madimak Bahar aylarında doğada çoğu kez rastlanan �Madımak� otu, şeker hastalığından böbrek taşına dek çoğu hastalığa iyi geliyor �Madımak�ın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye karşı antiseptik olarak kullanılıyor Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOP) Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Hüseyin Koç, �Yabancı otlarla sağlıklı hayat� adlı kitabında, bilhassa Tokat, Sivas, Yozgat ve bölgesinde sıkça rastlanan madımak otunun özelliklerine dikkati çekti Kitapta yer alan bilgilere kadar, madımağın �drog� denen yumrusundan hazırlanan çay, mide ve bağırsak hastalıklarıyla dizanteriye aleyhinde antiseptik olarak kullanılıyor Madımağın doğranmış ve kurutulmuş yumrusundan hazırlanan çayın, karın ağrısının giderilmesinde, ishal ve iltihaplara aleyhinde etkin olduğu biliniyor Fazla takvim, otsu bir bitki olan, bahar aylarında yağan yağmurla ortaya çıkan madımak, diyabet ve böbrek taşı rahatsızlığına da iyi geliyor Namına türküler yazılan, yemeği, konservesi yapılan madımağın tozundan hazırlanan merhem yaraların iyileşmesinde kullanılıyor Halk Müziği dilinde keçimemesi, kuşekmeği ve söğüt otu olarak aşina madımak, genelde köylü kadınlar kadar toplanarak satışa sunuluyor alıntıdır