Kronik yorgunluk sendromu (KYS) tüm vücudu ve münhasıran dimağı etkileyen karmaşık bir hastalıktır.Kronik yorgunluk; dinlenmekle geçmeyen ve aşağıda mahal alan bulguların en az dördünü altı aylık bir vadede hissetmek olarakta tanımlanır.
Yakın hafızanın bozulması
Kas güçsüzlüğü,
Eklemlerde ağrı ve hassasiyet
Başağrısı
Kalitesiz uyku
Lenf bezlerinde hassaslık
Yorgunluk, besbelli güç kaybına yol açar. Günlük hayat aktivitesini kısıtlar. Mesken, iş ve içtimaî münasebetler önemli olarak bozulur. En sık, 30-45 yaşlarındaki bayanlarda görülür. Gençlerde ve erkeklerde daha az görülmektedir.
Kronik yorgunluk sendromu neden olur?
Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Lakin ruhsal gerilimlerin faal olduğuna dair datalar hala yenidir. Vücut direnç düşüklüğü, hazırlayıcı bir etkendir.Yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal sorunlar (Hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser üzere önemli sıhhat dertlerinde, yorgunluk bazen birinci işarettir.
Kronik Yorgunluk Sendromunun Doğal Tedavisi!!!!
Demir içeren azıklar tüketin
Yorgunluğun temel nedeni, demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Hatunlarda daha sık gözlenen kansızlığı önlemek için; haftanın belli günlerinde demir içeriği yüksek olan yumurta tüketmeniz gerekir. Haftada 2-3 kere al et tüketmeniz ve yanında kesinlikle demirin vücut tarafından tasarrufunu artıran C vitamini içeren besinlerle de (Sebze-meyve) bunu destekleyebilirsiniz. Başkaca, çok koyu çay ve kahve tüketimi, demir emilimini azalttığından, yemekten derhal sonra tüketmeniz önerilmez. Kuru meyvelerin demir içeriği yüksek olduğu için, ara öğünlerde kan şekerinizi dengelemesi açısından tüketmenizde yarar var.
B vitaminine dikkat !!
Kuvvet metabolizmasındaki ehemmiyetinden ötürü B Vitamini seviyelerindeki eksiklikler yorgunluğa neden olabilir. Gerilim, aktivite ve güç tüketiminin arttığı vakitlerde B Vitaminlerine gereksinim de artar.
B1 Vitamini: Vücuda alınan karbonhidratlardan kuvvet oluşturmada hizmetlidir. Kas, had ve dolaşım sistemi için gereklidir. Zayıf alınması halinde iştahsızlık, hafıza zayıflığı, huzursuzluk ve dikkat azalması görülmektedir. Ekmek, pirinç, makarna ve zenginleştirilmiş tahıl taneleri yahut tahıl eserlerinde bol ölçüde bulunmaktadır.
B2 vitamin: B1 den farklı olarak, karbonhidratın yanı sıra protein ve yağlardan da kuvvet üretiminde gereklidir. Hücrede güç üretimini arttırdığı için migren tipi baş ağrılarının önlenmesinde tesirli olabilmektedir. En yeterli kaynakları süt ve süt eserleridir. Az da olsa tahıl eserleri, yumurta, sakatatlar ile yeşil yapraklı sebzelerde de bulunmaktadır.
NİASİN: B3 vitamini olarak da bilinen niasin et, hamur mayası ve süt eserlerinde bulunmaktadır. Sindirim sisteminin tertipli çalışmasında çok tesirlidir. Kan şekerini dengeleyici ve kolesterolü düşürücü tesiri vardır.
B5 (Pantotenik asit); Böbrek üstü bezine tesir ederek kortizon üzere steroid hormonların prodüksiyonunu sağlar. Bu hormonların yaşlanma ve cilt kırışıklıkları üzerinde olumlu tesirleri vardır. Sakatatlarda, yumurta, buğday, mantar, kuru baklagiller, fasulye, domates, kereviz, ceviz, avokado üzere zerzevat ve meyvelerde de bulunmaktadır.
B6 (pridoksin) Vitamini: Hormonlar, al kan hücreleri ve had hücreleri oluşumunda rol oynarlar. Serotonin imalatında tesirlidir. Serotonin iştah, ağrıya karşı hassaslık ruh hali ve uyku nizamı üzerinde tesirlidir. Kolesterolbirikimini engelleyerek kalbi korumaktadır. Muz, avokado, tavuk eti, patates, ıspanak, bezelye, bira mayası, havuç, yumurta, balık ve hububatlar yeterli kaynaklarıdır.
