meyva suyunun faydası Enfeksiyon hastalıklarından korunmanın ve sağlıklı bir ömür geçirmenin yolu bağışıklık sistemini güçlendirmekten geçiyor Enerjik bir bağışıklık sistemi için de bol bol vitamin, antioksidan ve mineral şart Vücudun gereksinim duyduğu bu sağlık durumu kaynağı ise meyve suyunda dar Uzmanlar, bünyeyi sağlam yetişmek için oldukça çok A, C ve E vitamini ile farklı alanlara yönlendirilmiş antioksidanlar taşıyan meyve suyu tüketilmesini öneriyor Peki hangi meyve suyu neye yarıyor: Portakal suyu: Bağışıklık sistemini güçlendirerek soğuk algınlığı ve gribe karşısında enerjik bir savunma oluşturuyor İçerdiği C vitamini ve folik asit doğruca öksürüğü azaltıyor Ayrıca içeriğinde bulunan bioflavin adlı antioksidan doğru kılcal damarları güçlendirerek kalbin zarar görmesini engelliyor Potasyum içeriğiyle de tansiyonun dengelenmesine yardımcı oluyor, aynı zamanda cildi güzelleştiriyor Nar suyu: Kolesterol ve şekeri dengeleyerek yürek sağlığını koruyor Kanser hücrelerinin gelişmesini de engelliyor Ayrıca, ishali kesmeye, bağırsaklardaki parazitleri düşürmeye de etkin Nar suyunun idrar söktürücü ve kan yapıcı özelliği de bulunuyor Vişne suyu: Ateşli hastalıklara karşı kuvvetli bir tabanca olan vişnede A vitamini ve potasyum bulunuyor Kandaki asitleşmeyi de temizleyen vişne suyu, vücutta biriken fazla suyun dışarı atılmasını, mide ve karaciğerin düzenli olarak çalışmasını da sağlıyor Ayrıca, idrar söktürücü özelliği de bulunuyor Kayısı suyu: İçerdiği A, E ve B3 vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, potasyum ve fosfor bir uçtan bir uca bağışıklık sistemini güçlendirip kan yapımına muavin oluyor, sinirleri gevşetiyor Kalsiyum ve magnezyum oranıyla da kemik erimesini önlüyor İçeriğindeki betakaroten, akciğer kanserinin, kalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesinde rol oynuyor Elma suyu: Elma bağışıklık sistemini güçlendirici özelliği olan B3 ve E vitamini, potasyum ve bol miktarda pektin içeriyor Kan şekerini denetleme altında tutan elma suyu baş ağrısına da iyi geliyor Hem böbreklerin temizlenmesini ve kolesterolün düşürülmesini sağlıyor Bunların dışında, romatizma, gut ve mide rahatsızlıklarına karşı panzehir etkisi gösteriyor Akciğer kanserine yakalanma riskini azaltıyor, tansiyonun yükselmesini engelliyor Şeftali suyu: Şeftali içerdiği A, B3 ve C vitaminleri, folik asit, betakaroten ve potasyum ile gribe karşı vücudun savunma mekanizmasını güçlendiriyor Antioksidan özelliği ile zehirli maddelerin vücuda vereceği zararları azaltıyor Asap sistemini olumlu etkiliyor ve uykusuzluğu gideriyor Böbreklerin ve safrakesesinin ahenkli çalışmasını sağlıyor Üzüm suyu: �çokça A ve C vitamini, dağıtılmış mineraller ve demir ile potasyum içeriyor Antioksidan özellikli olduğu için cildin yaşlanmasını geciktiriyor Kan yapıcı özelliğinin yanı sıra romatizma ağrılarına iyi gelip kalp sistemini düzenliyor, fiziksel ve zihinsel yorgunlukları gideriyor Domates suyu: İçerdiği C ve E vitaminleri, potasyum ve diğer mineralleri ile de afiyet için oldukça faydalı Domates suyunda bol miktarda yer alan C vitamini ve bir antioksidan olan likopen, vücudu grip ve nezleden koruyor Keza likopen vücudu kalp hastalıkları ve kansere aleyhinde da koruyor Meyve suyu yüzde 100 meyveden üretilmeli Milletlerarası standartlara ve Türk Yiyecek Kodeksi�ne göre meyve suyu ve benzeri içecekler, içerdikleri meyve oranına göre üç gruba ayrılıyor: Meyve suyu, meyve nektarı ve meyveli içecek Meyve suları yüzde 100 meyveden üretiliyor Meyve nektarlarında ise çeşidine tarafından meyve oranı yüzde 25 ile yüzde 50 aralarında değişiyor Meyveli içeceklerdeki meyve oranı da yüzde 10 civarında Dolayısıyla içecekteki hakiki meyve oranı arttıkça, bunun vücuda faydası da artıyor Uzmanlar, yüzde 100 meyveden üretilen içeceklerin tercih edilmesi gerektiğini belirtiyor Almanlar yılda 46, biz ise 4,5 lt meyve suyu tüketiyoruz Meyve Suyu Endüstrisi Derneği�nin verilerine tarafından Türkiye�de birey başına yılda 4,5 litre meyve suyu tüketiliyor Bu rakam ABD�de 36, Almanya�da ise 46 litreye çıkıyor Türkiye�deki tüketim 1970�lerde birey başına 0,5 litre düzeyindeydi Meyve suyu üreticileri on yıl içinde tüketimi 20 litreye çıkarmayı hedefliyor alıntıdır