Ekmek Son Yıllarda Düşük Karbonhidratlı Diyetlerin Popülerliğini Kazanmasıyla Sıhhatsiz Besin Konumuna Düştü.
Kepeği Alınmamış Unlarla Yapılan Ekmek Sahiden Sıhhatsiz Mı ?
Neden Ekmek Tüketmeliyiz ?
Ekmek Undan Gelen Vitamin Mineralin Yanında Sağlıklı Karbonhidratları Ve Proteinleri Taşır. Günlük Protein Gereksiniminizin Bir Kısmını Karşılar.
Buğday Unundan Yapılmış Ekmekte B1,B2,B3,Pantotenik Asit,Tokoferol (E Vitamini) Üzere Vitaminler,Lisin,Treonin,Arginin,Aspartik Asit,Alanin,Valin Aminoasitleri Bol Bulunur.
B Öbeği Vitaminler(B1,B2,B3,Pantotenik Asit,Folik Asit,B6,Biotin),Kalsiyum,Demir,Çinko Üzere Mineraller(Kalsiyum,Sodyum,Potasyum,Demir,Fosfor,Magnezyum),E Vitamini Üzere Vitaminler Ve Aminoasitlerin(Treonin,Metionin Ve Münhasıran Lisin Gibi) Birçok Buğdayın Kabuk Kısmında,İç Kısmına Nazaran Daha Çokça Orantıda Bulunur.Bu Ögelerin Bir Kısmı Buğdaydan Un Imalatı İçin Öğütülürken Kepek Kısımla Birlikte Uzaklaştırılır Ve Ekmeğin Besin Bedeli Düşer.
Ekmek Umum Olarak Karbonhidratça Zengindir .Bunun Yanında Protein,Mineral,Vitamin Ve Su Da İçerir.
Bilmekte Yarar Var
– B1 Vitamini Hudut Sistemine Yardımcıdır.Depresyon,Hafıza Dertleri,Dikkat Eksikliği Ve Sonlu Ruh Haline Ondur.
– B2 Vitamini Al Kan Hücreleri Ve Antioksidan Üretimine Yardımcıdır.Eksikliği
il,Dudak,Deri İltihapları Ve Yaralarına Sebep Olur.
– B3 Vitamini Vücutta Protein,Yağ,Karbonhidratların Tasarrufunu Kolaylaştırır. Eksikliğinde Pellegra Görülebilir.
– Pantotenik Asit Vücutta Karbonhidrat Yıkımına Yardımcıdır.Eksikliğinde Gerilim,Depresyon,Halsizlik,Baş Ağrıları Görülür.
– B6 Vitamini Hudut Sistemini Düzenler Ve Kan Hücresi Oluşumuna Yardımcı Olur.Eksikliğinde Cilt Sorunları Görülebilir.
– Bitoin Saç Ve Cilt Sıhhati İçin Çok Pahalıdır.Saç Dökülmesi,Kepek Oluşumu,Tırnak Kırılmalarını Önler.
– Folik Asit Vücutta Güç Oluşumu Ve Alyuvar Üretiminde Vazifelidir.Eksikliğinde Dimağ Hasarları,Zihin Meseleleri,Doğum Anomalileri Görülebilir.
– E Vitamini Antioksidan Tesiriyle Vücudu Kalp Marazları Ve Kanserden Korur.Kan Dolaşımını Güçlendirir.
Ekmek Seçeneklerinden Örnekler
Kepek Ekmeği
Kepekle Bir arada Vitamin Ve Minerallerin Birçok Uzaklaşmıştır.Buğdayın Kabuğundaki Fitik Asit;Kalsiyum,Demir Ve Magnezyumu Bağlayarak Bunların Da Uzaklaştırılmasına Sebep Olur.Kepekli Ekmek Prodüksiyonunda Maya Kullanılması Fitik Asidin Bağlayıcılığını Düşürür.
Çavdar Ekmeği
Kepeği Ayrılmadığından B Vitaminleri Ve Mineralce Zengindir.Kepek Nispeti Ziyadedir.Kepeğin İçindeki Fitik Asit Ölçüsü Da Sıradana Orantıyla Daha Ziyade Olduğu İçin Kalsiyum,Demir Ve Çinkonun Tasarrufu Kısıtlanmış Olur.
Yulaf Ekmeği
Yulaf Kepeğinin Kan Kolesterolünü Düşürücü Tesiri Olduğu Gözlenmiştir.
Soya Ekmeği
Hamurda Soya Sütü Tozu,Soya Unu,Soya Lifleri Ve Soya Proteinleri De Vardır.Daha Hacimli,Yumuşak Ve Koyu Kabuklu Bir Ekmektir.
