Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Oructaki Guzellikler

Oructaki Guzellikler
0
151

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Oructaki Guzellikler,
Oructaki Guzellikler neledir?

Alimler demişlerdir ki: oruc ve aclıkda on guzel haslet vardır:
1 Aclıkta kalp safası, gonlun hakka inkiyadi, goz keskinliği vardir
Tokluk ise aptallık ve tembellik verir, basireti kor eder Dimağda buhari fazlalastirir, bu sebeble kalbde bir agirlik olur Soylenen fikirlere intikal ve intibak edemez, esrari anlayamaz
2 Aclikta rikkati kalb olur Kalb safasi da insani munacatin lezzetini idrak etmeye hazirlar, zikrinin ve sair ibadetlerinin te'sirini gorur
3 Kalbde zull u inkisar olur, simariklik gider Cenabi Hakk da hadisi kudside: Ben, benim rizam icin kalbi munkesir olanlarla beraberim, buyurmustur Luzumsuz ferah ve tugyanin baslangici olan, ayni zamanda buyuk mahrumiyetlerin sebebi olan iftihar ve boburlenme duygusu gider Nefis aclikla kirildigi kadar hic bir seyle kirilmaz
4 Insan aclikda belalari unutmaz, zararlara ve afetlere ducar olanlari unutmaz Tok olan aclari unutur, ac olanlar ise acligin ve belalarin elemlerini bilirler Elemli fakirleri ve zayiflari unutmazlar
5 Aclik butun ma'siyet arzularini kirar, devamli kotulugu emreden nefsin (nefsi emmarenin) uzerine basar
6 Aclik, insana betaet ve hamakat veren fazla uykuyu defeder Cok yiyen ise cok icer, cok icen cok uyur, cok uyuyanin gafleti artar Kimin gafleti artarsa husrana ugrar ve nedameti artar
Bu sebeble mesayihi kiram muridi ere: Cok yemeyiniz, cok icmeyiniz, bu sebeble cok uyursunuz ve husrana ugrarsinizdiye buyurmuslardir
7 Aclikta ibadete devam kolaylasir Toklukta ise ibadet zorlasir, ibadete devam ise daha guclesir
8 Aclikta bedenler ve uzuvlar sihhatli olur, hastaliklar def olur Cunku umumiyetle hastaliklarin sebebi cok yemek, cok icmek, cok uyumak, kan fazlaligidir Hastalik ibadetlere mani olur, kalbi huzursuz eder, ibadet sevkini kirar
9 Gayet sade bir hayat surer, sikintisi olmaz Az yemegi itiyad edinen az mala kanaat eder Bu sebeble RasUlullah sallallalahu aleyhi ve sellem: Iktisada riayet eden fakra ducar olmazyani maisetinde orta yolu tutan fakir olmaz buyurmuslardir
10 Aclikta sadakasini gonul huzuru ile verebilir, yemeginin fazlasini yetimlere, miskinlere dagitir, kiyamette de sadakasi altinda golgelenir

Takva İcin Oruc

Cenabi Hakk Azze ve Celle ayeti kerimede: Orucun farziyyeti sizin ittikaniz icinbuyurmustur Cunku oruc insanin kuvvei sehvaniyyesini kirdigi gibi nefsin heva ve hevesini kirarak butun azalan gunahdan, isyandan ictinab ile zuhd u takvaya sebeb olacagi beyan buyurulmustur Cunku insanlarin dunyevi mesaisi iki seye munhasirdir: Biri tatli tatli yiyip icmek arzusudur Digeri de kuvvei sehvaniyyedir Bu iki arzu da ancak oruc ile men'edilmis oldugu gibi tasfiyei cesed ve bazi emrazi kalbiyyenin tathirine de oruc vesile olur Ve tibben de midenin tashihine vesile oldugu malum, bir hakikattir
Muhammed bin elHaris radiyallahu ahn der ki: Bes zumreye bes seyi sordum, hepsi de ayni cevabi verdiler:
1 Tabiblere devalarin en sifalisini sual ettim: Acliktir ve az yemekdir,dediler
2 Hikmet ehillerine: Allah'a ibadete en fazla yardimci olan nedir?diye sual ettim Acliktir ve az yemektirdediler
3 Zahidlere, Zuhde en fazla kuvvet kazandiran nedir?diye sual ettim Acliktir ve az yemektirdediler
4 Alimlere, Ilim hifzinda en fazla yardimci sey nedir?diye sual ettim, Acliktir ve az yemektirdediler
5 Sultanlara, Her vakit dikkatli bulunmanin caresi ve en guzel, en lezzetli taam nedir?diye sual ettim, Aclıktır ve az yemektirdediler
Alıntıdır