AL ETİN BESİN PAHALARI: Al et, yüksek kalitede hayvansal protein içermektedir. Başkaca fosfor, demir, çinko, magnezyum minerallerinin yanında B12, B6, B1 ve A vitaminleri tarafından zengindir; lakin al et C ve E vitaminini içermez. Bu nedenle etin kesinlikle sebzelerle birlikte pişirilmesi yahut yanına C vitamininden güçlü zerzevat yemeği yahut çiğ yeşil yapraklı salata eklenmesi nispeten değerlidir. Bu prosedür hem besin çeşitliliği sağlar hem de sebzelerde bulunan C vitamini sayesinde al etin içerdiği demirin emilimini artırır.Izgara yahut haşlama etin yanında bol yeşil ve limon soslu, salata yahut yalnızca etli zerzevat yemeği sahih seçenek olacaktır.
Dana, koyun, kuzu etlerinin 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında güç bulunmaktadır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi al etin ortalama yağ içeriği %20’dir.
SAKATAT TÜKETİRKEN DİKKAT EDİN: Münhasıran bayram periyotlarında sakatat tüketimi artıyor. Kalp damar hastalarının, kolesterolü yüksek olan bireylerin sakatat tüketirken çok dikkatli olması gerekiyor. Örneğin dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol bulunurken, dana karaciğerinin 100 gramında 300 mg kolesterol bulunuyor. Kolesterol ölçüsü ortalama 3 kat arttığı için tüketim ölçüsünü düşürmek gerekiyor.
PİŞİRME SISTEMI DEĞERLI:Kurban etlerini pişirirken tercih ettiğimiz pişirme sistemine de dikkat etmemiz gerekiyor.Etler kesinlikle yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir. Birinci kesim günü et sertliği besbelli olacağından pişirme ve sindirim sıkıntıları yaşama riski epey yüksektir. Mide ve sindirim sorunu olan bireylerin mümkünse eti bir gün sonra tüketmeleri epeyce değerlidir. Kavurma, kızartma üzere yağlı etlerden uzak durulmalı etlerin görünür yağları kesinlikle ayıklanmalı, ayıklansa bile al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğin yüksek, ortalama yağ içeriğinin yüzde 20 olduğu unutulmamalıdır.
Topluluk olarak kızartma ve kavurmaları seviyoruz. Lakin bol yağ ile hazırlanan bu sistem alınan kalorileri de artırıyor. Sağlıklı pişirme yolu olarak, haşlama, ızgara ve fırında pişirme metotlarını öneriyoruz.
Dana, koyun, kuzu etlerinin 100 gramında ortalama 250-300 kalori arasında güç bulunmaktadır. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Görünür yağlar ayrılsa dahi al etin ortalama yağ içeriği %20’dir.
SAKATAT TÜKETİRKEN DİKKAT EDİN: Münhasıran bayram periyotlarında sakatat tüketimi artıyor. Kalp damar hastalarının, kolesterolü yüksek olan bireylerin sakatat tüketirken çok dikkatli olması gerekiyor. Örneğin dana etinin yaklaşık 100 gramında 90 mg kolesterol bulunurken, dana karaciğerinin 100 gramında 300 mg kolesterol bulunuyor. Kolesterol ölçüsü ortalama 3 kat arttığı için tüketim ölçüsünü düşürmek gerekiyor.
PİŞİRME SISTEMI DEĞERLI:Kurban etlerini pişirirken tercih ettiğimiz pişirme sistemine de dikkat etmemiz gerekiyor.Etler kesinlikle yavaş ve düşük ısıda pişirilmelidir. Birinci kesim günü et sertliği besbelli olacağından pişirme ve sindirim sıkıntıları yaşama riski epey yüksektir. Mide ve sindirim sorunu olan bireylerin mümkünse eti bir gün sonra tüketmeleri epeyce değerlidir. Kavurma, kızartma üzere yağlı etlerden uzak durulmalı etlerin görünür yağları kesinlikle ayıklanmalı, ayıklansa bile al etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğin yüksek, ortalama yağ içeriğinin yüzde 20 olduğu unutulmamalıdır.
Topluluk olarak kızartma ve kavurmaları seviyoruz. Lakin bol yağ ile hazırlanan bu sistem alınan kalorileri de artırıyor. Sağlıklı pişirme yolu olarak, haşlama, ızgara ve fırında pişirme metotlarını öneriyoruz.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.