iltasyazilim
FD Üye
kombu çayı mayası nasıl yapılır
Kombu Çayı tatlı ekşi lezzetiyle öyle fazla afiyet faydasını da içerisinde bulunduran antik bir içecektir Tadı daha çok narenciye sularının tatlı ekşi lezzetini andırsa da sahiden şekerli çayın Kombu Mantarı ile fermente edilmesiyle oluşan bir içecektir
Kombu Mantarı, mantar olarak adlandırılmasına karşın gerçekten mantar ile ilgisi de yoktur Birçok bakteri ve mantarın oluşturduğu simbiyotik bir kültürdür yani bununla beraber hem probiyotik hem de prebiyotiktir
Bu simbiyotik mantarı şekerli dere ile mayalayıp 12 hafta beklettiğinizde dinç ve idareli bir içeceğiniz olur
1 Bir litre su başına 2 dere kaşığı siyah veya yeşil çayı yeni kaynamış olan suyun içinde demleyiniz Kombucha içeceği için yeşil akarsu kullanmanızı öneririm Eğer siyah ya da yeşil akarsu göstermek istemiyorsanız, bitkisel çaylar da kullanabilirsiniz
2 Bir süzgeçle dere yapraklarını süzün
3 Her bir litre başına yaklaşık olarak 70 – 100 gr Beyaz şekeri süzülmüş çayın içine soğumadan önce ekleyiniz Şeker adamakıllı eriyinceye değin karıştırınız Bir yemek kaşığı şeker hemen hemen 20 gr'dır
4 Şekerli çayın 20° 25°C arasında bir sıcaklığa kadar soğuması için bekleyiniz Kültür, sıcak besleyici solüsyonun içine konulursa ölür
5 Çay oda sıcaklığına dek soğuduğunda, solüsyonu bir cam kabın içine dökünüz
6 Ilk Kombucha içeceğinizi hazırlıyorsanız, Kombucha kültürü ile birlikte almış olduğunuz sıvıyı da ekleyiniz Daha sonraki yapımlarda, yeni yapacağınız çayın yaklaşık %10'u dek bir miktarını, yapacağınız çaya eklemek amacıyla, başlatma sıvısıolarak elde bulundurunuz
7 Canlı Kombucha kültürünü sıvının içine yerleştiriniz
8 Mayalama kabının ağzını, sıkı dokunmuş bir kumaş, tülbent, kâğıt havlu veya güya hafif bir kumaşla kapatınız daha sonra bu örtüyü, bir lastikle sabitleştiriniz Bez, kültür nefes alabilsin diye, havanın dolaşımına izin verecek dek gözenekli olmalıdır
9 Fermantasyon süreci, sıcaklığa ast olarak, 8 – 12 gün sürdürülmelidir Oda sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, fermantasyon o kadar seri olur
10 Akarsu dürüst asit derecesine ulaştığında, (pH 2,7 3,2), kişisel zevke emrindeki olarak, kültürü temiz ellerinizle çıkartınız Kültürü soğuk veya ılık suda temizleyiniz Yeni çayı kavanoza doldurup kültürü hemencecik ekleyiniz Çayın dürüst sıcaklığını gözetiniz
11 Bu içeceğin en iyi duruma gelmesi için, şişelendikten sonra, birkaç gün (en düşük 5 gün) olgunlaşmaya bırakılmalıdır
12 Günde olağan olarak üç bardak içilebilir, bir bardak (01 litre veya daha pozitif) sabahtan aç karnına ikinci kadeh gün içinde bir öğünden sonra ve son kadeh da yatmaya gitmeden kısa bir süre önce *
Kombu Çayı tatlı ekşi lezzetiyle öyle fazla afiyet faydasını da içerisinde bulunduran antik bir içecektir Tadı daha çok narenciye sularının tatlı ekşi lezzetini andırsa da sahiden şekerli çayın Kombu Mantarı ile fermente edilmesiyle oluşan bir içecektir
Kombu Mantarı, mantar olarak adlandırılmasına karşın gerçekten mantar ile ilgisi de yoktur Birçok bakteri ve mantarın oluşturduğu simbiyotik bir kültürdür yani bununla beraber hem probiyotik hem de prebiyotiktir
Bu simbiyotik mantarı şekerli dere ile mayalayıp 12 hafta beklettiğinizde dinç ve idareli bir içeceğiniz olur
1 Bir litre su başına 2 dere kaşığı siyah veya yeşil çayı yeni kaynamış olan suyun içinde demleyiniz Kombucha içeceği için yeşil akarsu kullanmanızı öneririm Eğer siyah ya da yeşil akarsu göstermek istemiyorsanız, bitkisel çaylar da kullanabilirsiniz
2 Bir süzgeçle dere yapraklarını süzün
3 Her bir litre başına yaklaşık olarak 70 – 100 gr Beyaz şekeri süzülmüş çayın içine soğumadan önce ekleyiniz Şeker adamakıllı eriyinceye değin karıştırınız Bir yemek kaşığı şeker hemen hemen 20 gr'dır
4 Şekerli çayın 20° 25°C arasında bir sıcaklığa kadar soğuması için bekleyiniz Kültür, sıcak besleyici solüsyonun içine konulursa ölür
5 Çay oda sıcaklığına dek soğuduğunda, solüsyonu bir cam kabın içine dökünüz
6 Ilk Kombucha içeceğinizi hazırlıyorsanız, Kombucha kültürü ile birlikte almış olduğunuz sıvıyı da ekleyiniz Daha sonraki yapımlarda, yeni yapacağınız çayın yaklaşık %10'u dek bir miktarını, yapacağınız çaya eklemek amacıyla, başlatma sıvısıolarak elde bulundurunuz
7 Canlı Kombucha kültürünü sıvının içine yerleştiriniz
8 Mayalama kabının ağzını, sıkı dokunmuş bir kumaş, tülbent, kâğıt havlu veya güya hafif bir kumaşla kapatınız daha sonra bu örtüyü, bir lastikle sabitleştiriniz Bez, kültür nefes alabilsin diye, havanın dolaşımına izin verecek dek gözenekli olmalıdır
9 Fermantasyon süreci, sıcaklığa ast olarak, 8 – 12 gün sürdürülmelidir Oda sıcaklığı ne kadar yüksek olursa, fermantasyon o kadar seri olur
10 Akarsu dürüst asit derecesine ulaştığında, (pH 2,7 3,2), kişisel zevke emrindeki olarak, kültürü temiz ellerinizle çıkartınız Kültürü soğuk veya ılık suda temizleyiniz Yeni çayı kavanoza doldurup kültürü hemencecik ekleyiniz Çayın dürüst sıcaklığını gözetiniz
11 Bu içeceğin en iyi duruma gelmesi için, şişelendikten sonra, birkaç gün (en düşük 5 gün) olgunlaşmaya bırakılmalıdır
12 Günde olağan olarak üç bardak içilebilir, bir bardak (01 litre veya daha pozitif) sabahtan aç karnına ikinci kadeh gün içinde bir öğünden sonra ve son kadeh da yatmaya gitmeden kısa bir süre önce *