Glutensiz Ekmek
Protein Ölçüsü Olağan Ekmeklerden Düşüktür. Pirinç Unu Kullanılan Glutensiz Ekmekler, Buğday Ekmeklerine Nazaran Daha Serttir Ve Daha Çabuk Bozulur.
Karabuğdaylı Ekmek
İçerisindeki Karabuğday Kolesterolü Düzenler.Normal Ekmeklere Nazaran Protein Nispeti Daha Ziyadedir.
Çok Tahıllı Ekmek
Besin Kıymetleri Çok Yüksek Olan Bu Çeşit Ekmeklerin Sindirimi Kolaydır Ve Kas Gelişimine Yardımcı Olurlar.
Ekmek Tüketimi Sıhhatsiz Olabilir Mi?
Beyaz Ekmek Kepeğinden Arındırılmış Un İle Yapılır. Beyaz Ekmek Lifsiz Ve Kana Süratli Karışan Lifsiz Sade Karbonhidratları İçerir. Bu Sizi Diyabet Ve Kalp Hastalıklarına İtebilir.
Kabartmak Ve Imgenin Büyük Olması İçin Kabartma Tozu Eklenebilir. Kabartma Tozları Değişik Kimyasal Bileşikler İçerir. Ve Sıhhati Olumsuz Etkileyebilir.
Kepekli Ekmeği Uzun Mühlet Tüketmek Eksikliğe Ve Eksiklik Kaynaklı Kimi Marazlara Neden Olabilir. Bu Eksikliğin Görülmemesi İçin Ekmek Hamuruna Uzaklaştırılan Hususlar Dışarıdan Ek Edilmeli Yani Ekmek Zenginleştirilmelidir.
Ekmeklerin İçin Karbonhidrat,Protein,Yağlar Olarak Makro Besin Ögeleri; Çok güçlü bir formda vitaminler (B1,B2,B3,B6,B9),Mineraller(Demir,Çinko,Magnezyum,Sodyum) De Mikro Besin Ögeleri Olarak Bulunur. Ekmekte Posa/Diyet Lifi De Vardır. Sağlıklıdır.Ekmeğe Lif,Tam Tahıl,Tohum,Çekirdekler Ve Omega-3 Yağ Asitlerinin Eklenmesi Ekmeği Zenginleştirir Ve Besleyiciliğini Arttırır. Lifli ekmek tüketin.
Kepeği Alınmamış Unlarla Yapılan Ekmek Sahiden Sıhhatsiz Mı ?
Neden Ekmek Tüketmeliyiz ?
Ekmek Undan Gelen Vitamin Mineralin Yanında Sağlıklı Karbonhidratları Ve Proteinleri Taşır. Günlük Protein Gereksiniminizin Bir Kısmını Karşılar.
Buğday Unundan Yapılmış Ekmekte B1,B2,B3,Pantotenik Asit,Tokoferol (E Vitamini) Üzere Vitaminler,Lisin,Treonin,Arginin,Aspartik Asit,Alanin,Valin Aminoasitleri Bol Bulunur.
B Öbeği Vitaminler(B1,B2,B3,Pantotenik Asit,Folik Asit,B6,Biotin),Kalsiyum,Demir,Çinko Üzere Mineraller(Kalsiyum,Sodyum,Potasyum,Demir,Fosfor,Magnezyum),E Vitamini Üzere Vitaminler Ve Aminoasitlerin(Treonin,Metionin Ve Münhasıran Lisin Gibi) Birçok Buğdayın Kabuk Kısmında,İç Kısmına Nazaran Daha Çokça Orantıda Bulunur.Bu Ögelerin Bir Kısmı Buğdaydan Un Imalatı İçin Öğütülürken Kepek Kısımla Birlikte Uzaklaştırılır Ve Ekmeğin Besin Bedeli Düşer.
Ekmek Umum Olarak Karbonhidratça Zengindir .Bunun Yanında Protein,Mineral,Vitamin Ve Su Da İçerir.
Bilmekte Yarar Var
– B1 Vitamini Hudut Sistemine Yardımcıdır.Depresyon,Hafıza Dertleri,Dikkat Eksikliği Ve Sonlu Ruh Haline Ondur.
– B2 Vitamini Al Kan Hücreleri Ve Antioksidan Üretimine Yardımcıdır.Eksikliği
– B3 Vitamini Vücutta Protein,Yağ,Karbonhidratların Tasarrufunu Kolaylaştırır. Eksikliğinde Pellegra Görülebilir.
