Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ramazan ve yapay tatlandırıcılar

Ramazan ve yapay tatlandırıcılar
0
148

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Ramazan vadesince mahsusen oruç tutan bireyler günün ilerleyen saatlerinde aç kalmaya bağlı olarak şekerin eksikliğini hisseder. Zati çocukluk çağındaki ödüllendirici beslenme alışkanlığı ile daima tatlı yenilmesi, kimsede yetişkinlik devrinde tatlı yenildiğinde pişmanlık hissinin oluşmamasına, velev “iyi bir şey yapıyormuş” üzere kişinin tatlı bölgeyken memnunluk duymasına sebebiyet verir.

Halbuki, süratle ve derhal kana karışan, saflaştırılmış ve rafine şeker içeren besinler kan şekerinde ani bir dalgalanmaya neden olurlar. Çok kısa müddette yükselen kan şekeri yaklaşık yarım saat sonra tıpkı süratte düşmeye başlar. Her çıkışın bir inişi vardır. İşin berbat tarafı; tatlı yenildikten bir mühlet sonra artan ve azalmaya başlayan kan şekeri eski seviyesinin de altına düşmektedir. Binaenaleyh kan şekerinde aniden bir pik yaşanması tekrardan tatlı yeme isteği doğurmaktadır. Bu nedenle kimse bir modül tatlı yiyerek “dur” diyememektedir.

Doğal karbonhidrat kaynağı olan (tahıllar, kurubaklagiller, süt, yoğurt, zerzevat ve meyve gibi) besinlerden alınan şeker ile yetinemeye çalışılmalıdır. Her vakit için besinlerin doğalını tercih etmekte yarar vardır. Ancak bu durum “hiç tatlı yenilmemeli” halinde yorumlanmamalı. Elbette şeker illeti (diyabet) üzere bir durum laf konusu değilse ara sıra tatlı yenilebilir. Ama tatlıların tüketim sıklığına ve ölçüsüne dikkat etmek gerekir. Ayrıyeten baklava, lokma, tulumba üzere ağır, şerbetli tatlılar noktasına; güllaç, sütlaç, muhallebi, puding, komposto, hoşaf, kabak tatlısı üzere hafif tatlıları tercih etmek gerekir. İşte bu tatlıların prodüksiyonunda - güç alımını azaltmak ismine - toz tatlandırıcılardan yararlanılabilir.

Diyabetliler başta olmak üzere, şeker tadından vazgeçemeyen, iştahını baskılamakta güçlük çeken, formuna değer veren bireyler ve aileleri için çok uygun bir alternatif olarak yapay tatlandırıcıların şeker konumuna kullanılması daha elverişli görülmektedir. Gerek içeceklerde tablet olarak, gerekse tatlıların imalatı esnasında toz formları ile inançla kullanılabilen bu tatlandırıcıların güç kıymeti yok yahut göz arkası edilecek kadar düşüktür. Kan şekeri üzerinde de olumsuz tesir yaratmamaları nedeniyle saflaştırılmış ve rafine şeker noktasına tercih edilmeleri daha sağlıklı olacaktır. En azından tekrar tekrar tatlı yeme isteği oluşturmamaktadır.

Yapay tatlandırıcılar birinci olarak 1900’lü yılların başında ortaya çıkmış, 1940’lardan beri tüm yerkürede hem şeker hastaları hem de sıhhatine ihtimam gösterenler tarafından ağır olarak kullanılmaktadır. Günümüzde en çokça kullanılan yapay tatlandırıcılardan biri olan aspartam üzerinde 200’ü aşkın ilmî çalışma yapılmış, yüksek dozlarda tasarrufunda dahi zararlı bir tesire sahip olmadığı görülmüştür. Aspartam ve gayrı yapay tatlandırıcıların tasarrufu Yerküre Sıhhat Örgütü tarafından onaylanmıştır. Hasebiyle Ramazan müddetince hazırlanan komposto, hoşaf, güllaç üzere tatlılarda gönül rahatlığı ile bu tatlandırıcılardan faydalanılabilir.

 

Similar threads

Diyetisyenler, danışanlarından kilo verme sürecinde harcadıkları güçten daha düşük güç almaları için gayret harcar. Bu bağlamda diyetteki yağ ve şeker alımını biraz kısıtlar. Danışanlar umumî olarak yağlı yiyeceklerin ve kızartılmış eserlerin tüketimini sonlandırabilir; fakat şekerin eksikliğini...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
Biz diyetisyenler, danışanlarımızdan kilo verme sürecinde harcadıkları kuvvetten daha düşük güç almalarını sağlamaktayız. Bu bağlamda diyetteki yağ ve şeker alımını biraz kısıtlarız. Umumî olarak danışanlar, yağlı yiyeceklerin ve kızartılmış eserlerin tüketimini sınırlandırabilse de; şekerin...
Cevaplar
0
Görüntüleme
190
Vücudumuzun Nitekim Şekere Gereksinimi Var mıdır?: Dimağ, had sistemi ve alyuvarlar sıradan koşullarda güç gereksinimlerini mutlak surette karbonhidratlardan karşılamak durumundadır. Kimi karbonhidratlar besinlerde doğal olarak bulunurlar (meyvelerde fruktoz, sütte laktoz, tahıllarda nişasta...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
Ramazan Sonrası Artan Risk Oruç tutan şahıslar Ramazan ayı sonrasında eski beslenme alışkanlıklarına geri döndüklerinde daha çokça yeme eğiliminde bulunmaktadır. Ramazan vadesince fizikî aktivitenin kısıtlanması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen vakitlerine denk gelmesi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
Ramazan Sonrası Artan Risk Oruç tutan kimseler Ramazan ayı sonrasında eski beslenme alışkanlıklarına geri döndüklerinde daha çokça yeme eğiliminde bulunmaktadır. Ramazan müddetince fizikî aktivitenin kısıtlanması, iftar ve sahur vakitlerinin günün daha az hareket edilen devirlerine denk...
Cevaplar
0
Görüntüleme
146
858,505Konular
982,686Mesajlar
33,049Kullanıcılar
arliekaneSon üye
Üst Alt