Portakallı Kekstra Tarifi İçin Malzemeler
Tart keki için:
- 2 adet yumurta
- 1 çay bardağı şeker
- Yarım çay bardağı süt
- Yarım çay bardağı su
- Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
- 1 portakalın rendelenmiş kabuğu
- Kabartma tozu
- Vanilya
- 1,5-2 su bardağı un
- 2 su bardağı süt
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 1 yemek kaşığı (Dolu dolu) un
- Yarım çay bardağı şeker
- Piştikten sonra yarım yemek kaşığı tereyağı
- 1 su bardağından biraz fazla sıkılmış portakal suyu (Hazır meyve suyu da olur ama biraz yapaylık oluyor)
- Portakal suyunu 2 su bardağına tamamlayacak kadar su
- 2 yemek kaşığı nişasta
- Yarım çay bardağından biraz fazla şeker
- Fırında ya da 1 kaç gün önce kuruttuğunuz portakal dilimleri (Ben fırında kuruttum )
Portakallı Kekstra Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Önce kekimizi hazırlıyoruz. Yumurtaları iyice çırpıp sırayla şeker yağ ve süt ile suyu ilave ediyoruz. Kabartma tozu ve vanilyayı da koyup iyice aynı yöne doğru karıştırıyoruz.
- Portakal kabuklarından sonra ünü da azar azar ilave ediyoruz. Çırpıcı ile üzerine 8 işareti çizecek kadar koyuluk yeterli oluyor. Çok katı olursa kekiniz sert olur.
- Tart kalıbını katı yağ ile güzelce yağlıyoruz, keki kalıba döküp bir kaç kez sertçe yere vuruyoruz ki kabarcıklar patlasın.
- Önceden işittiğimiz 170 derecelik fanlı fırında yaklaşık 18-20 dakika pişiriyoruz (Fırınların süresi ayarı her fırına göre değişir) fırında pişerken kremaya geçiyoruz.
- Kremanın tereyağı hariç tüm malzemelerini tencereye alıp iyice çırptıktan sonra ocağa alıyoruz. Göz göz olana kadar karıştırıp pisince altını kapatıp tereyağını atıp iyice karıştırıyoruz. Ara ara karıştırarak ılımasını sağlıyoruz.
- Bu arada kurdan testini geçen kekimizi de fırından alıyoruz. Katı yağ ile yağladığımız için kalıptan ayrılması kolay olacaktır.
- Soğumaya bırakıyoruz (Kekinizin sert olduğunu düşünürseniz bu aramada biraz süt ile ıslata bilirsiniz).
- Kekimiz ve kremamız ılıyınca kremayı kekin üzerine döküyoruz.
- Jöleyi de tüm malzemelerini koyarak pişene kadar devamlı karıştırıyoruz. Piştikten sonra ben rengi şeffaf olsun diye çok az soğuk su ekledim. Sonra ılımaya bırakıyoruz. Ara ara karıştıralım ki kaymaklanma olmasın.
- Daha sonra jöleyi de ılıyınca kek ve kremanın üzerine döküyoruz. İyice soğuyunca dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun .