3.14 g

Kabak Çekirdeği…….30.0 g

Mercimek……..24.7 g Kuru Fasulye…..22.3 g Soya fasulyesi……34.1 g Nohut……20.5 g

Ceviz….15.0 g

Buğday…….11.5 g

Mısır……..9.4 g

Ekmek….7.8 g

Pirinç…….7.1 g


 

Similar threads

Sporcuların artan protein ihtiyacı, iyi bir beslenme programıyla hiçbir protein ya da aminoasit suplementasyonuna gerek kalmadan sadece doğal kaynaklarla karşılanabilir. Ancak bildiğiniz üzere hayvansal protein kaynakları belli bir miktar yağ da içerirler. Örneğin 30 g et tüketen bir birey 6 g...
Cevaplar
0
Görüntüleme
148
Bugünkü mevzumuz sportmenlerin dehşetli düşü çapraz bağ sakatlığı. Çapraz bağ yaralanmaları sporun her branşında görülebilen en önemli sakatlıktır. Atletlerin bu sakatlığı geçirdikten sonraki tedavi süreçlerinde bağ dokunun yenilenmesi ve kas dokunun kaybının minimumda tutulması için beslenme...
Cevaplar
0
Görüntüleme
62
Atlette performansın sürekliliği için uygun bir beslenme hali elzemdir. Atlette âlâ bir beslenme; Üst Seviyede Sıhhat Yağsız Beden Kitlesinde Artış İdmana Ahenk Performansı Arttırma Sakatlıkların Önüne Geçilmesi Toparlanma-İyileşme Müddetlerinin Hızlandırılması Vb Birçok...
Cevaplar
0
Görüntüleme
85
Proteinler de canlı organizmaların temel bileşenlerindendir ve hücrelerin içindeki her süreçte yer alırlar. Çoğu protein metabolizma için yaşamsal bir role sahiptir. Bedensel işlevlerimizi sürdürmek için her gün yeterli miktarda kaliteli protein tüketmemiz gerekiyor. Ağırlıklı olarak et...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Proteinler vücut hücrelerimizin temel yapıtaşlarıdır. Kas, kemik, kan gibi dokuların büyümesini ve devamlılığını sağlarlar. Enzimlerin, hormonların, hemoglobinin yapısında bulunan proteinlerin antikor oluşumuna, pıhtılaşmaya, vücudun elektrolit ve asit-baz dengesinin düzenlenmesine katkıları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
138
858,519Konular
981,217Mesajlar
31,074Kullanıcılar
ThomassssSon üye
Üst Alt