Mide yanması mide yanması, mide ağrısı, mide ekşimesi, mide ekşimesine ne iyi kazanç, mide ekşimesi neden olur, mide ekşimesi nedenleri, mide ekşimesi tedavisi, mide ekşimesi yanması MİDE YANMASI (EKŞİMESİ) Mide yanması 20 ile 50 yaş arasında çoğu insanda görülen fazla yaygın bir hastalık Midede yanma duygusal yemekten önce, yemek yemek sırasında veya yemekten 23 saat sonra hissediliyor Besinler, sindirim işlevinin bir gereği olarak midede ilk değişikliklere uğrayarak bağırsaklara gönderilmek için hazırlanıyor Mide bu işlevi yerine getirirken iç yüzeyini kaplayan zarın altındaki salgı hücrelerini, besinlerin zorunlu değişimini temin etmek üzere uyarıyor Bu sırada oluşan bir dengesizlik, fazla asit ortamına ve midenin kendini koruyamamasına yol açarak yanma hissine niçin oluyor Büyüklerimiz midede yanma hissi duydukları süre hemen bir lokma ekmek içi çiğnermiş Ekmek içinin yok fakat ağıza birşey atmanın içten bir usul olduğunu gösteren günümüz doktorları da eksik lakin sık yemeyi öneriyorlar Öğünleri küçülterek çoğu kez yemenin şikayetleri azaltacağını söylüyorlar ÖNERİLER Yemeğe daha artı süre ayırın Ayaküstü yok, sofrada oturarak yiyin Telaş yemek mide işlevine zarar veriyor Kendinize daha pozitif süre ayırıp yemek yemek yemeyi bir mecburiyet yok de bir keyif anına dönüştürün Ağzınıza minik lokmalar almak midenin sindirim için gerekli salgıları daha basit üretmesine tezgâhtar olur Lokmaları uzun uzun çiğneyin Bu, midenizde şişlik ve siklet hissetmemenizi sağlar Sofradan tıkabasa doymadan kalkın Mide abes bir torba olduğu için yemek yerken çiğnediğimiz besinler buraya ulaştıkça mide kesintisiz genişler Eğer kemerinizi çok sıkmışsanız yanma hissi duymanız çok doğal İçi dolu bir plastik torbayı düşünün Tam ortasından bir ipi kemer gibi sımsıkı bağlayın Torba sağa veya sola çekecek veya aşağıya doğru sarkacaktır Mide de tıpkı böyle böylece ölçülü miktarda yemek yemek yiyin Akşam öğününden hemen sonra damak zevki kaçamakları yapmayın Somurtkan takdirde mide gece her tarafında çalışıp yorulur Akşam yemeği ile uyku arası en az üç saat olmalı Yani yemek yedikten en düşük 3 saat sonradan yatın Gece yatarken sağ yanlamasına dönerek yatmayın Besinin mideye girişi sağ taraftan gerçekleştiği için yedikleriniz yeterince hazmedilemeyip mide borusunda yanma şehvetli oluşabilir Yemek yedikten daha sonra yere eğilmeniz gerekiyorsa dizlerinizi bükerek eğilin Huysuz takdirde mide işlevini gerektiği gibi yapamaz Yiyecek ve içeceklerin çok sıcak veya soğuk olması mide sıvısına zarar verebilir böylece gıda ve içeceklerin ılık olmasına özen gösterin Sigaradan uzaktan durun Yemekten sonradan uzanmayın Unutmayın, mide sıvısı yatay pozisyonu sevmez ve yanma hissi mide borusu yoluyla ağzınıza değin gelebilir BUNLARDAN UZAK DURUN Hazmı kolay olmayan kızartmaları ve yağlı yiyecekleri sofranızdan uzaklaştırın Ağır yağlı, pozitif kremalı veya soslu besinleri yemeyin Çikolata, içerdiği yüksek dozdaki yağ ve kafein sebebiyle alıngan mideye zarar vererek yanma hissine yol açıyor Sütlü çikolata, daha eksik yağ taşıyan bitter çikolataya oranla daha güvenli olmayan olduğundan çikolata sevenler başlıca sütsüz olanını tercih etmeli Kafeinli içecekler mide için fazla zararlı Kahve, dere ve kola gibi içecekler alıngan mideyi yorar Eğer mide yanmasından şikayet ediyorsanız ve kahve içmeden duramıyorsanız kafeinsiz kahveyi tercih edin Gazozlu içecekler ve asitli meyve sularını dikkatli için Domates veya portakal suyu asitli olduğu için mide yanmasını şiddetlendirebilir böylece sulandırarak ve balla tatlandırarak için Et suyu ile hazır çorbalardan uzaktan durun Diğer çorbaları ise fazla sıcak içmeyin Ilımasını bekleyin Alkol midedeki yanma hissini artırır Hele mide boşken içki şüphesiz almayın Ham soğan ve çiğ meyve de mide asidini artıran etkenlerdendir Şeker yemeyi seviyorsanız naneli olanları seçmeyin Mide ağrılarınıza son verecek dinç ve arkadaş besinlerle yemek yemek yemenin keyfini çıkartabilirsiniz SEBZELERİN MİDE YANMASINA ETKİLERİ Karnabahar : Haşlanmış karnabahar, mideyi asit saldırılarından koruyarak tüm sorunları giderebilir İçeriğinde bulunan gefarnato maddesi ülser ilacının hammadesi olarak kullanılıyor Lahana : Lahanayı ham olarak yemeyi seçim edin İnce şeritler halinde doğrayıp salata yapın Meyve presinde lahananın suyunu sıkıp aynı miktarda elma suyu ile karıştırın ve için Lahana, ülser ve gastrit ilacı olarak biliniyor Dörtte bir lahanayı yıkayıp kalın şeritler halinde doğrayın 1 kerevizi soyup doğrayın 1 havucu temizleyip dilimleyin Lahana, kereviz ve havucu katı meyve presinde sıkıp sabah akşam suyunu için Patates : Ham patates suyu mide yanmasının doğal ilacıdır Patatesi soyup katı meyve presinde suyunu sıkın Su, havuç suyu ya da kereviz suyu ile karıştırıp için Elma sirkesi : Salatalarda ya da mezelerde elma sirkesi kullanın Maden suyu : Mide asidinin büyük bir bölümünü etkisiz ülkü getiriyor Ispanak : Ispanağı buharda pişirin veya haşlayarak tüketin Taze yapraklarını salata olarak yiyin Zeytinyağı : Ham olarak kullanıldığında besinlerin midede kalma süresini azaltıyor ve yağların sindirimi için safra salgısını artırıyor Baklagil : Fasulye, bezelye ve mercimekte yer alan bioflavionid maddesi, midenin koruma faktörünü artırıyor Muz : Mideyi seven meyvelerin başında geliyor Ara öğünlerde birer muz yemek, midedeki yanma hissini ortadan kaldırabilir Muz, mide enzimleri ve hücrelerinin üretimini de artırıyor Kızarmış ekmek : Midenin salgıladığı aşırı asidi kurutarak yanma hissini gideriyor Meyankökü : Güçlü bir mide koruyucusu Yapılan son araştırmalara tarafından midedeki aşırı asitlenmeyi azaltıyor 1548350808 1548350808 mideyanmasi5c4f9d21f3d1bmideyanmasi5c4f9d21f3d1b mideyanmasi5c4f9d21f3d1b