Hamilelikte diyet ve beslenme
Hamilelikte beslenmenin Onemi Nedir?
Hamilelikte diyet
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmeli :
imageshamileliktediyetvebeslenme5af78429ca207
Oncelikle hamile kalabilmek ile beslenme arasında doğrudan bir ilişki yoktur Yani yetersiz beslenmiş ya da zayıf kadınlar da diğerleri gibi rahatlıkla hamile kalabilirler
Hamilelikden onceki beslenme durumu ve hamilelik sırasındaki beslenme hem anneyi hem de bebeği etkilemektedir Yetersiz proteinle beslenen annelerin bebeklerinin duşuk kiloda doğduğunu biliyoruz
Hamilelikde toplam 1014 kilo alınmalıdır Hamileliğin ilk yarısında anne de 3–4 kg lık bir artış olur Hamilelik sırasında fazla kilo alanlar tansiyon yuksekliği ile karşı karşıya gelebilirler Buna gore az beslenenlerde ise erken doğum riski vardır Burada en onemli unsur hamileliğin 20 haftasından (4,5 ay) itibaren haftada 400–500 gr alınmalıdır Eğer fazla ise karbonhidratlar (ozellike ekmek tatlı şeker) kısılmalıdır
Hamilelikde protein ihtiyacı % 30 oranda artmaktadır(yoğurt sut peynir fasulye mercimek yumurta)Bundan dolayı bunları soframızdan eksik etmemiz gerekmektedir
Hamileliğin ikinci yarısında annenin demir ve folik asit ihtiyacı artış gosterir Dolayısı ile doktor kontrolu altında demir ve folik asit kullanılmaya başlanmalıdır Gene sut icme alışkanlığımız olmadığı icin kalsiyum dışardan alınabilir
Hamilelikde hazımsızlık,şişkinlik ve yanmalar olabilir Dolayısıyla gaz yapıcı besinler az miktarda kullanılmalıdır Ayrıca reflu (yemeğin ağıza gelmesi) olmaması icinse one eğilmemeli ve yatmamalıdır
Hamile bir kadın ayrıca bol lifli besinler yemeli (meyve sebze kepekli ekmek) hatta yoğurdun icine bir kaşık kepek koyabilir Su tuketimi cok onemlidir En az 2 litre su icilmelidir Odem ve tansiyon yuksekliği yoksa tuz kısıtlaması yoktur Burada iyotlu tuz kullanmaya dikkat etmelidir
Cay ve kahve aşırı icilmemelidir Alkol ve sigara kullanmak kesinlikle doğru değildir
Hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusmalar olabilir Bu durumda hamileler mutfakta yememeli az ve sık yemelidir Aşırı durumlarda hastaneye kadar giden durumlar olabilir
Şişmanlık ve hamilelik soz konusu ise mutlak Doktor kontrolu altında ve gunluk 1200 kaloriden az olmamak şartıyla hafif diyet uygulanabilir Bu mutlak vitamin ve mineral destekli bir diyet olmalıdır Bunun icin hamile gunde yarım kilo sut, bir yumurta, meyve ve sebze az yağlı olacak şekilde beslenmelidirDolayısıyla Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir
Hamilelikte beslenmenin Onemi Nedir?
Hamilelikte diyet
Hamilelikte beslenme nasıl olmalı ve nelere dikkat edilmeli :
imageshamileliktediyetvebeslenme5af78429ca207
Oncelikle hamile kalabilmek ile beslenme arasında doğrudan bir ilişki yoktur Yani yetersiz beslenmiş ya da zayıf kadınlar da diğerleri gibi rahatlıkla hamile kalabilirler
Hamilelikden onceki beslenme durumu ve hamilelik sırasındaki beslenme hem anneyi hem de bebeği etkilemektedir Yetersiz proteinle beslenen annelerin bebeklerinin duşuk kiloda doğduğunu biliyoruz
Hamilelikde toplam 1014 kilo alınmalıdır Hamileliğin ilk yarısında anne de 3–4 kg lık bir artış olur Hamilelik sırasında fazla kilo alanlar tansiyon yuksekliği ile karşı karşıya gelebilirler Buna gore az beslenenlerde ise erken doğum riski vardır Burada en onemli unsur hamileliğin 20 haftasından (4,5 ay) itibaren haftada 400–500 gr alınmalıdır Eğer fazla ise karbonhidratlar (ozellike ekmek tatlı şeker) kısılmalıdır
Hamilelikde protein ihtiyacı % 30 oranda artmaktadır(yoğurt sut peynir fasulye mercimek yumurta)Bundan dolayı bunları soframızdan eksik etmemiz gerekmektedir
Hamileliğin ikinci yarısında annenin demir ve folik asit ihtiyacı artış gosterir Dolayısı ile doktor kontrolu altında demir ve folik asit kullanılmaya başlanmalıdır Gene sut icme alışkanlığımız olmadığı icin kalsiyum dışardan alınabilir
Hamilelikde hazımsızlık,şişkinlik ve yanmalar olabilir Dolayısıyla gaz yapıcı besinler az miktarda kullanılmalıdır Ayrıca reflu (yemeğin ağıza gelmesi) olmaması icinse one eğilmemeli ve yatmamalıdır
Hamile bir kadın ayrıca bol lifli besinler yemeli (meyve sebze kepekli ekmek) hatta yoğurdun icine bir kaşık kepek koyabilir Su tuketimi cok onemlidir En az 2 litre su icilmelidir Odem ve tansiyon yuksekliği yoksa tuz kısıtlaması yoktur Burada iyotlu tuz kullanmaya dikkat etmelidir
Cay ve kahve aşırı icilmemelidir Alkol ve sigara kullanmak kesinlikle doğru değildir
Hamileliğin ilk aylarında bulantı ve kusmalar olabilir Bu durumda hamileler mutfakta yememeli az ve sık yemelidir Aşırı durumlarda hastaneye kadar giden durumlar olabilir
Şişmanlık ve hamilelik soz konusu ise mutlak Doktor kontrolu altında ve gunluk 1200 kaloriden az olmamak şartıyla hafif diyet uygulanabilir Bu mutlak vitamin ve mineral destekli bir diyet olmalıdır Bunun icin hamile gunde yarım kilo sut, bir yumurta, meyve ve sebze az yağlı olacak şekilde beslenmelidirDolayısıyla Yeterli ve dengeli beslenme sağlığın temelidir