Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Ne Yaptın Ki Ne Bekliyorsun!

Ne Yaptın Ki Ne Bekliyorsun!

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
14
Adamın biri yanında oğlu ile birlikte Hz Ömer'e (ra) gelerek, Bu benim oğlumdur; bana karşı geliyordiye şikâyette bulundu Bunun üzerine Hz Ömer (ra) adamın oğluna, Allah'tan korkmuyormusun, niçin anne babana karşı geliyorsun? Anne babanın evlâdı üzerinde şu kadar hakkı var diye genci uyardı O zaman, genç çocuk,

“Ey müminlerin emîri, çocuğun baba üzerinde hakkı yok mudur?diye sordu Hz Ömer de (ra),

“Evet vardır Çocuğa iyi bir anne seçmesi, doğunca güzel bir isim koyması, ona Kur'ânı Kerim'i farz ibadetlerini öğretmesi, evlenecek yaşa gelince evlendirmesi, çocuğun babası üzerindeki haklarındandırbuyurdu O zaman çocuk,

“Vallahi, babam, müslüman kadınları bırakıp 400 dirheme satın aldığı bir câriye ile evlendi Bana güzel bir isim vermedi İsmimi böcek manasına gelen Cu'la koydu Bana Kur'ânı Kerîm'den ve ibadetlerden hiçbir şey öğretmedidedi Bu sözler üzerine Hz Ömer (ra), çocuğun babasına dönerek,

Oğlum bana itaat etmiyor, diyorsun Halbu ki o sana karşı gelmeden önce sen onun haklarını çiğnemişsin; şimdi kalk ve oğluna karşı vazifeni yapdiye adamı azarladı

Adamın biri Abdullah b Mübârek'e (rah) gelerek, çocuğundan şikâyet etti Abdullah b Mübarek,

Çocuğuna hiç beddua ettin mi?diye sordu Adam,

Evet, ettimdeyince, Abdullah b Mübarek

Çocuğun ahlâkını sen bozmuşsundedi 1

Ebü'lEsved edDüelî (ra) oğullarına hitaben,

Ben sizin küçüklüğünüzde, büyüklüğünüzde ve hatta siz doğmadan size iyilik ettimdedi Onlar da,

Öbürlerini anladık, ama biz doğmadan bize nasıl iyilik ettin ki?dediler Cevap şu oldu:

Ben size soyu temiz, asalet ve edebi yerinde bir anne seçtim; kimsenin ona bir şey söylemeye dili varamaz2

Birinin, babasını dövdüğü görüldü Çocuğa, “Niçin babanı dövüyorsun, onu bırakdediler Bunu üzerine babası, Ona dokunmayın, beni dövsün Çünkü ben babamı aynen bu yerde dövmüştüm Ben nasıl babamı burada dövdüysem şimdi de aynı yerde oğlum beni dövüyordedi

İnsan anne babasına, büyüklerine ve üstatlarına karşı yaptığı kusurlarına samimi bir tövbe edip helâllik almazsa, cezasını dünyada benzer bir kusur ile çeker Bunun bir de âhireti vardır Bir işte hüküm sahibi yüce Allah olursa, kimse haksız iken haklı duruma geçemez Şimdiden bunu düşünmeli ve bütün kusurlarımıza tövbe etmeliyiz

1 Gazàlî, İhyâ, 21037

2 Mâverdî, Edebü'dDünyâ vedDîn, s 236

858,505Konular
982,762Mesajlar
33,063Kullanıcılar
netflixdunySon üye
Üst Alt