Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Kanamal ceşitlerine gore ilk yardım

Kanamal ceşitlerine gore ilk yardım
0
75

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
Kanamaların Ceşitleri ve İlk Yardım
Kanamalarda ilkyardım,burun kanamaları,burun kanadığında ne yapılır
kanama ceşitleri nedir

Kanamaların Ceşitleri ve İlk Yardım

Kadınlarda adet kanamalarının (mensturasyon) dışında vucudun herhangi bir yerinden kan gelmesi normal değildir, gerekenin yapılması gerekir

Kesiklerde kanama:
Kesik ya da benzeri nedenlerle dokularda yaralanma olduğu zaman ortaya cıkan kanama başlıca uc şekilde olabilir

Kılcaldamar kanaması: Kılcal damarların kesilmesi sonucunda ortaya cıkan kanamalarda sızıntı halinde, az ve yavaş kanama mevcuttur Kanayan yerin temizlenmesi ve temiz bir bezle kanayan yerin ustune basınc uygulanmasıyla kısa sure icinde kanama durur

Toplardamar kanaması: Daha derin kesiklerde ortaya cıkan bir tablodur Toplardamarların kesilmesinde kan, oksijeni kullanılmış olduğu icin daha koyu renklidir Kan yavaş fakat surekli ve cok miktarda akar Yarayı temizleyip uzerine temiz bir bezle basınc uygulamak (tampon) suretiyle kanamayı durdurmak mumkundur

Atardamar kanaması: Daha seyrek gorulen fakat en tehlikeli kanama tipidir Akan kan oksijenli olduğu icin parlak kırmızıdır Kan cok miktarda ve kalp atışına uygun bir tempoyla fışkırarak akar Yaranın uzerine doğrudan guclu tampon uygulamak suretiyle kanamayı kontrol altına almak mumkundur

Ciddi Kanamalarda İlk Yardım

Kanamanın şiddetli olduğu hallerde acilen şu onlemleri alın

Yaralanan kısım başta değilse yaralıyı başı aşağıda olacak şekilde yatırın, bu onlem beyne kan gitmesini sağladığı icin bayılmayı onleyecektir
Kanayan bolgeyi, orneğin kolu ya da bacağı kalp hizasından yukarıda tutun
Kanayan bolgeyi temizleyin ancak, yarayı kurcalamak, yaranın icindeki yabancı cisimleri uzaklaştırmaya calışmaktan kacının
Kanayan yerin uzerine temiz bir bezle basınc (tampon) uygulayın
Kanama duruncaya kadar basınc uygulayın, kanama durunca bir flasterle tamponu sabitleyin ya da bir bezle (sargı bezi) sarın
Kanama basınc uygulamasıyla durmuyor ve bezin uzerine cıkıyorsa, bezi değiştirmeyin, uzerine bez ekleyin
Kanama devam ediyorsa, kanayan kısmın ust tarafı yani kalbe yakın olan kısmından bir bezi sarın, ucunu duğumleyin ve arasına bir comak veya kalem gibi bir şey sokarak burmaya başlayın (Turnike) Kanama durunca daha fazla sıkmadan 810 dakika sureyle boyle bekleyin Bu kadar bekledikten sonra 12 dakika icin gevşeterek dokuların kangren olmasını onleyin, kanama devam ediyorsa tekrar sıkın Bir yandan da yaranın ustune basınc uygulamaya devam edin
Yaralıyı en yakın sağlık kuruluşuna nakledin
Vucut Deliklerinden Kan Gelmesi
Kadınların adet kanamaları dışında herhangi bir vucut deliğinden kan gelmesi normal değildir, mudahale edilmesi gerekir

Burun kanaması: Carpmaya bağlı olarak gorulebileceği gibi kendinden de başlayabilir Başı one eğerek her iki burun kanadını sıkıştırarak 1520 dakika kadar basınc uygulanır Durdurulamıyorsa bir sağlık kuruluşuna başvurup tampon uygulanması gerekebilir

Oksurukle kan gelmesi: Oksuruğun ardından ya da balgama karışık halde parlak pembe renkli ya da kopuklu kan gelmesi halinde genellikle bronşlarda bir sorun duşunulur Boyle durumda hastanın bir sağlık kuruluşuna ve hele kanama şiddetliyse acilen bbaşvurması gerekir

Makattan kan gelmesi: Makattan kırmızı kan gelmesi kalınbağırsağın son kısımları ya da makattaki bir sorunu duşundurur Katran gibi siyah dışkı ise sindirim sisteminin daha ust kısımlarındaki kanamayı duşundurur, hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir
İdrar yolundan kan gelmesi: Bobrek, mesane (idrar kesesi) veya idrar yolunun herhangi bir kısmında taş, tumor ya da iltihap gibi oluşumları duşundurur Hastanın bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir

Vajinal kanama: Ay hali dışında ve hele gebelik sırasında kanama olması normal değildir Gebelikte kanama duşuk olma ihtimalini duşundurur, acilen bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir Bunun dışındaki kanamalar hormon duzensizliği, iltihap tumor gibi durumlara bağlı olabilir, bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekir

858,500Konular
982,387Mesajlar
32,979Kullanıcılar
kara kartalSon üye
Üst Alt