– Pantotenik Asit Vücutta Karbonhidrat Yıkımına Yardımcıdır.Eksikliğinde Gerilim,Depresyon,Halsizlik,Baş Ağrıları Görülür.
– B6 Vitamini Hudut Sistemini Düzenler Ve Kan Hücresi Oluşumuna Yardımcı Olur.Eksikliğinde Cilt Sorunları Görülebilir.
– Bitoin Saç Ve Cilt Sıhhati İçin Çok Pahalıdır.Saç Dökülmesi,Kepek Oluşumu,Tırnak Kırılmalarını Önler.
– Folik Asit Vücutta Güç Oluşumu Ve Alyuvar Üretiminde Vazifelidir.Eksikliğinde Dimağ Hasarları,Zihin Meseleleri,Doğum Anomalileri Görülebilir.
– E Vitamini Antioksidan Tesiriyle Vücudu Kalp Marazları Ve Kanserden Korur.Kan Dolaşımını Güçlendirir.
Ekmek Seçeneklerinden Örnekler
Kepek Ekmeği
Kepekle Bir arada Vitamin Ve Minerallerin Birçok Uzaklaşmıştır.Buğdayın Kabuğundaki Fitik Asit;Kalsiyum,Demir Ve Magnezyumu Bağlayarak Bunların Da Uzaklaştırılmasına Sebep Olur.Kepekli Ekmek Prodüksiyonunda Maya Kullanılması Fitik Asidin Bağlayıcılığını Düşürür.
Çavdar Ekmeği
Kepeği Ayrılmadığından B Vitaminleri Ve Mineralce Zengindir.Kepek Nispeti Ziyadedir.Kepeğin İçindeki Fitik Asit Ölçüsü Da Sıradana Orantıyla Daha Ziyade Olduğu İçin Kalsiyum,Demir Ve Çinkonun Tasarrufu Kısıtlanmış Olur.
Yulaf Ekmeği
Yulaf Kepeğinin Kan Kolesterolünü Düşürücü Tesiri Olduğu Gözlenmiştir.
Soya Ekmeği
Hamurda Soya Sütü Tozu,Soya Unu,Soya Lifleri Ve Soya Proteinleri De Vardır.Daha Hacimli,Yumuşak Ve Koyu Kabuklu Bir Ekmektir.
Glutensiz Ekmek
Protein Ölçüsü Olağan Ekmeklerden Düşüktür. Pirinç Unu Kullanılan Glutensiz Ekmekler, Buğday Ekmeklerine Nazaran Daha Serttir Ve Daha Çabuk Bozulur.
Karabuğdaylı Ekmek
İçerisindeki Karabuğday Kolesterolü Düzenler.Normal Ekmeklere Nazaran Protein Nispeti Daha Ziyadedir.
Çok Tahıllı Ekmek
Besin Kıymetleri Çok Yüksek Olan Bu Çeşit Ekmeklerin Sindirimi Kolaydır Ve Kas Gelişimine Yardımcı Olurlar.
Ekmek Tüketimi Sıhhatsiz Olabilir Mi?
Beyaz Ekmek Kepeğinden Arındırılmış Un İle Yapılır. Beyaz Ekmek Lifsiz Ve Kana Süratli Karışan Lifsiz Sade Karbonhidratları İçerir. Bu Sizi Diyabet Ve Kalp Hastalıklarına İtebilir.
Kabartmak Ve Imgenin Büyük Olması İçin Kabartma Tozu Eklenebilir. Kabartma Tozları Değişik Kimyasal Bileşikler İçerir. Ve Sıhhati Olumsuz Etkileyebilir.
Kepekli Ekmeği Uzun Mühlet Tüketmek Eksikliğe Ve Eksiklik Kaynaklı Kimi Marazlara Neden Olabilir. Bu Eksikliğin Görülmemesi İçin Ekmek Hamuruna Uzaklaştırılan Hususlar Dışarıdan Ek Edilmeli Yani Ekmek Zenginleştirilmelidir.
Ekmeklerin İçin Karbonhidrat,Protein,Yağlar Olarak Makro Besin Ögeleri; Çok güçlü bir formda vitaminler (B1,B2,B3,B6,B9),Mineraller(Demir,Çinko,Magnezyum,Sodyum) De Mikro Besin Ögeleri Olarak Bulunur. Ekmekte Posa/Diyet Lifi De Vardır. Sağlıklıdır.Ekmeğe Lif,Tam Tahıl,Tohum,Çekirdekler Ve Omega-3 Yağ Asitlerinin Eklenmesi Ekmeği Zenginleştirir Ve Besleyiciliğini Arttırır. Lifli ekmek tüketin.