B12 Vitamini: B12 vitaminin zayıflığın de unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma üzere rahatsızlıklar görülmektedir. Folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp marazlarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır . Had sistemini güçlendirir, al kan hücrelerini üretirler.
B öbeği vitaminleri; tahıllar, yağsiz et, bobrek, yurek, dimağ, karaciger, mekan fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda mevcuttur.
Kas yorgunluğunuzun sebebi Magnezyum eksikliği olabilir!
Kronik yorgunluk sendromu olan bireylerde yorgunluğa neden olabileceği düşünülen çeşitli mineral ve vitaminlerin takviyesinin yapıldığı birçok çalışma bulunmaktadır. KYS hastalarında magnezyum seviyelerine bakıldığında bu şahısların eritrosit içindeki magnezyum seviyelerinin az olduğu görülmüştür. Eritrosit içindeki magnezyum azlığı eritrosit fonksiyonlarının azalmasına (oksijen taşınması) ve dolaylı olarakta kas güçsüzlüğüne neden olmaktadır. Magnezyum gayrikâfi olduğunda ortamda kâfi oksijen bulunduğu halde hücreler oksijensiz (anaerobik) kuvvet üretimine sarfiyatlar ve bunun sonucunda oluşan laktik asit kas yorgunluğu ve kas fonksiyonu düşüşüne neden olur. Fizikî aktivitenin azalması nedeniyle kas dokusunda depolanan magnezyum ölçüleri artmadığından
KYS’li kimseler sıradan aktivitelerinde bile çabuk yorulurlar ve kas güçsüzlüğü tüm vücuda yayılır. Magnezyum eksikliği başkaca baş ağrısı, atralji, hafıza ve konsantrasyon bozukluklarına neden olarak kronik yorgunluk sendromunun semptomlarına katılabilir. Magnezyum içeren besinler ;fındık, badem, kabak çekirdeği, ceviz, taraf fıstığı, çam fıstığı, tam buğday ekmeği, yulaf kepeği, buğday kepeği, çavdar unu, mısır unu, sığır eti, ton balığı, kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm, avokado, kivi, muz, soya sütü, soya peyniri, ıspanak, fasulye, brokoli, bezelye, enginar, börülce ve şalgamdır.
Yakın hafızanın bozulması
Kas güçsüzlüğü,
Eklemlerde ağrı ve hassasiyet
Başağrısı
Kalitesiz uyku
Lenf bezlerinde hassaslık
Yorgunluk, besbelli güç kaybına yol açar. Günlük hayat aktivitesini kısıtlar. Mesken, iş ve içtimaî münasebetler önemli olarak bozulur. En sık, 30-45 yaşlarındaki bayanlarda görülür. Gençlerde ve erkeklerde daha az görülmektedir.
Kronik yorgunluk sendromu neden olur?
Nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Lakin ruhsal gerilimlerin faal olduğuna dair datalar hala yenidir. Vücut direnç düşüklüğü, hazırlayıcı bir etkendir.Yorgunluğun pek çok sebebi olabilir. Kansızlık, enfeksiyonlar, karaciğer, kalp ve böbrek yetmezlikleri, vitamin ve mineral eksiklikleri, metabolik bozukluklar (hipoglisemi), hormonal sorunlar (Hipotiroidi, böbrek üstü bezi yetmezliği), kanser üzere önemli sıhhat dertlerinde, yorgunluk bazen birinci işarettir.
Kronik Yorgunluk Sendromunun Doğal Tedavisi!!!!
Demir içeren azıklar tüketin
Yorgunluğun temel nedeni, demir eksikliğine bağlı kansızlıktır. Hatunlarda daha sık gözlenen kansızlığı önlemek için; haftanın belli günlerinde demir içeriği yüksek olan yumurta tüketmeniz gerekir. Haftada 2-3 kere al et tüketmeniz ve yanında kesinlikle demirin vücut tarafından tasarrufunu artıran C vitamini içeren besinlerle de (Sebze-meyve) bunu destekleyebilirsiniz. Başkaca, çok koyu çay ve kahve tüketimi, demir emilimini azalttığından, yemekten derhal sonra tüketmeniz önerilmez. Kuru meyvelerin demir içeriği yüksek olduğu için, ara öğünlerde kan şekerinizi dengelemesi açısından tüketmenizde yarar var.
B vitaminine dikkat !!
Kuvvet metabolizmasındaki ehemmiyetinden ötürü B Vitamini seviyelerindeki eksiklikler yorgunluğa neden olabilir. Gerilim, aktivite ve güç tüketiminin arttığı vakitlerde B Vitaminlerine gereksinim de artar.
