Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Kurban Bayramında Beslenme Düzenine Dikkat

Kurban Bayramında Beslenme Düzenine Dikkat
0
145

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Kurban Bayramı’nda beslenme noktasında önemli gördüğüm noktaları kısaca başlıklar halinde açıklamaya çalıştım. Herkese sağlıklı bayramlar diliyorum.

İYİ KALİTE PROTEİN: Kurban Bayramı günlerinde kırmızı et tüketimi artabiliyor. Kırmızı et; iyi kalite hayvansal protein içermesinin yanı sıra, demir, çinko, fosfor, magnezyum mineralleri ile B12, B6, B1 ve A vitaminleri içermektedir.

ETİN YAĞINA DİKKAT: Etin görünür ve görünmez yağları vardır. Bu yüzden, pişirme esnasında ekstra yağ eklemeyin. Yağ oranı yüksek etlerin kolesterol içerikleri de yüksektir. Etteki görünür yağlar ayrılsa dahi kırmızı etin ortalama yağ içeriği %20’dir. Bu yüzden kolesterol ve kalp-damar hastalığı olan kişilerin et tüketimi kontrollü olmalıdır.

24 SAAT BEKLET: Bayram günü kesilen hayvan eti hemen, birkaç saat içinde pişirilerek tüketilirse hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Midede şişkinlik, hazımsızlık gibi sıkıntılara neden olur. Özellikle sindirim problemi yaşayan kişiler, eti 24 saat beklettikten sonra tüketmelidir.

AYRI KESME TAHTASI: Et kesme tahtası ile sebze tahtası ayrı olmalıdır. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtalarında çiğ sebze ve meyveleri doğrama işlemi yapılmamalıdır.

SAĞLIKLI PİŞİRME: Pişirme yöntemi olarak; haşlama, fırınlama ve ızgara gibi yöntemler tercih edilmeli, kızartmalardan ve kavurma yönteminden kaçınılmalıdır.

TÜKETİRKEN “C Vitamini”: Etler, C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin mutlaka sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında C vitamininden zengin sebze/salata/ taze sıkılmış meyve sularının tüketilmesi oldukça önemlidir. Bu yöntem hem besin çeşitliliğinin sağlanmasını sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini, demirin emilimini arttırır.

MANGAL: Etler mangal yapılacaksa; kömürleşecek şekilde kızartılmaması gerekir kömürleşen etler her zaman kanser riski taşır. Etin ateşe yakın olması B1, B12, folik asit gibi vitaminlerin kaybına yol açmaktadır.

AKŞAMI HAFİF GEÇİRİN: Kavurma ve kırmızı et öğle öğününde tüketilmeli, akşam öğününde ise sebze, kurubaklagil gibi posa içeriği yüksek yemekler tercih edilmelidir.

AYRAN İÇTİK: Etlerin yanında rafine edilmiş pilav/makarna yerine bulgur/esmer pirinç; asitli/gazlı içecekler yerine ayran/yoğurt/cacık tüketilmelidir.

SUYU UNUTMA: Günlük (2-2.5 lt) su tüketimine dikkat edilmelidir.

ŞERBETE HAYIR: Gidilen bayram ziyaretlerde; meyve suları yerine açık çay/bitki çayları; hamur tatlıları/çikolata yerine sütlü tatlılar/meyveler tercih edilmelidir.


 

Similar threads

Kurban bayramını diğer günlerden ayıran nokta et tüketim sıklığı ve miktarının artması.Benim önerim;kurban bayramında da sağlık beslenme ilkelerine uygun,uygun porsiyonda yeterli ve dengeli beslenmeye devam etmeniz. Kurban Bayramında Nelere Dikkat Etmeliyim? Kırmızı et iyi bir protein...
Cevaplar
0
Görüntüleme
122
Birbirinden lezzetli yemeklerin yer aldığı bayram sofralarına çok az kaldı.Temel besinin kırmızı et olduğu bu günlerde bazı hususlara dikkat çekmek istiyorum.Veteriner kontrolü olmayan ve uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya,salmonella,tüberküloz,şarbon gibi...
Cevaplar
0
Görüntüleme
132
Bayramlar beslenme ihlallerinin en kolay yapıldığı dönemlerdir. Aile bireylerinin bir araya gelişi ile artan besin çeşitliliği, bir yandan da  tatil dönemi olmasından dolayı öğün saatlerindeki değişiklikler beslenme düzenimizi olumsuz yönde etkileyebilir. Bu olumsuzlukları en aza indirmek...
Cevaplar
0
Görüntüleme
182
Bayramlar bizleri tüm akrabalarımız ile kucaklaştıran sevgi dolu coşkulu bir o kadarda bizleri heyecanlandıran günlerimizdir… Tüm ailenin bir araya geldiği kahvaltı sofralarında ise ağır, kızartılmış hamur işleri, yağlı pastane ürünleri, bal, kaymak, sucuk ve salamlı omletlerin yer aldığı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
208
Bayram telaşı ve heyecanı ile birlikte günlük beslenmemiz bu özel günlerde biraz değişebilir. Bayramı sağlığımız açısından en az hasar ile atlatmak için bazı konularda dikkatli olmalıyız. Besin zehirlenmeleri yaşanmaması için ve sindirim sağlığımızın bozulmaması için kesilen kurbanlar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
108
858,505Konular
982,690Mesajlar
33,051Kullanıcılar
TahirGunduzSon üye
Üst Alt