Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

kadınlara Selam verilirmi?

kadınlara Selam verilirmi?
0
183

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
kadınlara selam verip almak,
kadınlara selamlaşmak

Sual: Tanımadığımız kadınlar, telefonla veya dukkanımıza girince selam veriyorlar Bunların selamlarını almak gunah mıdır?
CEVAP
Gunah değildir Selam; emniyet, huzur, selamet, sağlık, barış, rahatlık, kurtuluş gibi manalara gelir Selam vermek, yani Selamun aleykum demek, (Ben muslumanım, benden sana zarar gelmez, selamet uzere ol, Musluman olarak ol) manalarına da gelen en guzel bir duadır

Bir kadın bir erkeğe, Allah razı olsun diyebiliyorsa veya tersi, bir erkek bir kadına Allah razı olsun diyebiliyorsa, niye selam vermesin?

Yabancı birine selam verince veya Allah razı olsun diye dua edince, karşıdaki bu beni seviyor ki, bana boyle dua ediyor duşuncesi gelebilir Karşı cins olunca, fitne durumu da varsa, boyle dua edilmez Yabancı kadına selam vermek ve dua etmek gibi, ihtiyacsız konuşmak da caiz olmaz Eğer ihtiyac halinde konuşuluyorsa, selam vermek veya Allah razı olsun demek de caiz olur (Yabancı ile her şeyi konuş, selama veya duaya gelince, bunlar caiz değil) denmez

İyi gunler, merhaba, hayırlı sabahlar demek de selam vermek gibidir Bunları da, yabancıya soylemek caiz olmaz İhtiyac olduğu zaman bunları soylemek caiz olunca, selam vermek de caiz olur

Mecellenin 39 maddesinde, (Zamanın değişmesiyle, hukumler değişir) kaidesinin acıklaması şoyledir: Zamanın değişmesi ile, orf ve adete ait hukumler değişebilir Nassa, delile dayanan hukumler, zamanla değişmez (Durerulhukkam)

Namaz, oruc, zekat gibi hukumler zamanla değişmez ama, adete ait hukumler değişebilir Mesela sokakta tanımadığınız bir kimseye selam verseniz, (Bu adam beni nereden tanıyor, niye selam verdi) gibi size tuhaf tuhaf bakar Selamı yaymak dinimizin emri iken, boyle durumlarda herkese selam verilmez Dinimizde bidat ehline, fasıklara selam verilmez Ama gunumuzde bunlar tanıdık kimseler ise, karşılaşınca selam verilir Selam vermeseniz veya selam almasanız, (Bu adam bana niye selam vermedi, selamımı niye almadı) diye duşunur Halbuki eski devirde, bir kimseye selam vermeyince, o kimse anlardı ki, ben şu gunahı acıkca işlediğim icin bana Muslumanlar selam vermiyorlar Bugun bunu uygulamak fitneye sebep olur Gerektiğinde kafire de selam vermek caizdir

Bazı hukumler, Darulharb denilen gayri Muslim ulkelerde farklıdır Peygamber efendimiz, boyle ulkelerde, onlardan faiz almanın caiz olduğunu bildirmiştir Alış verişe ait fasid hukumler de caizdir

Hazreti Omer, gunah işleyen şarkıcı kadına kamcı ile vururken, kadının başı acıldığında, (Haram işlemeyi adet edindiği icin, hurmeti kalmamıştır, ihtiyac kadar saclarına bakmak gunah olmaz) buyurmuştur Ebu Bekri Belhi hazretleri de, dere kenarında giderken, başları ve kolları acık kadınlar goruyor, (Bunların hurmetleri kalmadığı icin ihtiyac kadar bakmak gunah değildir) buyuruyor İş icabı boyle kadınlara selam vermek ve selamlarını da almak caizdir

Calışmaya mecbur kalan muhtac, kimsesiz kadınlar, işin gerektirdiği kadar, ayaklarını ve kollarını acabilir Erkeklerin, bunları, iş icin gormeleri, şehvetsiz bakmaları, verdikleri selamı almaları ve onlara selam vermeleri caiz olur

Yukarıda acıklanan sebeplerle bazı yasaklar mubah hale geliyor Mesela iş yerimize gelen veya onların iş yerlerine gittiğimizde, konuşmak zorunda kaldığımız kadınlara selam vermek, selamlarını almak gunah olmuyor Hatta kadın, hoş geldiniz diyerek elini uzatırsa, tokalaşmak bile caiz oluyor Halbuki ihtiyacsız bir kadınla tokalaşmak haramdır Bu konudaki birkac hadisi şerif meali şoyledir:
(Başından bir şişle vurulmak, yabancı kadına dokunmaktan daha hafiftir) Beyheki
(Yabancı kadına şehvetle bakmak, goz zinası, ona dokunmak el zinasıdır) R Nasıhin

(Pislik icindeki bir domuza surtunmek, yabancı kadına dokunmaktan iyidir) Taberani
(Yabancı kadınla tokalaşanın elleri bağlanıp, Cehenneme atılır) RNasıhin

Dinimizin verdiği ruhsatlardan ihtiyac kadar faydalanmalı, fitneye sebep olmamalı Fitne yoksa dinin emri ne ise ona uymalıdır