Kars yemekleri
Kars yoresine ait yemekler
KESMASHI ( KESME CORBASI ) :
Acilan yufka 3e veya 4e bolunur Bu parcalar ust ustu konarak tel tel kesilir ( Makarna seklinde ) Kaynamis suya atilarak pisirilir Bu arada ince ve uzun olarak yuvarlatilmis hamurdan kucuk kucuk parcalar kesilerek kizgin yagda kavrulur Pisen kesme corbasina bu parcaciklar atilarak servis yapilan corba, yogurtla oldukca lezzetli olur Ha , o parcaciklar varya : Kucukken o parcaciklari hep ben bitirirdim Kimse´nin yemesine izin vermezdim Yiyen olsa bile , o haddini bilmez´in kafasina bi highkick , sonra dizine bir lowkick , sonra beline bir dwitcagi cekip haddini bildirirdim O kadar
PISHI :
Hamur , sut veya su ile mayalanarak yogrulur, biraz bekletilir Sonra, elle hafif ekmek boyutuna getirilinceye kadar cevrilir, yuvarlak hamur kizgin yaga atilarak kizarincaya kadar pisirilir Bu kadar afiyet olsun
MAFISH:
Mafishin hamuru da pishi gibi hazirlanir, yalniz mafish baklava dilimi olarak kesilir ve ayni sekilde kizgin yaga atilarak pisirlir Bence boyle daha lezzetli Ama yok ben pishi isterim diyosan ,gocaman , pir mezzin olsun diyosan , o senin kararin Eh , afiyet olsun
HANGEL :
Yaprak mantinin hamuru mayasizdir Hamur hemen yapilir ve acilir Yufka seklinde ince acilan hamur, kucuk kareler biciminde kesilir Daha onceden kaynatilan suya yaprak mantilar atilarak pisirilir Uzerine sogan, yag bazen ´de salcayla ateste kavrulmus sos dokulur Sarimsakli yogurtla lezzetli olur Hangel´i kaz eti ile yapanlar´da var Kaz etiyle daha lezzetli mi olur , onu bilemem Bizimkiler kaz etiyle yapmiyorlar
KATMER:
bir tur borektir Normal hamur mayalanir bir sure bekletilir Daha sonra hamur, yufka seklinde acilir ve yufkalar beserli olarak, aralarina yag surulmek kaydiyla rulo yapilir Ve tepsinin ortadan baslamak kaydiyla, kivrimli olarak sarilir, tepsi duzeltilir
FESELLI :
Hamur mayalanir ve biraz bekletildikten sonra yufka acilarak, icine yag surulup kare seklinde ice dogru kapatilir Yakilmis ocagin uzerine sac ters cevrilerek kapatilir Feselliler sacin uzerine dogrudan temasla,
KETE :
Kete hamuru da katmer gibi normal ekmek hamurudur Ancak mayalandiktan sonra fazla bekletilmez Hamur yine yufka seklinde acilir Daha onceden actigimiz yufkanin icine konulmak uzere, kete ici hazirlanir Kete ici yagda kavrulan un´dan ibarettir Hazirlanan bu icten, acilan yufkanin arasina bir miktar konur ve yufka oval olarak siki ve guzel bir seklide ice dogru kapatilir
NEZIK :
Hamur su yerine kaymakla yogrulur Biraz bekletilen hamur, fazla buyuk olmamak kaydiyla ve birazda kalinca yufka biciminde acilir Acilan yufkalar dogrudan ters cevrilmis sacin uzerinde, ters duz edilerek pisirilir Teflon tavada yapilabilir
KUYMAK :
Once bir tavaya kaymak konulur ve isitilir Daha sonra alabildigi kadar Misir unu (Cadi unu) veya bugday unu konularak surekli bir bicimde karistirilir Biraz su dokulerek karistirilamaya devam edilir Ta ki kaymagin yagi cikincaya kadar, yag ciktigi zaman yenmeye hazirdir Afiyet Olsun
HASUDA :
Hasuda tatli bir yiyecektir Once serbet hazirlanir Serbetin icine cok az un atilir ve cirpilir Daha sonra tavada yag isitilir ve icine hazirladigimiz serbetle un dokulerek karistirilir 510 dakika boylece ateste pisirildikten sonra hazir olan hasuda yenmeye hazirdir Afiyet olsun
