Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Ruhsal Travma

Ruhsal Travma

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Ruhsal Tranma nedir
Bilindiği gibi travma canlı üzerinde cisim ve ruh acısından manâlı ve etkin yaralanma belirtileri bırakan yaşantı olarak tanımlanmaktadır Ruhsal travma kapsamına bedensel ve hissi tacizler (dövülme,gasp olayları,çocukluk cağından beri süregelen sevgisiz etraf, sağlık,eğitim ,barınma ve gıda gereksinmelerinin karşılanamaması gibi), cinsel tacizler, doğal afetler (yer sarsıntısı, su baskını, fırtına , gibi),yangınlar , trafik kazaları, savaşlar ,çatışmalardan etkilenmek girmektedir

Ruhsal bir travmayı izleyerek bir takım kişilerde önce akut stres bozukluğu bazı kişilerde de bunun ardından travma sonrası gerginlik bozukluğu ya da diğer sıradan ile post travma tik stres bozukluğu dediğimiz bir koşul gelişebilmektedir

Akut stres bozukluğu nedir?

Travma oluşumundan sonraki ilk 1 aylık sure içinde gözlenir Kişi aşağıdaki iki belirtinin olduğu travma tik bir yaşantıdan geçmiştir:

A
1) Hakiki bir yaşam kaybı,olum veya olum tehdidi, ağır bir yaralanma ya da kendisinin veya başkasının fizik bütünlüğüne karşın bir tehdit olayını yasamış, tanık olmuştur
2) Birey aşırı dehşet,ümidini yitirme veya dehşete düşme seklinde tepkiler göstermiştir

BKişi bu olayı yasarken veya yasadıktan sonradan dissosiyatif belirtiler dediğimiz aşağıdaki belirtilerden en düşük ucunu yasamıştır

1)Uyuşukluk, dalgınlık,duygusal tepkisizlik,donukluk hiç birsek hissetmiyorum, ne gözyaşı dökmek ne gülmek geliyor içimden yalnızca bir noktaya bakıp,dalıyorum
2)Çevrede olup,bitenlerin farkına varma halinde azalma etrafımdan habersizim,kim geldi,kim gitti,kim ne dedi bilmiyorum
3)Çevreyi olduğundan bambaşka,yabancı,öbür sezgi (derealizasyon) burası benzeri benim odam,yatağım yok,güya boşluktayım,yasadıklarım gerçek değil
4)Kendini olduğundan farklı ,tanıdık olmayan kavrama (depersonalizasyon) “benzeri kendimi dışarıdan izliyorum,ellerim sözde benim ellerim değil,
5) Dissosiyatif hafıza kaybı dediğimiz ,travma öncesi,esnası ya da sonrasına ait olayları hatırlayamama ne olduğunu,ne yaptığımı bilmiyorum,kimlerle konuşmuşum,nerelerden geçmişim bilmiyorum, dahası baktım buradayım hatta simdi neredeyim bilmiyorum
C Travma tik olayın kişinin gözünün önüne baştan gelmesi, ister istemez düşünmesi,rüyalarda görülmesi, kabuslar,illüzyonlar (nesneleri korkutucu bir şekilde travmayla ilgili nesnelere benzetme,kalemleri bıçak gibi idrak seklinde), flashback dediğimiz güya o olayı tekrar ayni şekilde yasıyor gibi kavrama hali,olayı andıran şeylerle karsılaşınca endişe duyma (TVde seyredilen deprem görüntülerinde, çatışma ve savaş sahnelerinde fenalık hissetme,travma tik olayın sene dönümlerinde rahatsızlık hisleri)

D Travma ile ilgili hatıraları akla getiren uyaranlardan kaçınma (onları göz önünde bulundurmak,konuşmak,o duyguları hissetmek,o olayın yarı faaliyetler, yerler ve kişilerden kaçınma)

E Aşırı uyarılmışlık hali (uykuya dalmakta ve sürdürmekte güçlük çekme, sıkıntılı bir şekilde dolaşma, bir noktaya,konuya dikkatini verememe, en ufak bir sesten irkilme,uygun duramama gibi)

Bu belirtiler kişide belirgin bir kaygıya yol açıp,toplum içinde, is yaşantısı, genel uğraşlarında keskin bir bozulmaya yol açmaktadır
alıntı *