Sağlıklı Beslenme İcin
Yaşamak icin beslenmek şart Bundan tat ve keyif almak da insanı insan yapan ozelliklerin başında geliyor Ancak sağlıklı bir yaşam icin, sağlıklı beslenme en onemli koşul Bunu başarmak da insanın elinde ve hic zor değil Yapılması gereken, bir kac kucuk ama onemli noktayı goz ardı etmemek ve sağlıklı bir yaşama doğru ilk adımı atmak
İşte size bazı ipucları
· Besinlerden aldığınız enerji mutlaka dengeli olmalıdır Bir gunde alacağınız enerjinin %5060’ı karbonhidratlardan (tahıllar), %30’u yağlardan, %1015’i de proteinlerden (et ve sut urunleri, kuru baklagiller) karşılanmalıdır
· Taze besinler kullanılmadan once cok iyi yıkanmalı ve kurulanmalıdır
· Sebzeler ve meyveler gerekli ise soyulmalı ve mumkun olduğunca kabuklu olarak ve ciğ, ya da az suda hafif pişmiş olarak tuketilmelidir
· Yeşil sebzeler pişirilecekleri zaman kesilmeli ve mumkun olduğunca buharda pişirilmelidir Kok sebzeler hafif tuzlu ve ancak uzerini ortecek kadar az suda pişirilmelidir
· Ekmeği kızartmak ya da pastorize sutu kaynatmak, vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına neden olur
· Satın alacağınız ambalajlanmış gıdaların uzerindeki etiketleri mutlaka okuyunuz Paketin uzerinde; icindekiler, kalori, mineral, vitamin ve besin icerikleri ile uretim ve son kullanma tarihleri yazmayan urunleri almayınız
· Yağlar yaşamak icin ihtiyacımız olan 6 temel besin maddesinden biridir Enerji verirler ve A, D, E, K vitaminlerinin vucudumuza alınarak faydalı olmasını sağlarlar
· Yemek yaparken kızartma yerine fırın, ızgara, buğulama ve haşlama gibi yontemleri tercih ediniz
· Kuyruk yağı ve tereyağı gibi , et ve sut urunlerinde bulunan hayvansal yağlar, doymuş yağlardır ve kandaki kolesterolu yukseltirler
· Etlerin gorunur yağlarını temizleyiniz Tavuk ve balığın yağlı olan derisini yemekten kacınınız
· Yemeklerinizde tuz yerine taze doğal otları ve baharatları kullanmaya ozen gosteriniz
· Ayciceği, mısırozu, zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlarda ve margarinlerde bulunan doymamış yağlar, kandaki kolesterolu duşururler
· Beslenmenizde tereyağı yerine sıvı yağları ve doymamış yağlar acısından zengin margarinleri tercih ediniz Cunku, tereyağı kolesterol icerir, margarinler ise icermezler
· Yarım yağlı veya yağsız sut ve sut urunleri kullanınız
· Yemeğe salata ya da deniz urunleri gibi iştah acıcılar ya da sebzeli ve az yağlı, sıcak bir corba ile başlayabilirsiniz İcecek olarak su, soda, taze meyve suyu ya da duşuk kalorili icecekler tercih ediniz
· Porsiyonları mumkun olduğunca kucuk tutunuz, az az, sık sık besleniniz Ekmek olarak mumkunse kepekli buğday ekmeğini tercih ediniz Cunku kepek bağırsakların daha duzenli calışmasına yardımcı olur
· Yemeği ağır tatlılar yerine meyve, komposto ya da hafif tatlılar ile tamamlayınız Tereyağlı ve kremalı tatlıları tercih etmeyiniz
· Kahvaltıya taze meyve ya da bir bardak portakal suyu ile başlayınız
· Salam, sosis, sucuk gibi hayvansal yağlardan ve kolesterolden zengin gıdalardan kacınınız
· Gunde en az 2 litre su icmeye gayret ediniz
· Pizza yiyeceğiniz zaman mantarlı, yeşil biberli, soğanlı, domatesli ve peyniri azaltılmış olanları tercih ediniz
· Sardalya, ton balığı, somon balığı, uskumru, midye, istiridyeye yengec gibi deniz urunleri, doymamış yağlar ve esansiyel yağ asitlerinden zengindir Karides, kalamar ve ıstakoz ise yuksek oranda kolesterol icerir Seciminizi yaparken bunlara dikkat ediniz
· Salatalar karbonhidrat, vitamin ve lif acısından zengin besinler olduğu icin bol miktarda tuketilmelidir Tatlandırmak icin sos ve krema yerine cok az sıvı yağ, sirke ya da limon kullanınız
