iltasyazilim
FD Üye
Sarmısak,Sarmısağın Faydaları,Sarmısak yararları,Sarmısak Faydaları nelerdir?
Sarmısak Faydaları
Çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketenlerde, mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanserinin daha eksik görüldüğü bildirildi
Yapısında bol miktarda su var
Amerikan Diyetetik Derneğinin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, yaptığı açıklamada, sarımsağın yapısında çokça su, şeker taşıyan karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve bağımsızlık amino asitler bulunduğunu belirtti
Çoğu hastalığın tedavisinde kullanılıyor
Sarımsağın hem yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini bildiren Dönmez, Medenilik tarihi boyunca sarımsağın tıp alanında özellikleri değerlendirilmiş ve çoğu hastalığın tedavisi nedeniyle kullanılmıştırdedi
Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem hastalıkları gibi çoğu kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi nedeniyle kullanıldığına göze çarpan ederek, şunları söyledi:
Sarımsağın en manâlı biyokimyasal özelliklerinden biri, vücuttaki zehirli toksik maddeleri atmaya asistan olma (antioksidan) potansiyelidir Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik kükürt bileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir Ham sarımsakta da antioksidan potansiyel vardır, fakat yüksek dozları yürek, karaciğer ve böbreğe toksik etkiler gösterebilmektedir
Kansere etkisi
Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada çoğu işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti artırıcı etkisi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: Bu mekanizmalar sarımsağın damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini açıklamaktadır Sarımsağın değişik mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere aleyhinde yardımcı olabileceği bilinmektedir Sarımsak yıllardır kardiyovasküler hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır
Antioksidan özelliği
Sarımsakta fazla sayıda değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde (fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu gösteren Dönmez, şunları kaydetti: Sarımsağın bilhassa antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve ve sebzelerde yaygın olarak yer alan renk maddelerinin bazılarından kaynaklanmaktadır
Bu maddelerin diyetle alımı, koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur Çalışmalar sarımsak tüketiminin artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu göstermiştir Yapılan araştırmalar, ham veya pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanseri aralarında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir
Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi, kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada yararlı olacaktır Sağlıklı besin programında bütün sebzeler ve meyveler gibi sarımsağın da yeri önemlidir Her birey sarımsak tüketimine uyarı ederek, mutlaka bu ürünü gıda alışkanlıkları içerisine yerleştirmelidir*
Sarmısak Faydaları
Çiğ ya da pişirilmiş sarımsak tüketenlerde, mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanserinin daha eksik görüldüğü bildirildi
Yapısında bol miktarda su var
Amerikan Diyetetik Derneğinin Denizaşırı Ülkeler Türkiye Temsilcisi Diyetisyen Selahattin Dönmez, yaptığı açıklamada, sarımsağın yapısında çokça su, şeker taşıyan karbonhidratlar, kükürt bileşikleri, protein, lif ve bağımsızlık amino asitler bulunduğunu belirtti
Çoğu hastalığın tedavisinde kullanılıyor
Sarımsağın hem yüksek miktarda fosfor, potasyum, kükürt, çinko, orta miktarda selenyum, A ve C vitaminleri ile az miktarda da kalsiyum, magnezyum, sodyum, demir, manganez ve B kompleks vitaminlerini içerdiğini bildiren Dönmez, Medenilik tarihi boyunca sarımsağın tıp alanında özellikleri değerlendirilmiş ve çoğu hastalığın tedavisi nedeniyle kullanılmıştırdedi
Dönmez, sarımsağın bugün de atardamarları etkileyen hastalıklar, kanser, bağışıklık sistemi bozuklukları ve ağrılı eklem hastalıkları gibi çoğu kronik hastalığın önlenmesi ve tedavisi nedeniyle kullanıldığına göze çarpan ederek, şunları söyledi:
Sarımsağın en manâlı biyokimyasal özelliklerinden biri, vücuttaki zehirli toksik maddeleri atmaya asistan olma (antioksidan) potansiyelidir Sarımsağın bu özelliğinin, içinde bulunan organik kükürt bileşiklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir Ham sarımsakta da antioksidan potansiyel vardır, fakat yüksek dozları yürek, karaciğer ve böbreğe toksik etkiler gösterebilmektedir
Kansere etkisi
Diyetisyen Dönmez, sarımsağın, organizmada çoğu işlevi olduğu gösterilen, insan vücudunda doğal olarak üretilen nitrik oksiti artırıcı etkisi olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti: Bu mekanizmalar sarımsağın damar sertliği ve hipertansiyon tedavisi ile koruyucu önlem rollerini açıklamaktadır Sarımsağın değişik mekanizmalarla kanser yapıcı etkenleri engelleyebileceği, bağışıklık sisteminin baskılanmasını önleyerek de kansere aleyhinde yardımcı olabileceği bilinmektedir Sarımsak yıllardır kardiyovasküler hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır
Antioksidan özelliği
Sarımsakta fazla sayıda değişik insan bağışıklık sistemini güçlendiren ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı bilinen kimyevi madde (fitokimyasal) bileşiklerinin bulunduğunu gösteren Dönmez, şunları kaydetti: Sarımsağın bilhassa antioksidan özellikleri kükürt bileşiklerinden başka içerdiği, özellikle meyve ve sebzelerde yaygın olarak yer alan renk maddelerinin bazılarından kaynaklanmaktadır
Bu maddelerin diyetle alımı, koroner arter hastalığı ölüm riski ile ters yönde ilişkili bulunmuştur Çalışmalar sarımsak tüketiminin artırılmasının, kanser görülme sıklığıyla yakın ilişkili olduğunu göstermiştir Yapılan araştırmalar, ham veya pişirilmiş sarımsak tüketimi ile mide, bağırsak, prostat, gırtlak ve meme kanseri aralarında ters ilişki olduğu sonucunu göstermektedir
Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında, sarımsağın diyetle tüketiminin özendirilmesi ve önerilmesi, kanser ve kalp damar sistemi rahatsızlıkları gibi kronik hastalıklardan korunmada yararlı olacaktır Sağlıklı besin programında bütün sebzeler ve meyveler gibi sarımsağın da yeri önemlidir Her birey sarımsak tüketimine uyarı ederek, mutlaka bu ürünü gıda alışkanlıkları içerisine yerleştirmelidir*