Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gıda zehirlenmesi

Gıda zehirlenmesi
0
170

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Besin zehirlenmesi nedir?

Tükettiğimiz besinin içerisinde bizi hasta edecek bir unsur bulunduğunda azık zehirlenmesinden bahsederiz. Birtakım durumlarda bu birkaç saat içerisinde kendini görünür ederken birtakım durumlarda birkaç gün sonra ortaya çıkabilir. Belirtileri ise mide bulantısı, kusma ve karın ağrısıdır. Daha sonra ishal ile de kendini ayan edebilir.

Besin zehirlenmesinin nedenleri

Azık zehirlenmesi kirli su yahut enfekte olmuş besin ile başlar. Azık zehirlenmesi bakteri, küf yahut yosun tarafından oluşur. Umumiyetle besini enfekte eden bakteri değil bakteri tarafından salgılanan toksinlerdir. Bakteri besinden ayrılsa bile, toksinler besinde uzun vade kalabilir. Örneğin besini haşladığımızda yahut pişirdiğimizde bakterileri öldürürüz lakin toksinler besinde hala mevcut olabilir. Enfekte olmuş besinin tadı hala eksiksiz olabilir gelgelelim var olan toksinler besin zehirlenmesine neden olur.
Besin zehirlenmesi umumide sindirim sistemini tesirler. Enfekte olmuş besini tükettiğimizde sindirim sistemimizde bakteriler çoğalırlar. Besinde bakteri olmasa bile, besindeki toksinler biz o besini tüketmeden önce esasen çoğalmışlardır. Azık zehirlenmesini önlemek için dikkat etmemiz gereken nokta, besin hijyenidir. Besinleri hakikat saklamak ve gerçek hazırlamak çok değerlidir. Azık zehirlenmesinin en değerli nedenlerinden biri yanlış saklama ve yanlış hazırlama koşullarından kaynaklıdır.

Farklı biçimleri

Azık zehirlenmesinin farklı formları ve belirtileri vardır. Örneğin besinde bulunan Clostridium botulinum bakterisi çok nadir de olsa botulizm zehirlenmesine neden olur. Belirtileri felç ve kas zayıflaması ile kendini gösterir. Bir farklı örnek ise Listeria monocytogenes bakterisi. Birinci etapta gribal belirtiler gösterir daha sonra ise dimağ zarı iltihabına neden olur. Bu iki hastalık biçimi nadir görülse bile, besin zehirlenmesinin nelere yol açabileceğini bilmekte yarar vardır.

Viral neden

Yalnızca bakteriyal enfeksiyon değil viral enfeksiyonlarda azık zehirlenmesine neden olabilir. Kabuklu deniz hayvanları viral enfeksiyonlardan dolayı azık zehirlenmelerine neden olmaktadır. Yüksek orantıda pestisit içeren eserler de azık zehirlenmesine neden olabilir. Belirtileri ise kusma ve ishal olmasına karşın birkaç gün içerisinde geçmektedir.

Nasıl önleyebiliriz?

Azık hijyeni besin zehirlenmesini önlemede büyük rol oynar. Eserlerin üzerindeki saklama koşullarına uymakta yarar var. ‘Soğuk ortamda saklayınız ’ ibaresinde buzdolabında saklamanız elverişlidir. Eseri her hengam paketinde belirtildiği formda hazırlayınız, özelliklede et ve et eserlerini. Güzel pişirip, yeterli ısıtınız. Izgara yaparken, bilhassa tavuğu ızgarada hazırlarken, içininde güzel pişmiş olmasına dikkat ediniz.

Yemek hazırlarken, zerzevat ve meyvelerin kesme tahtalarını farklı tutunuz. Böylelikle ne bakteri ne de toksinler karışır. Çapraz enfeksiyonlara meydan vermeyiniz. Şayet bu söylediklerimizi uygularsak, besin zehirlenmesini minimuma indirmiş oluruz.

Sağlıklı günler dileği ile…

Dyt. EMEL YILMAZ

 

Similar threads

besin zehirlenmesi belirtileri ve tedavisi Gıda zehirlenmesi belirtisi gıda zehirlenmesi nasıl tedavi edilir gıda zehirlenmesi tedavi yontemi GIDA ZEHİRLENMESİ BELİRTİLERİ Hasta solumakta, yutkunmakta gucluk ceker Kaslarında ağrı ve kramplar vardır Baş donmesi, halsizlik, mide ağrısı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
86
imagesbesinzehirlenmesibelirtilerinelerdir5afef00d135a2 Besin Zehirlenmesi Belirtileri Nelerdir Besin zehirlenmesi nedir, belirtileri Zaman zaman sindirim sistemimizle ilgili olan, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kramp gibi bircok hastalığın belirtisi olabilecek yakınmalar...
Cevaplar
0
Görüntüleme
96
Gıda zehirlenmesinde tedavi Besin zehirlenmesinin tedavisi Gıda zehirlenmesi ve tedavisi hakkında bilgi Eğer 2 gunden fazla suren ishal varsa (kanlı ishal de olabilir), bir gunde 45 kez dışkılama varsa, kişinin ateşi yuksekse, karın ağrısı varsa mutlaka doktora başvurulmalıdır Kusma...
Cevaplar
0
Görüntüleme
80
Toksit bakteriyel besin zehirlenmesi hakkında bilgi,Toksit bakteriyel besin zehirlenmesi belirtileri,Toksit bakteriyel besin zehirlenmesi tedavisi Toksit bakteriyel besin zehirlenmesi Bakteriyrel besin zehirlenmesi bağırsağa bulaşmasıyla başlar (bolum 2) bunun sebebi besinlerde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
Gıda zehirlenmesi nedenleri nelerdir? Gıda zehirlenmesi, mikroorganizmalar ya da onların toksinler ile kontamine gıdaların tüketilmesi sonucu ortaya çıkmaktadır. Gıdaların kontamine olmasındaki en önemli neden üretimi, taşınması, depolanması veya işlenmesi sırasındaki yetersiz hijyendir. Gıda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
165
858,505Konular
982,692Mesajlar
33,052Kullanıcılar
orxanSon üye
Üst Alt