iltasyazilim
FD Üye
Sağlıklı gıda önerileri
dengeli gıda nedir
dengeli beslenme nasıl olur
Batmış yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha az tüketinYeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketinYağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk seçim edin Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına uyarı edilmeliYemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz
Fazla şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta nehir, kahve gibi içecekler tatsız içilmeli ya da şeker miktarı azaltılmalıdır
Gıdalardan aldığımız günlük tuzlu miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuzlu miktarı dahildir Tuzlu tüketimi ile yüksek tansiyon aralarında ilişki bulunmaktadır Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine kadar ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabahleyin kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır daha sonra yiyecek alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkili kalori yakmanıza niçin olurÖğünlerinizi evvelden belirleyinizMümkünse yediklerinizi 3 esas öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık besleninBol su için, yiyecekleri ayrıntılarıyla çiğneyin Her yemek yediğinizde midenin 13 ’ünü anlamsız bırakın tam olarak batmış mide sağlığımızın süre içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya neden olurMidenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla batmış mide içeriğinin zorunlu öz suyu her tarafa dengelenmiş ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar
Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Glikoz meyvelerde hazırlanmış halde bulunur Öteki gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir bu nedenle meyveleri aç karnına yemeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika önce ya da 3 saat sonradan alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp beslenme değeri kaybolup orada mayalanacağı için tüm sindirim sistemimizi yorar
Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) tüm vücudumuz yenilenirDüzensiz fena beslenme yenileme sistemini aksatır Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz Yorgunluk, ivedi yorulma, baş ağrısı olabilir Akıl ve us sistemi bulanıklaşırBu nedenlerden nedeniyle uyumlu ve dinç beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz *
dengeli gıda nedir
dengeli beslenme nasıl olur
Batmış yağ (tere yağ, kuyruk yağı) oranı yüksek besinleri daha az tüketinYeterli miktarda doymamış yağ (ay çiçek, mısırözü, soya, fındık, zeytin yağı) almaya dikkat edin Yarım yağlı süt, yağsız yoğurt tüketinYağlı kırmızı et yerine yağsız et, kuru baklagiller (nohut, mercimek, fasulye gibi) balık ve tavuk seçim edin Süt ve süt ürünleri de (yoğurt, peynir vb) tüketilmeli fakat bunlarında az yağlı olmalarına uyarı edilmeliYemeklerinizi haşlama, fırında pişirme veya ızgarada pişirme yöntemleriyle pişirirseniz yemeğe eklenecek yağıda azaltmış olursunuz
Fazla şekerli gıdalardan kaçınmalı ve hatta nehir, kahve gibi içecekler tatsız içilmeli ya da şeker miktarı azaltılmalıdır
Gıdalardan aldığımız günlük tuzlu miktarı 6 grı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuzlu miktarı dahildir Tuzlu tüketimi ile yüksek tansiyon aralarında ilişki bulunmaktadır Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine kadar ya hiç tuz kullanmamalı yada miktarını azaltmalıdır
Güne kahvaltınızı yaparak başlayın Gece boyu gıda alımı olmadığından beyninizin sabahleyin kalkınca enerjiye ihtiyacı vardır daha sonra yiyecek alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkili kalori yakmanıza niçin olurÖğünlerinizi evvelden belirleyinizMümkünse yediklerinizi 3 esas öğün, 3ara öğüne bölün az ve sık besleninBol su için, yiyecekleri ayrıntılarıyla çiğneyin Her yemek yediğinizde midenin 13 ’ünü anlamsız bırakın tam olarak batmış mide sağlığımızın süre içinde bozulmasına ,erken yaşlanmaya neden olurMidenizi katı gıdalarla doldurmayın Katı gıdalarla batmış mide içeriğinin zorunlu öz suyu her tarafa dengelenmiş ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır Düzenli yemek yiyenler daha dengeli ve sağlıklı beslenmekte ve ideal kilolarını korumaktadırlar
Zihinsel faaliyetlerin gerektirdiği enerji kaynaklarının en önemlilerinden biride meyvelerdir Beynin oksijen dışındaki tek enerjisi glikozdur Glikoz meyvelerde hazırlanmış halde bulunur Öteki gıdalarla alınan şeker midede yakılarak glikoza çevrilir bu nedenle meyveleri aç karnına yemeliyizMeyveler yemeklerden 30 dakika önce ya da 3 saat sonradan alınmalıdırMide doluyken alınan meyveler midede kalıp beslenme değeri kaybolup orada mayalanacağı için tüm sindirim sistemimizi yorar
Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve bir o kadarı da yenilenir Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) tüm vücudumuz yenilenirDüzensiz fena beslenme yenileme sistemini aksatır Cildiniz canlılığını, tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara açık olursunuz Yorgunluk, ivedi yorulma, baş ağrısı olabilir Akıl ve us sistemi bulanıklaşırBu nedenlerden nedeniyle uyumlu ve dinç beslenmeye dikkat etmeli ve yemek için yaşamamalı sadece yaşamak için yemeli görüşünü benimsemeliyiz *