B1 Vitamini: Vücuda alınan karbonhidratlardan kuvvet oluşturmada hizmetlidir. Kas, had ve dolaşım sistemi için gereklidir. Zayıf alınması halinde iştahsızlık, hafıza zayıflığı, huzursuzluk ve dikkat azalması görülmektedir. Ekmek, pirinç, makarna ve zenginleştirilmiş tahıl taneleri yahut tahıl eserlerinde bol ölçüde bulunmaktadır.
B2 vitamin: B1 den farklı olarak, karbonhidratın yanı sıra protein ve yağlardan da kuvvet üretiminde gereklidir. Hücrede güç üretimini arttırdığı için migren tipi baş ağrılarının önlenmesinde tesirli olabilmektedir. En yeterli kaynakları süt ve süt eserleridir. Az da olsa tahıl eserleri, yumurta, sakatatlar ile yeşil yapraklı sebzelerde de bulunmaktadır.
NİASİN: B3 vitamini olarak da bilinen niasin et, hamur mayası ve süt eserlerinde bulunmaktadır. Sindirim sisteminin tertipli çalışmasında çok tesirlidir. Kan şekerini dengeleyici ve kolesterolü düşürücü tesiri vardır.
B5 (Pantotenik asit); Böbrek üstü bezine tesir ederek kortizon üzere steroid hormonların prodüksiyonunu sağlar. Bu hormonların yaşlanma ve cilt kırışıklıkları üzerinde olumlu tesirleri vardır. Sakatatlarda, yumurta, buğday, mantar, kuru baklagiller, fasulye, domates, kereviz, ceviz, avokado üzere zerzevat ve meyvelerde de bulunmaktadır.
B6 (pridoksin) Vitamini: Hormonlar, al kan hücreleri ve had hücreleri oluşumunda rol oynarlar. Serotonin imalatında tesirlidir. Serotonin iştah, ağrıya karşı hassaslık ruh hali ve uyku nizamı üzerinde tesirlidir. Kolesterolbirikimini engelleyerek kalbi korumaktadır. Muz, avokado, tavuk eti, patates, ıspanak, bezelye, bira mayası, havuç, yumurta, balık ve hububatlar yeterli kaynaklarıdır.
B12 Vitamini: B12 vitaminin zayıflığın de unutkanlık, sabahları yataktan yorgun kalkma üzere rahatsızlıklar görülmektedir. Folik asit ve B6 vitamini ile birlikte kalp marazlarını ve damar tıkanıklığını önleyici rol oynamaktadır . Had sistemini güçlendirir, al kan hücrelerini üretirler.
B öbeği vitaminleri; tahıllar, yağsiz et, bobrek, yurek, dimağ, karaciger, mekan fıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda mevcuttur.
Kas yorgunluğunuzun sebebi Magnezyum eksikliği olabilir!
Kronik yorgunluk sendromu olan bireylerde yorgunluğa neden olabileceği düşünülen çeşitli mineral ve vitaminlerin takviyesinin yapıldığı birçok çalışma bulunmaktadır. KYS hastalarında magnezyum seviyelerine bakıldığında bu şahısların eritrosit içindeki magnezyum seviyelerinin az olduğu görülmüştür. Eritrosit içindeki magnezyum azlığı eritrosit fonksiyonlarının azalmasına (oksijen taşınması) ve dolaylı olarakta kas güçsüzlüğüne neden olmaktadır. Magnezyum gayrikâfi olduğunda ortamda kâfi oksijen bulunduğu halde hücreler oksijensiz (anaerobik) kuvvet üretimine sarfiyatlar ve bunun sonucunda oluşan laktik asit kas yorgunluğu ve kas fonksiyonu düşüşüne neden olur. Fizikî aktivitenin azalması nedeniyle kas dokusunda depolanan magnezyum ölçüleri artmadığından
KYS’li kimseler sıradan aktivitelerinde bile çabuk yorulurlar ve kas güçsüzlüğü tüm vücuda yayılır. Magnezyum eksikliği başkaca baş ağrısı, atralji, hafıza ve konsantrasyon bozukluklarına neden olarak kronik yorgunluk sendromunun semptomlarına katılabilir. Magnezyum içeren besinler ;fındık, badem, kabak çekirdeği, ceviz, taraf fıstığı, çam fıstığı, tam buğday ekmeği, yulaf kepeği, buğday kepeği, çavdar unu, mısır unu, sığır eti, ton balığı, kuru erik, kuru kayısı, kuru üzüm, avokado, kivi, muz, soya sütü, soya peyniri, ıspanak, fasulye, brokoli, bezelye, enginar, börülce ve şalgamdır.