Kars yoresine ait yemekler
KESMASHI ( KESME CORBASI ) :
Acilan yufka 3e veya 4e bolunur Bu parcalar ust ustu konarak tel tel kesilir ( Makarna seklinde ) Kaynamis suya atilarak pisirilir Bu arada ince ve uzun olarak yuvarlatilmis hamurdan kucuk kucuk parcalar kesilerek kizgin yagda kavrulur Pisen kesme corbasina bu parcaciklar atilarak servis yapilan corba, yogurtla oldukca lezzetli olur Ha , o parcaciklar varya : Kucukken o parcaciklari hep ben bitirirdim Kimse´nin yemesine izin vermezdim Yiyen olsa bile , o haddini bilmez´in kafasina bi highkick , sonra dizine bir lowkick , sonra beline bir dwitcagi cekip haddini bildirirdim O kadar
PISHI :
Hamur , sut veya su ile mayalanarak yogrulur, biraz bekletilir Sonra, elle hafif ekmek boyutuna getirilinceye kadar cevrilir, yuvarlak hamur kizgin yaga atilarak kizarincaya kadar pisirilir Bu kadar afiyet olsun
MAFISH:
Mafishin hamuru da pishi gibi hazirlanir, yalniz mafish baklava dilimi olarak kesilir ve ayni sekilde kizgin yaga atilarak pisirlir Bence boyle daha lezzetli Ama yok ben pishi isterim diyosan ,gocaman , pir mezzin olsun diyosan , o senin kararin Eh , afiyet olsun
HANGEL :
Yaprak mantinin hamuru mayasizdir Hamur hemen yapilir ve acilir Yufka seklinde ince acilan hamur, kucuk kareler biciminde kesilir Daha onceden kaynatilan suya yaprak mantilar atilarak pisirilir Uzerine sogan, yag bazen ´de salcayla ateste kavrulmus sos dokulur Sarimsakli yogurtla lezzetli olur Hangel´i kaz eti ile yapanlar´da var Kaz etiyle daha lezzetli mi olur , onu bilemem Bizimkiler kaz etiyle yapmiyorlar
KATMER:
bir tur borektir Normal hamur mayalanir bir sure bekletilir Daha sonra hamur, yufka seklinde acilir ve yufkalar beserli olarak, aralarina yag surulmek kaydiyla rulo yapilir Ve tepsinin ortadan baslamak kaydiyla, kivrimli olarak sarilir, tepsi duzeltilir
FESELLI :
Hamur mayalanir ve biraz bekletildikten sonra yufka acilarak, icine yag surulup kare seklinde ice dogru kapatilir Yakilmis ocagin uzerine sac ters cevrilerek kapatilir Feselliler sacin uzerine dogrudan temasla,
KETE :
Kete hamuru da katmer gibi normal ekmek hamurudur Ancak mayalandiktan sonra fazla bekletilmez Hamur yine yufka seklinde acilir Daha onceden actigimiz yufkanin icine konulmak uzere, kete ici hazirlanir Kete ici yagda kavrulan un´dan ibarettir Hazirlanan bu icten, acilan yufkanin arasina bir miktar konur ve yufka oval olarak siki ve guzel bir seklide ice dogru kapatilir
NEZIK :
Hamur su yerine kaymakla yogrulur Biraz bekletilen hamur, fazla buyuk olmamak kaydiyla ve birazda kalinca yufka biciminde acilir Acilan yufkalar dogrudan ters cevrilmis sacin uzerinde, ters duz edilerek pisirilir Teflon tavada yapilabilir
KUYMAK :
Once bir tavaya kaymak konulur ve isitilir Daha sonra alabildigi kadar Misir unu (Cadi unu) veya bugday unu konularak surekli bir bicimde karistirilir Biraz su dokulerek karistirilamaya devam edilir Ta ki kaymagin yagi cikincaya kadar, yag ciktigi zaman yenmeye hazirdir Afiyet Olsun
HASUDA :
Hasuda tatli bir yiyecektir Once serbet hazirlanir Serbetin icine cok az un atilir ve cirpilir Daha sonra tavada yag isitilir ve icine hazirladigimiz serbetle un dokulerek karistirilir 510 dakika boylece ateste pisirildikten sonra hazir olan hasuda yenmeye hazirdir Afiyet olsun