Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Sağlıklı Beslenme İçin ipuçları

Sağlıklı Beslenme İçin ipuçları

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
14
Dinç Besin İçin

Yaşamak için beslemek koşul Bundan tat ve keyif elde etmek da insanı insan yapan özelliklerin başında geliyor Oysa sağlıklı bir hayat için, sağlıklı beslenme en kayda değer koşul Bunu sonra gelmek da insanın elinde ve hiç zor yok Yapılması gereken, bir kaç ufak fakat manâlı noktayı göz ardı etmemek ve sağlıklı bir yaşama dürüst ilk adımı atmak

İşte size bir takım ipuçları

· Besinlerden aldığınız enerji mutlaka dengelenmiş olmalıdır Bir günde alacağınız enerjinin %5060 ’ı karbonhidratlardan (tahıllar), %30 ’u yağlardan, %1015 ’i de proteinlerden (et ve süt ürünleri, kuru baklagiller) karşılanmalıdır

· Taze besinler kullanılmadan önce yıkanmalı ve kurulanmalıdır

· Sebzeler ve meyveler gerekli ise soyulmalı ve olası olduğunca kabuklu olarak ve ham, veya az suda hafif pişmiş olarak tüketilmelidir

· Yeşil sebzeler pişirilecekleri zaman kesilmeli ve olası olduğunca buharda pişirilmelidir Kök sebzeler hafif tuz ve ancak üzerini örtecek kadar eksik suda pişirilmelidir

· Ekmeği kızartmak ya da pastörize sütü kaynatmak, vitamin kaybına ve proteinlerin bozulmasına niçin olur

· Satın alacağınız ambalajlanmış gıdaların üzerindeki etiketleri mutlaka okuyunuz Paketin üstünde; içindekiler, kalori, mineral, vitamin ve gıda içerikleri ile üretim ve son kullanma tarihleri yazmayan ürünleri almayınız

· Yağlar yaşamak için ihtiyacımız olan 6 temel besin maddesinden biridir Enerji verirler ve A, D, E, K vitaminlerinin vücudumuza alınarak faydalı olmasını sağlarlar

· Yemek yaparken kızartma yerine fırın, ızgara, buğulama ve haşlama gibi yöntemleri seçim ediniz

· Kuyruk yağı ve tereyağı gibi , et ve süt ürünlerinde yer alan hayvansal yağlar, dolu yağlardır ve kandaki kolesterolü yükseltirler

· Etlerin görünür yağlarını temizleyiniz Tavuk ve balığın yağlı olan derisini yemekten kaçınınız

· Yemeklerinizde tuz yerine taze doğal otları ve baharatları kullanmaya itina gösteriniz

· Ayçiçeği, mısırözü, zeytinyağı gibi bitkisel sıvı yağlarda ve margarinlerde yer alan doymamış yağlar, kandaki kolesterolü düşürürler

· Beslenmenizde tereyağı yerine sıvı yağları ve doymamış yağlar açısından zengin margarinleri seçim ediniz Çünkü, tereyağı kolesterol içerir, margarinler ise içermezler

· Yarım yağlı ya da yağsız süt ve süt ürünleri kullanınız

· Yemeğe salata veya deniz ürünleri gibi iştah açıcılar veya sebzeli ve eksik yağlı, sıcak bir çorba ile başlayabilirsiniz Meşrubat olarak su, soda, taze meyve suyu ya da düşük kalorili içecekler seçim ediniz

· Porsiyonları muhtemel olduğunca minik tutunuz, eksik eksik, sıkça besleniniz Ekmek olarak mümkünse kepekli buğday ekmeğini seçim ediniz Çünkü kepek bağırsakların daha uyumlu çalışmasına muavin olur

· Yemeği ağır tatlılar yerine meyve, komposto ya da hafif tatlılar ile tamamlayınız Tereyağlı ve kremalı tatlıları tercih etmeyiniz

· Kahvaltıya taze meyve ya da bir kadeh portakal suyu ile başlayınız

· Salam, sosis, sucuk gibi hayvansal yağlardan ve kolesterolden varlıklı gıdalardan kaçınınız

· Günde en az 2 litre su içmeye gayret ediniz

· Pizza yiyeceğiniz zaman mantarlı, yeşil biberli, soğanlı, domatesli ve peyniri azaltılmış olanları seçim ediniz

· Sardalya, ton balığı, somon balığı, uskumru, midye, istiridyeye yengeç gibi deniz ürünleri, doymamış yağlar ve esansiyel yağ asitlerinden zengindir Karides, kalamar ve ıstakoz ise yüksek oranda kolesterol içerir Seçiminizi yaparken bunlara dikkat ediniz

· Salatalar karbonhidrat, vitamin ve lif açısından varlıklı besinler olduğu için çokça tüketilmelidir Tatlandırmak için sos ve krema yerine fazla az akışkan yağ, sirke veya limon kullanınız *
 
858,505Konular
982,690Mesajlar
33,051Kullanıcılar
TahirGunduzSon üye
Üst Alt