Dünya sıhhat Örgütü’nün işlenmiş etin kansere niçin olduğunu ve kırmızı etin olasılıkla kanserojen olduğunu belirtmesi tartışmaları da beraberinde getirdi Kırmızı et gerçekte bizi öldürüyor mu? Peki nasıl besleneceğiz? Vejetaryen mi olalım? id Gad300250Prof Dr Halil Coşkun ile birlikte incelemeler yürüten Uzm Dyt Nazlı Acar, bu konuda kayda değer bilgiler verdi:“Bilimsel incelemeler, kırmızı et tüketiminin artmasının (bilhassa işlenmiş kırmızı et) artan vefat oranları ile ilişkili olduğunu göstermektedirKırmızı etinin aşırı tüketimi ölüm riskini artıyor ve bu konuyla ilgili yapılan son araştırmalara kadar, vejetaryen bir Diyetin ya da Akdeniz diyetinin daha sağlıklı olduğuna dair kanıtlar mevcutturGÜNLÜK TÜKETİMİ 70 GRAMA DÜŞÜRÜN90 gram ve daha artı kırmızı et veya bitmiş et yiyen şahısların bu değeri günde 70 grama düşürmesi öneriliyor Kırmızı et, batı toplumlarında kardiyovasküler hastalıklarının ve kanser riskini arttırıyorYapılan incelemeler, fazla miktarda kırmızı et ve bitmiş et yemek çoğalan vefat riski ile istatistiksel olarak ilişkilendirilmiştir 2003 yılında yapılan çalışmalara göre, et tüketim oranı düşürüldüğünde vefat riski yüzde 25 ile yüzde 50 arası azalmaktadır 17 yıldan daha uzun süre vejetaryen bir diyetle yaşayan kişilerin ortalama ömürleri kısa süreli vejetaryenlerden 36 yıl daha yüksek bulunmuşturVEGAN VE VEJETARYEN DİYETİ DAHA SAĞLIKLIBuna karşılık, vegan diyetin, kardiyovasküler hastalıklar, şeker hastalığı gibi kronik hastalıkların riskini azalttığı vurgulanmaktadır bununla birlikte, balık eti ve beyaz et tüketimi çoğalan ölüm riski ile dobra dobra ilişkilendirilmemektedirEt ve vejetaryen diyetleri karşılaştırıldığında vejetaryen diyet ile beslenen şahısların, kansere yakalanma oranı yüzde 10 ve kalp rahatsızlığına oranıysa yüzde 32 daha düşük olduğu yayınlarla kanıtlanmıştırKırmızı et ve özellikle işlenmiş etlerden kaçınılması; bunun yerine meyve, sebze, tahıllar ve baklagiller gibi besin değeri açısından varlıklı ürünlerin tüketilmesi insan sağlığına kanıtlanmış bir biçimde yararlıdırBöyle ani bir gıda örüntüsü değişimi kişiye güç geliyorsa, beslenme uzmanları muhtemel olduğunca sınırlı hayvansal ürünlerinin tüketimini özendirme etmeli ve kırmızı etin tüketimi azaltılmalıdır; yerine balık ya da beyaz et seçim edilmelidirKIRMIZI ETÇİLER; ERKEKLER, YAŞLILAR VE SİGARA İÇENLER Fazlaca kırmızı et bitiren kişilere bakıldığında profilin genelde erkeklerden, yaşlılardan ve sigara içenlerden oluştuğu saptanmıştır Bu insanların kilolu olma eğiliminde oldukları da benzer çalışmada vurgulanmıştır Şahısların et tüketiminden ziyade korkutma eden çok sayıda risk faktörü vardırAynı zamanda İngiltere'de yapılan araştırmalar vejetaryenlerde, diyabet, böbrek taşı ve yüksek kan basıncı gibi öteki yaygın hastalık oranlarının daha düşük olduğunu gösteriyor
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.