Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

İskilip ilçesi Bilgileri, Tanıtımı

İskilip ilçesi Bilgileri, Tanıtımı
0
77

ahmet0135

FD Üye
Etkileşim
89
F-D Coin
0
İskilip ilçesi Bilgileri, Tanıtımı İlçenin Tarihi İskilip adının Asklepios, yani sağlık durumu ilahı manasına geldiği, Paflagonya tarihine ait kitaplarda belirtilmektedir MS 2 yy da İskilip, Bitinya sınırları içinde bulunuyordu Bizans çağında İskilip'e Neoklauniopolis deniliyordu İskilip 1075 tarihinde Selçuklu Komutanı Gümüştekin Ahmet Gazi tarafından fethedilmiştir Yıldırım Bayezit vaktinde Osmanlı hakimiyetine girmiştir Belediye 1872 yılında kurulmuştur 1921 Yılına değin egemen bir sancak olan Çorum, Cumhuriyetin ilanından sonradan İl olunca İskilip’ de Çorum’a bağlanmıştır Coğrafi Yapısı İskilip İç Anadolu ile Karadeniz Bölgesinin birleştiği sınırlarda, geçiş bölgesindedir Çorum’a 56 km, Kastamonu’ya 140 km, Osmancık’a 92 km, Oğuzlar’a 124 km, Bayat’a 33 km, Uğurludağ’a ise 26 km, uzaklıktadır Takvim ortalama yağış 484,8 mm, rakımı 750 m, yüzölçümü 1187 km²’ dir İskilip’in etrafı yüksek dağlarla çevrilidir ur, tarihi dokusu, tarihten günümüze uzanan mimari yapıları ile otantik bir özelliğe sahiptir Araştırmacıların “Müze Kent olarak niteledikleri bir mesken birimidir İç Anadolu bölgesinin karasal iklimiyle, Karadenizin ılıman iklimi arasında bir geçiş özelliğine sahiptir Yazları sıcak ve kurak, kışları soğuk ve yağışlıdır Idari Yapısı ve Nüfus Durumu İlçeye yan 65 köy vardır 2000 yılı nüfus sayımına kadar İlçe merkezinin nüfusu 19648, köylerin nüfusu 25679 olup, toplam nüfus 45327’ dir İlçenin 65 köyü ve köylerin 110 bağlısı vardır İlçe merkezinin 14 mahallesi bulunmaktadır Ekonomik ve Sosyal Şart İlçede daha fazla el emeğine dayalı küçük el sanatlarıyla, zirai faaliyetlerin oluşturduğu bir ekonomik yapı vardır İki un fabrikası, iki yem fabrikası ve bir şekerleme imalathanesi bulunmaktadır Bir kundura fabrikası ürünlerini yurt dışına ihraç etmektedir İlçe Ahali Eğitim Müdürlüğünce imalatı yapılan pabuç ve mobilyalar piyasaya arz edilmektedir Minik sanayi sitesi vardır Çomu Köyünde özel işletmelerce takvim 110000 ton linyit kömürü üretilmektedir Bu işletmelerde 185 kişi çalışmaktadır İlçeye tabi Yerliköy ve Çukurköy’de Tekel’e ait çalıştırılmayan tuz havzaları bulunmaktadır id Tarım alanı 39137 ha dır Sulanabilir tarım arazisi 7200 ha olup, 3960 ha lık alan sulanabilmektedir İlçede başlıca; buğday, arpa, şeker pancarı, yeşil mercimek, nohut, elma, bamya, barbunya yetiştirilmektedir İlçede büyükbaş hayvan sayısı 23061, küçükbaş hayvan sayısı 7419’dur İlçe merkezinde ve 58 köyde su tatmin edici olup, yedi köyde yetersizdir Yedi köyde de kanalizasyon vardır Daha fazla küçük esnaf bulunmaktadır Ayakkabıcılık, marangozluk ve mobilyacılık, leblebicilik, terzilik, bakır ve tenekecilik ile ilgili işyerleri ve ufak tamirhaneler bulunmaktadır Kırsal ve engebeli kesimlerde oturan köy halkı büyük büyük kasaba merkezlerinde işçilik yapmaktadır Orman köylerinde oturan halkın bir bölümü orman işçiliği ve hayvancılık, ova kesimlerinde oturan halk ise, çiftçilik ve hayvancılık yaparak geçimini temin etmektedir Eğitim, Kültür ve Sıhhat Okuma yazma oranı % 96’dır İlçe merkezinde bir genel lise, bir kız meslek lisesi, bir endüstri iş lisesi, bir imamhatip lisesi, bir sağlık iş lisesi, bir yatılı ilköğretim alan okulu, iki pansiyonlu ilköğretim okulu, bir egemen kreş, yedi ilköğretim okulu, köylerde yedi ilköğretim okulu, 60 köyde birleştirilmiş sınıflı ilköğretim okulu mevcuttur İskilip Lisesi pansiyonunda 125, endüstri meslek lisesi pansiyonunda 106 öğrenci kalmaktadır Toplam 326 derslikte 8209 öğrenci öğrenim görmektedir Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğünce 20022003 öğretim yılı içerisinde 108 kalfalık, 77 el yatkınlığı belgesi ve 24 adet usta eğitici belgesi almak üzere toplam 209 adet evrak verilmiştir İlçe Insanlar Eğitim Merkezi Müdürlüğünün kuaför, tekstil, ayakkabı ve mobilya atölyeleri bulunmaktadır İlçe Halk Kütüphanesinde 529 el yazması eser, 36304 kitap kayıtlıdır Kapalı spor sahası inşaatı devam etmekte olup, bir futbol sahası mevcuttur İlçede 100 yataklı bir devlet hastanesi, Kuzuluk, Akcasu, Yavu, Kılıçdere ve Kayaağzı köylerinde sağlık durumu ocakları vardır  

858,505Konular
982,657Mesajlar
33,045Kullanıcılar
LetStingSon üye
Üst Alt