Yaşamak icin beslenmek şart Bundan tat ve keyif almak da insanı insan yapan ozelliklerin başında geliyor Ancak sağlıklı bir yaşam icin, sağlıklı beslenme en onemli koşul Bunu başarmak da insanın elinde ve hic zor değil Yapılması gereken, bir kac kucuk ama onemli noktayı goz ardı etmemek ve sağlıklı bir yaşama doğru ilk adımı atmak
İşte size bazı ipucları
· Besinlerden aldığınız enerji mutlaka dengeli olmalıdır Bir gunde alacağınız enerjinin %5060’ı karbonhidratlardan (tahıllar), %30’u yağlardan, %1015’i de proteinlerden (et ve sut urunleri, kuru baklagiller) karşılanmalıdır
· Taze besinler kullanılmadan once cok iyi yıkanmalı ve kurulanmalıdır
· Sebzeler ve meyveler gerekli ise soyulmalı ve mumkun olduğunca kabuklu olarak ve ciğ, ya da az suda hafif pişmiş olarak tuketilmelidir
· Yeşil sebzeler pişirilecekleri zaman kesilmeli ve mumkun olduğunca buharda pişirilmelidir Kok sebzeler hafif tuzlu ve ancak uzerini ortecek kadar az suda pişirilmelidir
· Ekmeği kızartmak ya da pastorize sutu kaynatmak, vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına neden olur
· Satın alacağınız ambalajlanmış gıdaların uzerindeki etiketleri mutlaka okuyunuz Paketin uzerinde; icindekiler, kalori, mineral, vitamin ve besin icerikleri ile uretim ve son kullanma tarihleri yazmayan urunleri almayınız
· Yağlar yaşamak icin ihtiyacımız olan 6 temel besin maddesinden biridir Enerji verirler ve A, D, E, K vitaminlerinin vucudumuza alınarak faydalı olmasını sağlarlar
· Yemek yaparken kızartma yerine fırın, ızgara, buğulama ve haşlama gibi yontemleri tercih ediniz
· Kuyruk yağı ve tereyağı gibi , et ve sut urunlerinde bulunan hayvansal yağlar, doymuş yağlardır ve kandaki kolesterolu yukseltirler
· Etlerin gorunur yağlarını temizleyiniz Tavuk ve balığın yağlı olan derisini yemekten kacınınız
· Yemeklerinizde tuz yerine taze doğal otları ve baharatları kullanmaya ozen gosteriniz
· Ayciceği, mısırozu, zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlarda ve margarinlerde bulunan doymamış yağlar, kandaki kolesterolu duşururler
· Beslenmenizde tereyağı yerine sıvı yağları ve doymamış yağlar acısından zengin margarinleri tercih ediniz Cunku, tereyağı kolesterol icerir, margarinler ise icermezler
· Yarım yağlı veya yağsız sut ve sut urunleri kullanınız
· Yemeğe salata ya da deniz urunleri gibi iştah acıcılar ya da sebzeli ve az yağlı, sıcak bir corba ile başlayabilirsiniz İcecek olarak su, soda, taze meyve suyu ya da duşuk kalorili icecekler tercih ediniz
· Porsiyonları mumkun olduğunca kucuk tutunuz, az az, sık sık besleniniz Ekmek olarak mumkunse kepekli buğday ekmeğini tercih ediniz Cunku kepek bağırsakların daha duzenli calışmasına yardımcı olur
· Yemeği ağır tatlılar yerine meyve, komposto ya da hafif tatlılar ile tamamlayınız Tereyağlı ve kremalı tatlıları tercih etmeyiniz
· Kahvaltıya taze meyve ya da bir bardak portakal suyu ile başlayınız
· Salam, sosis, sucuk gibi hayvansal yağlardan ve kolesterolden zengin gıdalardan kacınınız
· Gunde en az 2 litre su icmeye gayret ediniz
· Pizza yiyeceğiniz zaman mantarlı, yeşil biberli, soğanlı, domatesli ve peyniri azaltılmış olanları tercih ediniz
· Sardalya, ton balığı, somon balığı, uskumru, midye, istiridyeye yengec gibi deniz urunleri, doymamış yağlar ve esansiyel yağ asitlerinden zengindir Karides, kalamar ve ıstakoz ise yuksek oranda kolesterol icerir Seciminizi yaparken bunlara dikkat ediniz
· Salatalar karbonhidrat, vitamin ve lif acısından zengin besinler olduğu icin bol miktarda tuketilmelidir Tatlandırmak icin sos ve krema yerine cok az sıvı yağ, sirke ya da limon kullanınız