Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Potasyum Zengini Tuz, Kalp Krizini Riskini Azaltıyor

Potasyum Zengini Tuz, Kalp Krizini Riskini Azaltıyor
0
161

elektronikci

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
38,347
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
69

Aşırı tuz tüketiminin sıhhatimize olumsuz tesirleri bilim dünyası tarafından pek çok sefer ortaya kondu. Sofralarımızda bulunan sodyum klorür, beslenmemizin sodyum açısından yüksek ve potasyum açısından düşük olmasına yol açıyor. Yeni yapılan bir araştırmaya göreyse bu durumun oluşturduğu riskler, tuz alternatifleri ile giderilebiliyor.

Bilim insanları, daha evvel Çin’de yapılan bir araştırmayı küreselde uyguladı. Yayımlanan yeni araştırmada sodyumun yüksek ve potasyumun düşük olduğu beslenmelerde kan basıncının yükselmesinin potasyum yüklü alternatifler ile aksine döndürülebileceğini gösterdi. Araştırmada toplam 21 memleketler arası klinik çalışmadan 30 bin insanın sıhhat verileri kullanıldı.

Kan basıncı, yaş, kilo ya da farklı bir faktör fark etmeksizin düştü:


47ea32b73d7d8f995e7c3920585a48612b5386d4.jpeg

Avrupa, Batı Pasifik Bölgesi, Amerika ve Güneydoğu Asya bölgelerinden insanları kapsayan araştırmaya nazaran sodyum klorür yerine potasyum açısından daha güçlü bir alternatifi tüketmek, kan basıncının düşürülmesine yardımcı oluyordu. Üstelik bu düşüş, kişinin yaşı, bulunduğu coğrafya, cinsiyeti, kan basıncı geçmişi ve kilosu fark etmeksizin çabucak hemen tıpkı düzeyde görüldü. Kan basıncının düşmesiyle birlikte bilim insanları, kalp krizi, felç ve kardiyovasküler hastalık üzere sıhhat sıkıntılarının risklerinin de düştüğünü tespit etti.

Bilim insanları, yaptıkları araştırmanın birtakım kısıtlamalara da sahip olduğunu belirtti. Bunlardan biri de yüksek kan basıncı olmayan şahıslar hakkında çok az bilginin olmasıydı. Bu, bulguların sonuçlarının tam olarak yanlışsız olmayabileceği manasına gelse de yeniden de Çin’de yapılan araştırmada alınan sonuçlar ile bu sonuçların örtüştüğü bildirildi.

Potasyum yüklü tuzlar birtakım bireyler için ziyanlı olabilir:

Yeni araştırma, potasyum yüklü tuzların sodyum yüklü sofra tuzuna nazaran daha az kalp krizi riski oluşturduğunu ortaya koysa da, potasyum tuzununun bilhassa birtakım şahıslar için tehlikeli olduğu da ortaya konmuştu. Geçtiğimiz yılın mayıs ayında İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Kantarcı, potasyum yüklü tuzlar hakkında şunları söylemişti:

"Marketten aldığımız sofra tuzları sodyum tuzudur. Bununla birlikte eczaneden alınan tuzların birçok potasyum tuzudur. Potasyum tuzları, bilhassa diyaliz, organ nakli hastaları ve ileri böbrek yetmezliği olan bireylerin katiyen kullanmaması gereken tuz tipidir. Zira bunlar kalp hastalığına ve ani kalp durmalarına kadar gidebilen sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle özellikle yüksek tansiyon, diyabet ve böbrek yetmezliği olan şahıslar yemeklerini tuzsuz pişirmeli."

Bununla birlikte araştırmanın gerisindeki bilim insanları, bulguların beslenmede sodyum alımını azaltmak, potasyum alımını artırmak, klinik uygulamalarda ve halk sıhhati siyasetinde tuz alternatiflerinin benimsenmesini henüz destekleyemeyeceği de açıklandı.


 

Similar threads

Kan dolaşımının temel ögeleri olan kan damarları ve kalp sağlığının korunması; damar sertleşmesi, yüksek kan basıncı ve periferal damar hastalıklarının ortaya çıkma riskini azaltmak açısından önemlidir Akıcı bir kan dolaşımına sahip olmak için renkli sebze ve meyveler tüketmek oldukça önemlidir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
131
Sağlıklı bir bireyin günlük tuz tüketimi 5 gr.ın altında olmalıdır. Bu tüketim, dünyada 9-12 gr olarak saptanmıştır. Türkiye’de bu tüketimin 18 gr.a kadar çıktığı saptanmıştır. 5 gr. ,yaklaşık 1 çay kaşığına denk gelmektedir. Tuz sadece bizim kattığımız değil, hazır yiyeceklerde, et suyu...
Cevaplar
0
Görüntüleme
164
Vücudunuz, kan basıncı ve kan hacmini planlamak için sodyuma gereklilik duyar Sodyum, genellikle sofra tuzundan temin edilir fakat süt, pancar ve kerevizde de bulunur sodyum; bitmiş gıdalar, konserve gıdalar ve çeşnilere de üreticiler kadar koruyucu madde ya da gıda takviyesi olarak eklenir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
125
Hipertansiyon nedir? Hipertansiyon, kan basıncının normal kabul edilen değerlerin üzerinde (140/90 mmHg ve üzerinde) olmasıdır. Hipertansiyon, genellikle arteriol denen küçük kan damarlarının daralması sonucu kanın damar duvarına daha fazla basınç yapmasıyla ortaya çıkmaktadır...
Cevaplar
0
Görüntüleme
219
Ortalama bir insanın tükettiği Sodyum ’un hemen hemen tamamı sodyum klorür, yani sofra tuzudur Sodyum, birçok gıdada doğal olarak bulunsa da paketlenmiş gıdalara eklenen tuzlu, birçok insanın ihtiyacı olandan çok daha artı miktarda Sodyum tüketmesine sebep olur Vücudunuz sodyum klorürü...
Cevaplar
0
Görüntüleme
165
858,505Konular
982,705Mesajlar
33,054Kullanıcılar
yazsoyamanSon üye
Üst Alt