Dinç beslenmek; hastalıklardan korunmanın yanı sıra iyileşme döneminde de vücudun savunma mekanizmalarını güçlendiriyor Tedavisinde yan etkilerle karşılaşılan kanserle de içten besin desteği baştan sona daha kolay mücadele edilebiliyor “Hayatımızın her döneminde olduğu gibi kanser tedavisi görülen dönemde de yeterli ve dengelenmiş bir besin programı göstermek manâlı diyen Dyt Ayşe Korkmaz; kanser hastalarına, tedavi döneminde uygulayabilecekleri gıda önerilerinde bulundu: id Gad300250•Kanser tedavisi sürecinde yeterli ve dengelenmiş bir beslenme planı göstermek, hastanın kendini daha iyi hissetmesine ve tedaviye alt oluşabilecek ast etkilere karşı daha dirençli olmasına tezgâhtar olur •Oysa kanserde uygulanan tedavi şekilleri her kişide farklı tabi etkilere niçin olabilir Hastalarda, aldıkları tedaviye alt olarak bambaşka yan etkiler ortaya çıkabilir Mesela, bahşedilen bir takım kemoterapi ilaçları iştahsızlık, bazıları ise bulantı ve kusmaya yol açabilir böylece lüzum kemoterapi tedavisi esnasında gerekse ardından uygulanacak besin tedavisinin şahsi olması gerekir KIŞIYE ÖZEL BESLENME•Tedavi görebilen kişinin besin alımının yakından peşine düşüp takip edilmesi, gıda alımında istenilen düzeylere ulaşılamadığı durumlarda, doktorunun da bilgisi doğrultusunda özel gıda yardım ürünleri kullanılması yük taşırMUCİZE BESIN DEĞIL•ARA SIRA medyada bir takım besinlerle ilgili ‘kansere çözüm’ gibi abartılı haberler yapılsa da kanser tedavisinde tek bir besinin bu müşteri olağanüstü bir etkisi olamaz Veri kirliliğinin bu kadar çok olduğu bir ortamda, kanser tedavisi sırasında ve ardından beslenme konusunda en doğru veri doktor ve diyetisyenlerden alınabilir •Bilhassa kemoterapi esnasında alınan hap tedavisini olumsuz yönde etkileyebileceği için hekimbeslenme uzmanı kontrolü haricen hiçbir ilaç veya bitkisel destek ürünü kullanılmaması büyük ağırlık taşır AĞIZDAKİ KÖTÜ TADA VE BULANTIYA KARŞI TAVSİYELER •KARBONATLI KARIŞIM: Kemoterapi ardından ağızda oluşabilecek kötü tadı uzaklaştırmak için ağız yemekten önce bir tatlı kaşığı karbonat, 34 tatlı kaşığı tuz ve bir bardak ılık sudan oluşan karışımla çalkalanmalı •TATSIZ NANELİ SAKIZ: Bulantıyı rahatlatmak ve ağızda oluşacak acı ve metalik tadı azaltmak için; şekersiz, limoni, naneli şeker ve sakızlar tüketilebilir •META KAŞIK YERİNE PLASTİK: Bulantıyı rahatlatmak için metal çatal bıçak yerine plastik malzemeler kullanılabilir•SIVI KAYBINA KARŞI KOMPOSTO: Çok miktarda kusma varsa dehidratasyon (vücuttan elektrolit ve akıcı kaybetme) önemli bir sorun haline gelebilir Bu sürede zor da olsa bol akışkan almaya çalışılmalı Kustuktan sonradan ağız su ile çalkalanmalı Bir zaman bekledikten daha sonra elma suyu, ılık tavuk suyu çorba, komposto gibi içecekler tercih edilebilir Eğer yeterli miktarda akıcı alınamıyorsa mutlaka doktora danışılmalı•SICAK GIDA BULANTIYI ARTIRIR: Fazla tatlı, yağlı, baharatlı gıdalar bulantıları arttırabilir bu nedenle baharatlı, acılı ve sıcak yemekler yerine yumuşak, oda ısısında veya ılık yenebilen gıdalar tercih edilmeli Gün boyu meyve suları ve tuzsuz ayran içilebilirRENGARENK SOFRA HAZIRLAYIN YAĞLI ET VE ŞEKERDEN UZAK DURUN•Kemoterapi esnasında ve sonrasında, yeterli ve dengeli beslenme planı göstermek ve gıda çeşitliliğine dikkatli olmak çok önemlidir Günde asgari beş porsiyon her renkten sebze ve meyvelerden tüketilmeye itina gösterilmeli Mesela; turunçgiller, koyu yeşil yapraklı sebzeler ve sarı kök sebzeleri gibi Bambaşka renklerdeki sebze ve meyveler fitokimyasallar olarak aşina sağlığı geliştirici öğeler içerir•Çare süresince ve sonrasında yağ tüketimi azaltılmalı ve yağlı etlerden mümkün olduğunca uzak durmaya uyarı edilmeli bu nedenle bazı günlerinde et ürünleri yerine nohut, mercimek, kuru fasulye gibi kuru baklagiller seçim edilebilir Fakat bazı tedavilerde gaz, şişkinlik görülebilir veya çare öncesinde geçirilmiş operasyonlar nedeniyle hassasiyet olabilir Bu durumda kuru baklagillerden sakınmak gerekebilir•Şeker tüketiminin kansere neden olduğuna dair net bir data olmamakla birlikte; bunun istediğimiz kadar şeker tüketeceğimiz anlamına da gelmez Fazla şeker alımı obezite, diyabet gibi hastalılara zemin hazırlar Bu hastalıklarla kanser arasında da doğru orantılı bir ilişki bulunmaktadırKURU SARIMSAK VE SOĞANI HAM TÜKETİN•Yeterli ve dengelenmiş beslenmeli, öğünlerde dört gıda grubundan yiyeceklerin yer aldığı dengeli menüler hazırlanmalı•Arıtılmış tahıllar ve saf şeker yerine tam taneli tahıllar seçim edilmeli•Yağ alımının azaltılması için yemekler eksik yağ ile pişirilmeli, et yemekleri yağ eklenmeden kendi yağları ile pişirilmeli, kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine haşlama, ızgara, fırında pişirme yöntemleri seçim edilmeli•Hazırlanmış ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmalı•Karnabahar, brokoli, lahana, brüksel lahanası tüketilmeli•Sarımsak ve soğan bilhassa ham olarak tüketilmeli •Içki tüketimi haftada 1 2 bardak ile sınırlandırılmalı img alt src kemoterapigorenlericinbeslenmeonerileri5c43cb3edc58fjpegDyt Ayşe Korkmaz